Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

Januari 2021

Kruisbestuivers / nieuws ?


Hallo!

Vanaf nu houden we je op geregelde tijdstippen op de hoogte van het bijenproject Kruisbestuivers. Interessante weetjes, inspirerende acties, nuttige aankondigingen, of inhoud die je kan delen op sociale media. 

Heb je zelf nieuws om te delen, of een toffe suggestie? Stuur ons zeker een mailtje

Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 
 

Noteer alvast in je agenda: Bijensymposium op dinsdag 23 februari!

 
Regionaal landschap Houtland, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist, lanceerden in 2020 het bijenproject Kruisbestuivers. Doel is om samen met 12 gemeenten van onze regio een thuis voor bijen te maken! En daar kan ook jij je steentje aan bijdragen. Met goede voorbeelden willen we gemeentebesturen, inwoners, maar ook bedrijven, landbouwers, scholen en andere partners komende jaren aanzetten tot zoemrijke initiatieven.

Daarom organiseren we op dinsdagvoormiddag 23 februari het Bijensymposium. Alle info en mogelijkheid tot inschrijving voor dit online event, vind je binnenkort op www.bijensymposium.be!
Laat je op 23 februari onderdompelen in de bijenwereld, en dat allemaal vanuit je luie zetel. Geen betere manier om al in de voorjaarsstemming te komen!

Iedereen die onze bijen een warm hart toedraagt, is meer dan welkom op ons Bijensymposium. Met een afwisselend programma mikken we op een breed publiek: van beleidsmakers, over leerkrachten tot imkers, van landbouwers, over milieuambtenaren, tot natuurbeschermers. Op naar een bijvriendelijke regio, dat doen we allemaal samen!

Doen bloemen in rijpaden bijen zoemen?

 
Ja, maar vroeg genoeg inzaaien is de boodschap. Inagro experimenteerde afgelopen zomer met het inzaaien van bloemen op plaatsen die voor landbouwers minder waarde hebben, zoals rijpaden en kopakkers. Insecten bewijzen hun nut (bestuivers, plaagbestrijders, ...), waarom dan geen verloren hoekjes optimaal inrichten?

Lees er alles over in dit artikel van Inagro

Tips voor een bijvriendelijke wintertuin

 
Iedereen kent het: de dagen zijn korter, de nachten langer, de blaadjes zijn gevallen en de planten staan er doods bij. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, denken we allemaal! Maar niks is minder waar, net nu is het belangrijk om zo weinig mogelijk in je tuin te doen.

Niemand wordt graag gestoord in zijn slaap en dat is ook zo voor overwinterende insecten. Laat dus die blaadjes liggen of hark ze onder de struiken of langs de schutting (bij voorkeur in verschillende hoopjes). De citroenvlinder zal bijvoorbeeld als vlinder tussen de bladeren zijn slaapplek zoeken. Ga ook niet alle dode plantenstengels tot op de grond afknippen, zweefvliegen zullen hier als larve of vlieg inkruipen en overwinteren. En laat je bijenhotel netjes ongemoeid, absoluut geen nood om de kamers te poetsen!

Beginnen je handen toch te kriebelen? Probeer vol te houden tot de lente, zodra het kwik regelmatig rond de 15°C stijgt, worden de insecten wakker en hebben ze hun slaapplekje niet meer nodig. Doe dit stapsgewijs zodat de beestjes nog een schuilplaats hebben bij plotse nachtvorst. Je zal merken dat ondertussen heel wat bodemdiertjes het materiaal al zullen verwerkt hebben en je minder zal moeten versleuren. Deze kleine wroeters zorgen ervoor dat voedingsstoffen in je tuin blijven en maken al dat bemesten en kalken overbodig. Wil je je voorbereiden op een bloemrijke lente, plant in de winter bloeiende struiken aan of steek in het najaar enkele bloembollen in de grond. De bijen en andere kriebelbeestjes zullen je dankbaar zijn!

 

Wingene plant 7.000 biobloembollen, waarom biobloembollen de voorkeur genieten.

 
Gemeente Wingene, één van de 6 deelnemende gemeenten van het project Kruisbestuivers in het West-Vlaamse hart, stond te trappelen van ongeduld na de eerste bijeenkomst van de bijenwerkgroep. Meteen werden plannen gesmeed om te zorgen voor een zoemrijke lente. Maar liefst 7.000 biobloembollen gingen op verschillende plaatsen de grond in. Er werd gekozen voor verschillende bloeiers die van februari tot mei zullen zorgen voor kleurenpracht, maar vooral ook voor nectar en stuifmeel voor de vroege ontwakers.

Maar waarom kies je nu best voor bio? In de biologische bloembollenteelt kiest men sowieso voor sterke rassen die ook zonder hulp van pesticiden goed overleven. Ze zijn bijgevolg vrij van chemicaliën. Dit betekent dat ook het nectar en stuifmeel van de bloemen geen schadelijke stoffen bevatten en de bollen geen gifstoffen in de bodem brengen. Dit zorgt voor gezond voedsel voor bijen en hommels, maar laat ook toe dat andere kruiden errond de kans krijgen om tot bloei te komen en bodemdieren er geen last van ondervinden. Maar nog belangrijker: waar de bollen gekweekt worden, mogen geen pesticiden gebruikt worden. Zo zorgen we voor een omgeving die bruist van leven, hier en elders.
 

Knokke-Heist geeft 'bij-les' voor 25 tuinaannemers

 
Knokke-Heist werd sinds 1 januari als eerste Belgische gemeente pesticidenvrij. Niet alleen op openbaar domein, maar ook op privaat terrein is het gebruik van pesticiden nu verboden op basis van een politieverordening (uitgezonderd professionele land- en tuinbouw). In de aanloop naar dit verbod, en ook komende maanden en jaren, wil de gemeente in de eerste plaats sensibiliseren rond het waarom en hoe van zo'n pesticidenverbod. Daarom volgen 25 tuinaannemers momenteel een 4-delige cursus over pesticidenvrij ontwerp en onderhoud van tuinen. De eerste twee sessies zijn reeds achter de rug, binnenkort volgen sessies 3 en 4. Met de communicatiecampagne 'Pesticiden zijn geen bij-zaak' worden ook inwoners, toeristen en tweedeverblijvers geïnformeerd over de bijen. 

Meer info vind je op de website van gemeente Knokke-Heist, of bij vragen kun je ook terecht bij Siska Willems, Stafmedewerker Dienst Milieu, Natuur en Landbouw.

 

Kijktip!

 
Op 25 november vond in het bijensymposium in Utrecht plaats. Laat je gerust inspireren!
Het bijenproject Kruisbestuivers wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 
Copyright © 2021 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@west-vlaanderen.be (Regionaal landschap Houtland)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stad-land-schap 't West-Vlaams Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp