Moeten distels bestreden worden?
Vroeger moest iedereen de bloei, de zaadvorming en de uitzaaiing van volgende vier soorten distels voorkomen:
Een arrest van de Raad van State (2017) vernietigde het besluit van de Antwerpse gouverneur inzake distelbestrijding en haalde zo de decretale basis voor de algemene verplichting om de bloei van deze vier soorten distels te beletten, onderuit. Ook het opleggen van algemene bestrijdingsmaatregelen aan derden om op hun terreinen distels te bestrijden is sindsdien niet langer mogelijk.
Echter is enige nuance en goed nabuurschap hier wel aangewezen. Vandaag de dag kunnen we eigenlijk stellen dat enkel de Akkerdistel nog voor noemenswaardige problemen zorgt. Niet alleen in de landbouw maar even goed op het openbaar domein, bv. bij de aanleg van een bloemenweide kan de akkerdistel wel eens spelbreker zijn.
Verplichting landbouwers
De uitspraak van de Raad van State heeft geen betrekking op de verplichting van de landbouwers om akkerdistels te bestrijden op graslanden zoals opgelegd in het kader van de randvoorwaarden in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Deze verplichting is niet gebaseerd op de federale wetgeving, maar vindt haar oorsprong in de Europese wetgeving.
Concreet betekent dit voor de landbouwers dat zij de overwoekering van grasland met akkerdistel moeten voorkomen door te vermijden dat akkerdistels in bloei, tot zaadvorming of tot uitzaaiing komen. Met andere woorden: er mogen op graslanden geen akkerdistelhaarden voorkomen. Een akkerdistelhaard is een aaneengesloten oppervlakte van ten minste 10 m² met akkerdistels in bloei, in zaad of uitgezaaid.
Hoe kan je Akkerdistel bestrijden?
Elke plant heeft in de natuur een rol. Zo zijn distels interessante nectarplanten voor bijen en vlinders. Sommige rupsen leven alleen op bepaalde distels. Een paar planten laten staan, heeft dus absoluut zijn voordelen. Op bepaalde plaatsen kan het dus geen kwaad om ze ongemoeid te laten.
Maar uiteraard niet overal. Waar Akkerdistel niet tegen kan, is rust. Het is bij uitstek een plant die houdt van verstoring. Na enige jaren verdwijnt de plant meestal vanzelf. Natuurlijk kun je niet overal zomaar niets doen. Daarom is de 2e beste oplossing het herhaaldelijk maaien. Dat zorgt ervoor dat je de plant uitput en dat de uitzaai verhinderd wordt. Begin met maaien voor de bloei en maai opnieuw op het einde van de zomer en eventueel in de late herfst. Om zaadverspreiding te vermijden, ruim je de gemaaide stengels best op.
Leg je een bloemenweide aan, dan kijk je best even in de onmiddellijke omgeving of daar geen akkerdistel in bloei komt, want anders krijgen deze zaden een perfect zaaibed. Zaden van Akkerdistel verspreiden zich overigens minder ver dan je aanvankelijk zou denken. Het pluis verliest immers vrij snel haar zaad.
Onderstaand oud rijmpje vat het zowat samen:
Distels breken is distels kweken,
Distels maaien is distels zaaien,
Distels trekken is distels stekken,
Maar distels laten staan,
Is distels laten vergaan !
Wil je nog meer info? Check dan deze fiche.