Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Oktober 2021


Bijzondere foto! 

 
We hebben er niet de beste zomer op zitten voor de bijen, enkele geplande acties moesten uitgesteld worden vanwege het mindere weer. Maar het was niet allemaal kommer en kwel. Deze zomer lanceerde gemeente Hooglede een ludieke fotowedstrijd. Ze spoorde haar inwoners aan om een bijzondere foto te nemen in de gemeente. De groendienst nam alvast het voortouw en doste zich uit om enkele beestige beelden te maken. Heel wat inzendingen landden in de bus. Binnenkort zullen de winnaars worden bekend gemaakt, zij ontvangen als prijs een bijenhotel. 

Dit najaar brengen we alle Kruisbestuivers bijenwerkgroepen nog eens samen om acties voor 2022 voor te bereiden. En we werken achter de schermen al aan een volgend bijensymposium. Wordt vervolgd!


Heb je zelf nieuws?

Iets in de kijker zetten of heb je een toffe suggestie? Stuur ons een mailtje

Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 

 

Bijensafari's van start 

 
Deze zomer was het een beetje van de regen in de drup.  Spijtig genoeg houden bijen niet van al dat geplens en vielen onze geplande uitstapjes letterlijk in het water. Maar plots brak de zon door de wolken en vonden we het perfecte moment om samen met Natuurpunt Studie op bijensafari te trekken in Wingene en Oostkamp. De deelnemers leerden om geen hommeles te zoeken met hommels en dat deze taaie beestjes koude periodes kunnen overbruggen dankzij hun wollen jasje. En dat voor bijen grootte wel telt, toch vooral als het neerkomt op tonglengte. Die bepaalt namelijk wie welke bloem kan bezoeken. 

Maar wat we vooral opstaken, is dat je helemaal niet ver hoeft te gaan om op safari te trekken, dat kan je eigenlijk al in je eigen achtertuin. Benieuwd naar meer? Vanaf volgend voorjaar trekken we er weer op uit, hou zeker deze nieuwsbrief en onze activiteitenkalender in de gaten. 
 
 
Driedelige workshop voor een zoemende tuin!  

 

Volgende week ronden we in Damme de laatste van 3 sessies "Aan de slag voor jouw bijenvriendelijke tuin" af. Zestien deelnemers krijgen in 3 lessen heel wat inspiratie voor, en feedback op, hun plannen of ideeën voor een natuurvriendelijke en zoemende tuin. 

De cursus werd gelanceerd i.s.m. Avansa, Week van de Bij, LTI Oedelem, Stad Damme en Regionaal landschap Houtland. Als de evaluatie van de opleiding positief is, willen we de opleiding ook in andere gemeenten aanbieden. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich melden!

Hoezo?
De laatste tijd staan onze tuinen nogal in de kijker. Niet verwonderlijk want het potentieel is dus gigantisch. Maar hoe ga je nu in jouw tuin aan de slag voor meer bijen en vlinders? Wat kun je doen met jouw tuin om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven? Heb jij plannen om aan de slag te gaan in je tuin, maar wil je deze ideeën wel eens aftoetsen aan deskundigen? Dan is dit je kans. De 3 sessies zitten boordevol inspiratie, kennis en feedback. Je gaat onderweg ook zelf aan de slag zodat je op het einde van de sessie je tuin beter kent en heel wat bagage hebt om je tuin om te toveren tot een zalige plek voor jezelf en de natuur.
 


Knokke-Heist geeft tuintips


 

Hoe houd je je gazon gezond? Hoe voorkom je onkruid? Welke planten kies je best voor een zonneborder? Of voor een sfeervolle schaduwborder? Prangende vragen die de gevierde tuinliefhebber weleens wakker houden. Daarom werkte Knokke-Heist i.h.k.v. Kruisbestuivers samen met Velt vzw een handige gids uit met de klinkende titel 'Natuurlijk tuinieren'. Zonder pesticiden en met bijen!

Deze fonkelnieuwe brochure staat boordevol tips om je tuin natuurvriendelijk in te richten en te onderhouden. Benieuwd naar meer? Dan is er goed nieuws. Het boekje is vanaf nu gratis beschikbaar in het stadhuis van Knokke en de beide toerismekantoren. Je kan de brochure hier ook digitaal downloaden. Extra veel tuinplezier gegarandeerd!

 


Kijktip:
Bijvriendelijk maaien in 100 secondenWat hebben de Eikenprocessierups en bijen met elkaar te zien? Bekijk het in dit kort filmpje. Meer weten over hoe bermen goed beheren? In volgende nieuwsbrief meer daarover!
 
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 
Copyright © 2021 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@west-vlaanderen.be (Regionaal landschap Houtland)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stad-land-schap 't West-Vlaams Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp