Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Februari 2022

 

Laat het ook zoemen met bloemen
rond je akkers


Vanaf nu kan je weer intekenen op de jaarlijkse samenaankoop bloemenzaden bestuivers (bijen, …) en plaagbestrijdende insecten (lieveheersbeestjes, …) van Inagro. Van begin januari tot maart kan je zaden bestellen voor een éénjarig en/of een meerjarig mengsel. 

Bestuiving en plaagbestrijding. Een noodzaak in de landbouw en gratis aangeboden door tal van insecten. Een reden te meer om die insecten eens goed te verwennen.

Hoe? Door de omgeving te laten bloeien. Met veel bloemen, maar ook met de juiste soorten bloemen. De aangeboden mengsels hebben zich reeds in de praktijk bewezen. 

Kies tussen 
  • het éénjarig mengsel, laagdrempelig, bloeit van juni tot september (€ 24 / kg, excl. 6 % BTW)
  • het meerjarig mengsel, vraagt wat extra inspanning maar kan tot meerdere jaren tot bloei komen (€ 63,37 per kg, excl. 6 % BTW)

 

West-Vlaamse Plantendag

 
Nog 'meer bloemen voor bijen'. En jij kan helpen.

Zaterdag 19 maart 2022 organiseren de provincie West-Vlaanderen, stad Roeselare, Week van de Bij, 't stadlandschap West-Vlaamse hart, VABI, PCLT, De Mandelbie, Velt en Natuurpunt de 8ste West-Vlaamse plantendag. 

Een gratis gezinsdag waar de bij centraal staat. Meer dan 50 organisaties helpen je op weg om de juiste keuze te maken: hoe kan ik mijn omgeving beter inrichten voor de bij? Welke bijenplanten kies ik best? Maar het is ook gewoon leuk: kinderworkshops, bijenanimatie en lokale bijenproducten. Kortom: een dag om niet te missen.

Waar? VABI (school voor agrarisch onderwijs), Roeselare, Zuidstraat 27

 


Onderzoek naar bij-vriendelijke maatregelen in een landbouwcontext (deel 2 van 3) 

 
Om bestuivers in het landbouwlandschap te ondersteunen, kunnen landbouwers een aantal gekende zaken ondernemen. Denk maar aan bijvoorbeeld het aanleggen en onderhouden van -bij voorkeur meerjarige- bloemenstroken of kleine landschapselementen, het inzetten op bloeiende gewassen of rekening houden met neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen op bestuivers, vooral bij bloeiende teelten.

Het PDPO project 'Kruisbestuivers' doet onderzoek naar eenvoudig, innovatieve en makkelijk inpasbare maatregelen in de landbouwbedrijfsvoering. In een vorige nieuwsbrief lag de focus op het onderzoek naar mogelijkheden binnen maïs. Deze keer richten we onze blik op de onbeteelde stroken in teelten zoals bloemkolen, courgettes, prei en wortelen, die gebruikt worden als spuit- of oogstgang of als wendakker. Kunnen landbouwers die bij-vriendelijk inrichten door er een graskruidenmengsel in te zaaien?

Een graskruidenmengsel (60% grassen, 40% bloemen) is de meest geschikte keuze op verschillende vlakken. Het gras zorgt voor onkruidonderdrukking, het verlaagt de kostprijs van het mengsel en het verhoogt de drukvastheid in het rijspoor zodat er minder problemen met bodemverdichting zijn. Voor de kruiden kozen de onderzoekers soorten die erkend zijn als groenbedekker of waarvan geweten is dat de kans op problemen (zaadbanken) klein is. Het aldus samengestelde mengsel bevordert hoofdzakelijk bestuivers (hommels), maar ook natuurlijke vijanden.

Resultaten in 2020.
2020 was een droog jaar, wat voor een grote competitie zorgde met melganzenvoet. Bij onkruidopkomst is maaien aan te raden, maar éénjarige kruiden verdragen dit niet, waardoor de maatregel in droge omstandigheden niet aan te raden is.
  • Inagro vond geen bereidwillige landbouwer om deze maatregel uit te testen in courgettes.
  • De graskruidenstrook in het perceel met (bio)prei kende een slechte opkomst door het veelvuldig berijden en de droogte. 
  • Het bloemkoolperceel werd beregend, waardoor het graskruidenmengsel wel goed opkwam. Maar bloemkolen groeien vroeg, waardoor de teelt oogstklaar is nog voor de kruiden de kans krijgen om tot bloei te komen. De oogst van de bloemkolen leidde bovendien tot kapotgereden rijstroken die nadien ook ingeploegd werden met het oog op de volgende teelt. 
  • In het wortelperceel ontwikkelde het mengsel zich relatief goed: na inzaai zorgde wat regen voor het nodige vocht om te kiemen. Wortelen blijven ook lang op een perceel staan waardoor het dus zeker zinvol is om bloemen in te zaaien.

Resultaten in 2021.
Ervaring leerde de onderzoekers van Inagro dat een graskruidenstrook bij voorkeur dus in wortelen gebruikt wordt. Echter, het koude natte voorjaar van 2021 verhinderde enerzijds dat het mengsel op tijd gezaaid kon worden en zorgde er anderzijds voor dat de bloeiende kruiden heel slecht of soms zelfs helemaal niet ontwikkelden.
Daarnaast ontstond de bezorgdheid dat de ingezaaide strook mogelijk een “ecologische val” vormt. De bloemen staan immers op een smalle strook (+/- 2.5m breed) middenin een akker waar gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. De kans is dus groot dat de bestuivers die de teelt bezoeken, onbedoeld in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen. Maar ook omgekeerd, kan de wind een nevel van gewasbeschermingsmiddelen tot in de bloemenstrook waaien. 


Conclusie.
Dit onderzoek leerde de onderzoekers dat ze eerder terughoudend moeten omgaan met het inzaaien van bloemen in niet benutte stroken op landbouwpercelen als mogelijke biodiversiteitsmaatregel. Het vestigingssucces van het graskruidenmengsel is eerder gering omwille van de specifieke klimatologische vereisten voor het succesvol inzaaien van eenjarige mengsels in het voorjaar. Als een mengsel goed opkomt, blijft de vraag of het ecologisch wel verantwoord is om stroken voor bestuivers aan te leggen naast percelen waar gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.

Bloemen zouden ook op de randen van tarwepercelen ingezaaid kunnen worden of misschien zelfs in banen dwars door het perceel. De Inagro-ervaringen met dit idee delen we volgende maand in deze nieuwsbrief.


Kijktip:
Aanplant zaadwinningsperceel in WingeneWingene tovert: kijk maar even hoe dit aardappelveld veranderde in een paradijs voor bijen met maar liefst 30 nectar- en stuifmeelrijke plantensoorten. Bedoeling is om de zaadjes van deze bloemen te verspreiden over de gemeente en de tuinen. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving.
Wil je zelf iets in de kijker zetten? Heb je een nieuwtje of een toffe suggestie? 

Stuur ons een mailtje

Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 
 
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Copyright © 2022 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@rlhp.be (Regionaal Landschap Houtland & Polders)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stadlandschap West-Vlaamse Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp