Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Maart 2021


Beste bijensupporters!

 
Op het nippertje nog een Maartse nieuwsbrief ;-). Het was best een pittige maand met de (re)organisatie van het bijensymposium. Maar het loonde de moeite want het bijensymposium werd breed opgepikt en duchtig (her)bekeken. We hopen dat het alvast voor de nodige inspiratie heeft gezorgd om aan de slag te gaan. 

Wil je zelf nieuws delen, iets in de kijker zetten of heb je een toffe suggestie? Stuur ons een mailtje


Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 


Herbekijk alle workshops!

 
Heb je iets gemist van het bijensymposium? Geen probleem, via www.bijensymposium.be kun je alles herbekijken wanneer het jou uitkomt!
 
Nu is het tijd om de opgedane kennis en ervaring te vertalen op het terrein. Aan de slag voor de bijen en vlinders in jouw tuin, jouw gemeente, jouw bedrijf! 

Wens je ondersteuning of heb je vragen? Contacteer ons gerust!


Staat dit bordje binnenkort in jouw gemeente?

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de VVOG i.s.m. Week van de bij de verkiezing van bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Los van de strijd voor de eerste plaats is het een uitstekende gelegenheid om eens op een rijtje te zetten wat er in jouw gemeente voor de bijen gebeurt en daar ook nuttige feedback rond te krijgen van de jury. Het levert ook mooie sensibilisering op voor de inwoners. 

Op onderstaand kaartje zien we nog enkele witte vlekken ;-). We hopen alvast dat het Kruisbestuivers projectgebied groen kleurt dit jaar. Een warme oproep dus aan iedereen om mee te doen. Aanmelding is vrij eenvoudig en beperkt, je krijgt er veel voor in de plaats. 

Alle info vind je op de website van de VVOG. Inschrijven kan nog tot 20 april! 
 


Bloembollen: bio, een logische keuze? 

 

Het klinkt nog veraf maar het voorjaar van 2022 kun je stilaan al gaan voorbereiden. Toch als je op tijd je voorraad bloembollen wil aankopen om te planten in komend najaar. Bij de aankoop van bloembollen komt men vaak voor de keuze te staan voor bio & iets duurder of gangbaar & goedkoper. Via de workshop van Kiemkracht kom je alvast meer te weten over die keuze. Vanaf 15 april kun je deze workshop hier herbekijken. 

 

Velt vzw organiseert voor het derde jaar op rij een samenaankoop voor biologische voorjaarsbloembollen van 15 maart tot midden mei. Ook gemeentebesturen kunnen intekenen op deze samenaankoop. Alle info vind je terug op de website van VELT.

 


A place to Bee: de bij-zondere resultaten van 2020  


Knokke-Heist telt nu al 27 bijentuinen waar de bestuivers ingezet worden om de milieukwaliteit te meten. In samenwerking met de wetenschappers van BeeOdiversity analyseert de gemeente elk jaar de kwaliteit van het milieu en de biodiversiteit en zet ze acties op.

Naast sensibiliseren en informeren, wil het gemeentebestuur met dit project de biodiversiteit verder stimuleren en de verontreiniging terugdringen door middel van een wetenschappelijke monitoring van de omgeving. Het percentage van zware metalen is in Knokke-Heist laag maar dit jaar werden wel 20 verschillende soorten pesticiden ontdekt. "Het gemeentebestuur zal dan ook land- en tuinbouwers nog meer sensibiliseren om alternatieve beschermingsmiddelen voor hun gewassen te gebruiken."

Het volledige verslag lees je op de website van Knokke-Heist.

 

 


Gun je gazon een coronacoupe! 


Een van de goedkoopste en gemakkelijkste wegen naar meer biodiversiteit in je tuin, is je gras niet kort te maaien maar om te vormen tot een bloemenweide. "Kort gehouden gras is een groene woestijn, die veel energie vergt om te onderhouden, laten we er vanaf komen!". 

Byebyegrass zet dit in de verf met hun actie de grootste bloemenweide. Je kan er jouw bloemenweide registreren en ook bloemenmengsels kopen. Alle info op de website van byebyegrass.


Houtland zoemt!  nog tot begin mei

 
De samenaankoop loopt op volle toeren. Bestellen kan nog ruim een maand, dus deel de actie gerust nog via sociale media of nieuwsbrieven. 

De planten worden door de leerlingen van Vrije school Haverlo uit Brugge biologisch opkweekt. Op die manier steunen we ook een lokaal & pedagogisch project.

Het pakket bevat 14 planten en kost €22. Bestellen doe je via www.houtlandzoemt.be, en dan kun je jouw pakketten afhalen op een van de locaties in Brugge, Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Ichtegem of Knokke-Heist.


 


Kijktip!


Waarom we allemaal van insecten moeten gaan houden! Een kort en boeiend verhaal van prof. Dave Goulson.  

Dave Goulson?
Professor Dave Goulson, van de University of Sussex, is gespecialiseerd in ecologie en het behoud van insecten. Hij wordt wel eens de hommelprofessor genoemd omdat hij heel erg begaan is met het behoud van hommels, maar ook de popularisering van onderzoek en de doorstroming ervan naar de maatschappij.

 
Dave Goulson kreeg daarom onlangs een eredoctoraat van de Universiteit Gent. Zijn bestseller romans zijn aanraders en binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek: Gardening for bumblebees. 


"Save a bee today, save the world tomorrow" (we kunnen deze nieuwsbrief niet beter afsluiten)
 
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 
Copyright © 2021 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@west-vlaanderen.be (Regionaal landschap Houtland)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stad-land-schap 't West-Vlaams Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp