Copy
Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, kun je deze ook in je browser bekijken

 

 
Kruisbestuivers /
 
nieuws

 

December 2021

 

Ook de lezing- en debatavond rond het ecologisch beheren van bermen en dreven sneuvelt door de huidige corona situatie. Maar uitstel is geen afstel want er is al een nieuwe datum geprikt: 20 april 2022.  Meer info: NIEUWE DATUM: Lezing en debat: bermen en dreven ecologisch beheren - Regionaal Landschap Houtland & Polders (rlhp.be)


 
Wil je zelf iets in de kijker zetten? Heb je een nieuwtje of een toffe suggestie? 

Stuur ons een mailtje

Kruisbestuivers is een PDPO-project van Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. 
 

 

In naam van onze zweefvliegen…

 
Piemelkrieltjes, zorroplatvoetjes, zomerelfjes, blinde bijen of fophommels… nergens een leukere naam te vinden dan bij de zweefvliegen. Maar ook hun uiterlijk brengt velen in verwarring. Ze lijken zo goed op bijen dat ze niet alleen andere insecten maar ook menig mens bij de neus weten te nemen.  

Hoewel de naam en het uiterlijk van de zweefvlieg doet vermoeden dat ze niets anders doen dan heerlijk lanterfanten, nectar slurpen, er leuk uit zien met hun toffe streepjespatronen en geen vlieg kwaad doen, zit er meer in zo’n vliegje dan je denkt. Als vlieg zijn ze enorm nuttig als bestuiver. Als  larve zijn het vraatzuchtige rovers die heel wat bladluizen verslinden. Dus ook als plaagbestrijder zien we ze liever komen dan gaan, deze tuintijgertjes.

Hulp om hulp

Als bestuiver en plaagbestrijder, zijn ze een grote hulp voor ons. Maar wij kunnen hen ook helpen. En dat is nodig, want bijna de helft van alle soorten zweefvliegen in Vlaanderen is uitgestorven of met uitsterven bedreigd. Wat kan je doen?
•    Bloemen, bloemen, bloemen… want dat is zowel voor de larves als voor de zweefvliegen dé bron van voedsel. 
•    Maar ook dood hout en kleine plasjes met stilstaand water zijn nuttig, vooral dan als nestplaatsen. Aan dit laatste lijkt vooral een gebrek te zijn, nochtans kan je dit overal nabootsen door een zweefvlieglagune aan te leggen. Pak een waterdicht bakje en vul het met bladeren en/of gemaaid gras of ander tuinafval. Steek er een paar takjes en twijgjes in, zodat ze tegen de rand leunen. Vul met water, roer eventueel nog even zodat het een mooi soepje wordt en dek af met een laagje dorre bladeren. Zet het bakje in een schaal met bladafval en zet het geheel in een rustig hoekje in de tuin. Het prutje van boombladeren is een ideale broedkamer.

 

Nieuwe cursus 'wilde bijen voor gevorderden'

 
Het project Kruisbestuivers zet in op kruisbestuiving, op het delen van kennis en daarom voorzien de projectpartners ook verschillende opleidingen voor geïnteresseerden en vrijwilligers. 

Ben jij in de ban van wilde bijen en wil je graag dat stapje verder gaan? Dan is deze cursus misschien wel iets voor jou. Na een korte inleiding bekijken we de belangrijkste bijengenera en reiken je allerhande tools aan om zelf een bijenspecialist te worden. We leren je onder meer hoe je er voor kan zorgen dat jouw waarnemingen maximale waarde krijgen voor wetenschappelijk onderzoek en analyse. We reiken je heel wat kennisbronnen aan zodat je klaar bent om volgende zomer je blik volledig op bijen te richten. Tijdens twee excursies trekken we het veld in om de voorjaarssoorten verder onder de loep te nemen. Hommels, wespbijen en zandbijen... ze zullen geen geheimen meer voor jou hebben. 


Meer info? Cursus 'Wilde bijen voor gevorderden' - Regionaal Landschap Houtland & Polders (rlhp.be)


Onderzoek naar bij-vriendelijke maatregelen in een landbouwcontext (deel 1 van 3) 

 
Binnen het PDPO project Kruisbestuivers, onderzoekt Inagro de mogelijkheden om bijen in het landbouwlandschap te ondersteunen. In een driedelige reeks, brengen we verslag uit van een zoektocht naar kleine maatregelen die eenvoudig inpasbaar zijn in de landbouwbedrijfsvoering maar die tegelijk een grote positieve impact hebben op de bijen.  
 
Maïs wordt regionaal geteeld op een enorme oppervlakte. Hoewel het gewas op zich eerder weinig betekent voor solitaire bijen, hommels en honingbijen, heeft het dus wel een groot potentieel. Het concrete idee omvatte het inzaaien van grasklaver of een bloemenmengsel als groenbedekker in het najaar. De landbouwer heeft een eerste snede gras in het voorjaar en zaait vervolgens de maïs in tussen de groenbedekker via strip-till (n.v.d.r. strip-till is een vorm van grondbewerking waarbij enkel dat deel van de grond gefreesd wordt, waar nadien de maïs wordt ingezaaid). Omdat het enige tijd duurt vooraleer de maïs zich sluit, zou de groenbedekker de tijd hebben om tot bloei te komen en zodoende het nodige voedsel voor bijen aan kunnen reiken. Na de oogst van de maïs zouden de planten als groenbedekker voor de volgende winter dienst kunnen doen. Laatbloeiers kunnen ook hier gunstig zijn voor de bijen.  

Een mooi idee, maar tijdens het vooronderzoek botsten de onderzoekers van Inagro op allerhande praktische zaken die de uitvoering van het experiment in het gedrang brachten. De onderzoekers kwamen voor problemen te staan door een complexe samenhang tussen bemesting, onkruidbeheersing, voedselconcurrentie... maar ook door de individuele elementen op zich. Voortschrijdende inzichten hebben er toe geleid dat de onderzoekers er niet in geslaagd zijn het idee in de praktijk om te zetten.

Maar misschien heeft het ganse idee jou wel geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan voor de bij. Nieuwe ideeën blijven immers altijd het proberen waard. En alle bijtjes... eh, beetjes helpen.


Kijktip:
Pre-ecoregelingen in beeldMaak kennis met de 5 verschillende pre-ecoregelingen, opgemaakt naar aanleiding van het nieuwe GLB dat in januari '23 van start gaat. Dit zijn éénjarige overgangsmaatregelen die landbouwers vrijwillig kunnen afsluiten in 2022. 
Copyright © 2021 Kruisbestuivers, All rights reserved.

Contact:
Yannick.verstraete@rlhp.be (Regionaal landschap Houtland & Polders)
Katrien.Geurts@west-vlaanderen.be (Stad-land-schap 't West-Vlaams Hart)

Want to change how you receive these e-mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal landschap Houtland & Polders · Tillegemstraat 81 · Sint-Michiels Brugge 8200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp