Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Februari 2021

Dag mede-Kruisbestuivers!

 
Het gaat dit weekend richting de lente met het weer. Sommige bijen houden zich al klaar om de eerste warme zonnestralen mee te pikken, en op die manier trekt het bijenseizoen zich bijna geruisloos weer op gang.

In deze tweede, ietwat langere, nieuwsbrief alvast enkele berichten en artikeltjes die jullie kunnen delen via de communicatiemedia van jouw stad of gemeente. Vandaar dat we ze niet te veel inkorten. 

Wil je zelf nieuws delen, iets in de kijker zetten of heb je een toffe suggestie? Stuur ons een mailtje


Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 

Al 450 deelnemers ingeschreven voor het bijensymposium! U kijkt toch ook?

 
Het bijensymposium duurt maar liefst 2 weken! Op 23 februari is er het online symposium en in de 2 daaropvolgende weken zijn er nog 7 korte (1 uur) maar boeiende workshops! Alle info en inschrijvingslink vind je op www.bijensymposium.be!

Kun je niet live volgen? Geen zorgen, de lezingen worden opgenomen en nadien ter beschikking gesteld via de website van het bijensymposium. Wil je echter vragen stellen aan de sprekers? Dan raden we je toch aan live mee te volgen. 

Eerste bijnestheuvel in Oostkamp

 
Grondnestelende bijen hebben weinig aan bijenhotels, daarom steekt gemeente Oostkamp een tandje om ook grondnestgelegenheid te voorzien. 

De zandstreek is best een dankbare plek voor bijen die in lichte bodems nestelen. Ze kunnen terecht in alle stukjes open zand die voldoende zon krijgen en niet al te ver van hun voedselbron liggen. Die open plekjes zijn er bijvoorbeeld in overvloed in schrale graslanden, braakliggende terreinen, zandvoegen of op betreden paden. Strikt genomen hebben ze geen nood aan een schuine helling maar die heeft wel als voordeel dat ze sneller opwarmen in de zon en ook minder snel dichtgroeien, dubbele winst dus. En zo kan dergelijke heuvel binnen de kortste keren een bijenmagneet zijn voor zandbijen, groefbijen, pluimvoetbijen en zijdebijen.  

Het leuke aan een nestheuvel is dat je, net zoals bij een bijenhotel, je fantasie de vrije loop kan geven, zolang je maar aan enkele basis voorwaarden voldoet:

 
 • Gebruik een zandig substraat, dat liefst zo weinig mogelijk humus bevat. Dit maakt het aantrekkelijk voor bijen en zorgt dat het niet snel dichtgroeit. Een ijle begroeiing van gras en bloeiende kruiden is natuurlijk geen probleem. Een dichte gazonmat hebben we liever niet. Je kan zowel gebruik maken van grond die ter beschikking is ter plaatse of in de buurt, als van aangevoerd zand in beperkte mate. Een mix kan ook. 
 
 • Breng gerust wat variatie in de orientatie, de helling en de samenstelling van het substraat. Op die manier creëer je veel verschillende niches. En hoe meer variatie in omgeving, hoe meer variatie aan bijen! 
 
 • Behoed de heuvel in het eerste jaar zeker voor betreding. Nadien hoeft betreding niet per se negatief te zijn want die dynamiek zorgt er soms net voor dat er stukjes kale grond ontstaan. Uiteraard mag het niet dermate intensief zijn dat de bijen al te veel gestoord worden in hun actieve periode.
 
 • Tijdens de vliegtijd maken bijen doorgaans gangetjes van 10 tot 30cm diep, maar soms ook dieper, tot wel 1m. Aan het einde van de gang liggen verschillende kraamkamertjes. Hou dus waar mogelijk rekening met deze diepte. 
 
 • Na de vliegtijd valt de gang dicht en kan er bovengronds nog maar weinig fout gaan. De larve ontwikkelt zich ondergronds en komt meestal het jaar nadien uit, maar soms nog hetzelfde jaar. 
 
Wil je in jouw gemeente ook aan de slag voor grondnestelende bijen? Geef ons gerust een seintje!
 
Kriebelbeestjes Provincie West-Vlaanderen

Do's & dont’s voor je bijenhotel 

 

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes hebben we allemaal wel al gehoord. Maar bijen hebben meer nodig dan bloemetjes alleen, ze zoeken ook een warm nest. Honingbijen kunnen hiervoor rekenen op de imkers die hun bijstaan met raat (nee, nee, dit is geen -dt fout) en daad. In hun bijenkasten voorzien de imkers ruimte voor de bijen om honingraten uit was op te bouwen.

Maar wist je dat er in Vlaanderen wel 350 soorten bijen en hommels bestaan? Allemaal met hun eigen specialiteit en allemaal op zoek naar een goeie nestelplek. Dit doen ze soms samen, soms alleen en soms durven ze zelfs dat van een ander inpikken.  

Ongeveer 75% van die wilde bijen en hommels zal ondergronds zijn nestje maken. Ze graven hiervoor een tunnel in zanderige bodems op zonnige plaatsen. Dit kan een kaal plekje zijn in je gazon, tussen de klinkers van je oprit, in een talud of een heuse nestheuvel zoals in Oostkamp recent werd aangelegd. De andere 25% van de wilde bijen gaat op zoek naar bovengrondse huisvesting. Sommige gaan hiervoor op hotel. Om te zorgen dat jouw bijenhotel vier sterren verdient, geven we je enkele tips: 

 • Vele kleintjes maken één groot, kies eerder voor enkele kleine en fijne bijenhotelletjes dan een grootse constructie die niet gevuld raakt. Parasieten vinden overigens ook sneller hun weg in deze grote woonblokken. Heb je toch een bijenhotel met een groot dak, wees creatief en maak er een groendak van! 
   

 • Koop geen bijenhotel met een open achterkant of vol met sparappels. Veel bijenhotels kosten behoorlijk wat geld voor wat ze maar waard zijn, wees kritisch! Het moet er niet alleen leuk uitzien, maar vooral nuttig zijn. 
 
 • Bevestig je hotel op een stevig manier, zorg dat het zongericht is (bij voorkeur zuidoost) en afgeschermd van regen.
 
 • Een goed bijenhotel heeft weinig onderhoud nodig. Als er bamboestokjes kapot zijn of het hout dwars door de gangetjes is gespleten, mag je deze stukken wel vervangen als ze niet bezet zijn. 
 
 • Zaag bij voorkeur je holle stengels op maat, knippen zorgt er vaak voor dat ze splijten en dus ongeschikt worden voor bijen.
 
 • Gebruik hard hout en vermijd rafelige gangetjes, desnoods ga je er met de boor nog eens door om de splinters te verwijderen.
   

 • Zorg voor verschillende diameters, de populairste diameters liggen tussen 3 en 8mm. Wil je dus een groot hotel opvullen met hele dikke bamboe dan ben je eraan voor de moeite. 
 
 • Gebruik geen plastic of glazen buisjes, vaak houdt dit vocht op waardoor de poppen beschimmelen. Enkele doorzichtige buisjes om eens te kunnen piepen moeten natuurlijk wel kunnen, maar beperk het best tot enkele.
 • Nog meer tips vind je in deze handige brochure van Natuurpunt.

Bijen in de bloemetjes 

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Inagro de groepsaankoop ‘bloemenzaden voor bijen’. We stelden twee specifieke bloemenmengsels samen die erg geschikt zijn voor zowel bestuivers als natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Je kan kiezen voor een eenjarig mengsel of een meerjarig mengsel. Beide bestellen kan natuurlijk ook.

De landbouw kan niet zonder bestuivers en natuurlijke vijanden. Waar de ene noodzakelijk zijn voor de bestuiving van landbouwgewassen, staan de andere in voor plaagbestrijding. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en stuifmeel. Die zorgen op hun beurt voor meer insecten, en dus voor efficiëntere bestuiving en plaagbeheersing.

>> Lees meer over de bloemenmengsels en/of bestel jouw pakket

Niet alleen de hoeveelheid bloemen telt, ook de bloemsoort is van belang. Hun geschiktheid voor natuurlijke vijanden en bijen wordt al lang onderzocht in tal van internationale studies. Een aantal bloemenmengsels hebben zich al bewezen in de praktijk en willen we graag aanbieden via deze groepsaankoop.  


Bloemenakker (eenjarig):

 • Kostprijs € 23,20/kg
 • Aanbevolen zaaidichtheid: 3,5g/m2
 • Gemakkelijk en laagdrempelig


Bloemenweide (meerjarig):

 • Kostprijs € 61,82/kg
 • Aanbevolen zaaidichtheid: 2g/m2
 • Vraagt groene vingers en meer geduld


Onze bloemenmengsels bestellen kan tot uiterlijk 5 maart 2021.

Houtland zoemt! toe aan vijfde editie

 
Omdat veel bijen, vlinders en zweefvliegen het moeilijk hebben om in onze omgeving te overleven, organiseert Regionaal landschap Houtland voor het 5e jaar op rij de actie Houtland Zoemt! om de aandacht te vestigen op de nood aan meer nuttige bloemen voor onze bestuivers.

Een veelzijdig nectar- en stuifmeelaanbod is cruciaal voor bijen en vlinders. Van vroeg in de lente tot laat in de herfst vliegen deze vlijtige beestjes rond op zoek naar voedsel. Ze doen dit vaak in de directe omgeving van hun nestplaats. Wij kunnen ze een handje helpen door nestgelegenheid en voedsel te voorzien. Maak met andere woorden van je tuin een B&B voor bijen.  

Jij kan dus zelf aan de slag, want alle tuinen samen vormen een aanzienlijk lint met veel kansen voor bijen en vlinders. Tover jouw tuin om tot een bloemenpracht en maak van het Houtland een bijvriendelijk land. Ook een klein balkon of voortuintje kan perfect bijenvriendelijk ingericht worden. Je krijgt er veel bezoek voor in de plaats, de perfecte gelegenheid om van nabij kennis te maken met deze vlijtige vliegers. Daarom hebben we bij elke plant ook vermeld welke bezoekers je kan verwachten.

De planten worden door de leerlingen van Vrije school Haverlo uit Brugge biologisch opkweekt. Op die manier steunen we ook een lokaal & pedagogisch project.

Het pakket bevat 14 planten en kost €22. Bestellen doe je via www.houtlandzoemt.be, en dan kun je jouw pakketten afhalen op een van de locaties in Brugge, Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Ichtegem of Knokke-Heist.


 

Kijktip!

 
Begraafplaatsen zijn ideale zoemplekken. Met eenvoudige en vaak kostenbesparende aanpassingen in het beheer, kun je van deze stille plekken echte natuurpareltjes maken. In deze korte video van Natuurpunt krijg je alvast een aantal tips mee! 
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 
Copyright © 2021 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@west-vlaanderen.be (Regionaal landschap Houtland)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stad-land-schap 't West-Vlaams Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp