Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Maart 2022


Bestel jouw bijvriendelijke plantenpakket voor €22
 
Jaarlijks organiseert het Regionaal Landschap Houtland & Polders een verkoop van bijvriendelijke plantenpakketten. Voor €22 ontvang je 14 planten (9 soorten) met een lange bloeiboog (van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar). Maar daarnaast zijn ze ook:
  • Biologisch: aan de opkweek komen geen chemische bestrijdingsmiddelen te pas, goed voor mens en bij.
  • Inheems: we streven maximaal naar streekeigen of sterk verwante soorten, die hebben namelijk de beste relaties met onze inheemse bijen en insecten.
  • Lokaal en pedagogisch: leerlingen van Vrije School Haverloo in Assebroek (Brugge) kweken het plantgoed op. Zo leren zij bij over inheemse, bijvriendelijke planten en de biologische opkweek ervan en jij ondersteunt een pedagogisch project.

Meer info en/of bestellen kan via www.jouwtuinzoemt.be. Bestellen kan tot en met woensdag 27 april.

Wilde bijen zijn de meest efficiënte bestuivers in fruitboomgaarden
 
Daar is de lente, daar is de zon en daar zijn ook de eerste bijen. De gehoornde en rosse metselbij worden vaak het snelst gespot en dit door hun voorliefde voor insectenhotels. De mannetjes met hun witte baard patrouilleren in de tuin op zoek naar een vrouwtje. De vrouwtjes verzamelen zo veel mogelijk stuifmeel voor hun nakomelingen. Heel vaak bezoeken ze hiervoor vroege bloeiers zoals fruitbomen. Dit heeft niet enkel een voordeel voor de bijen, ook wij plukken er de vruchten van.

Onderzoek van de UGent wijst uit dat meer wilde bijen in boomgaarden van zoete kers zorgen voor betere bestuiving en dus een hogere opbrengst. Als we deze bijen naar de boomgaard willen lokken, kunnen we een bloemenstrook aanleggen maar dit is niet voldoende. Daarnaast hebben ze ook nood aan (semi)natuurlijke elementen zoals hagen en houtkanten, een kruidlaag onder de bomen voor extra voedsel en nestelplaatsen om zich te kunnen voortplanten. Eens al deze voorwaarden vervuld zijn, kunnen we met smaak proeven van dit succes.

Meer info:
 

Onderzoek naar bijvriendelijke maatregelen in een landbouwcontext(deel 3 van 3)
 
Om bestuivers in het landbouwlandschap te ondersteunen, gaat het PDPO project 'Kruisbestuivers' op zoek naar maatregelen die eenvoudig inpasbaar zijn in de landbouwbedrijfsvoering. In deze nieuwsbrief gaan we in op de mogelijkheden van onderzaai van akkerbloemen in wintertarwe.
Hoewel op een groot areaal geteeld, heeft tarwe weinig te bieden aan bloembezoekende insecten zoals bijen. Het inzaaien van bloemen in banen dwars door het tarweperceel of ter hoogte van de perceelsranden zou hieraan tegemoet kunnen komen, al mag de opbrengst hierdoor niet in het gedrang komen. Ook ongewenste bloemdelen in de geoogste tarwe moeten vermeden worden. 

Het is een veelbelovend idee. Enerzijds uiteraard voor de bestuivers maar anderzijds ook om natuurlijke vijanden te bevorderen. Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen dreigen hun erkenning te verliezen. Een hoger aantal natuurlijke vijanden kan de gevolgen hiervan compenseren door op een natuurlijke wijze plaagsoorten te onderdrukken. 

Bevindingen.
  • inzaai in het najaar lijkt betere resultaten op te leveren dan in het voorjaar, ondanks vorst. Extreem natte omstandigheden tijdens het teeltseizoen maken het echter moeilijk om effectieve conclusies te trekken.
  • bloemenzaden mee inzaaien in de rij met de tarwe (verlaagde zaaidichtheid) zou meer geschikt zijn dan nazaai in het najaar met de wiedeg (volle zaaidichtheid met dubbele rij-afstand). De nazaai gebeurde echter heel laat waardoor de impact van de vorst op de plantjes waarschijnlijk wat groter was. 
  • verlagen van de zaaidichtheid van tarwe resulteert in een lagere gemiddelde opbrengst maar was niet significant verschillend van andere zaaimethoden.
  • door een gebrek aan bloemen die in zaad kwamen, kon geen uitspraak gedaan worden over het vlot oogsten (scheiden van bloemenzaden in de dorser).
  • het al dan niet gebruiken van herbiciden had geen significant effect op de oogst van de wintertarwe. 

Voor het volledige onderzoeksrapport verwijzen we door naar de website van Inagro.
Om bovenstaande bevindingen te kunnen bevestigen, wordt de proef dit jaar herhaald.
Kalender 
 
24 april 2022 (13u45 - 16u) - Bijensafari in Beernem 

24 april 2022 (9u45 - 12u) - Bijensafari in Hooglede 
Meer info of inschrijven

28 april 2022 (9 - 16u) - 5de West-Vlaamse Bijensymposium 
www.bijensymposium.be
 
7 mei 2022 (9u45 - 12u) - Bijensafari in Torhout 
Meer info of inschrijven

7 mei 2022 (13u45 - 16u) - Bijensafari in Moorslede 
Meer info of inschrijven


Kijktip: zelf aan de slag met en voor insecten


 
Een interessante webinar met talrijke tips over hoe je zelf aan de slag kan gaan voor de bij. Een organisatie door EIS Kenniscentrum Insecten en IVN natuur educatie. 
 
Wil je zelf iets in de kijker zetten? Heb je een nieuwtje of een toffe suggestie? 

Stuur ons een mailtje

Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 
 
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Copyright © 2022 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@rlhp.be (Regionaal Landschap Houtland & Polders)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stadlandschap West-Vlaamse Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp