Copy
Raons Públiques - NEWSLETTER #17 - esitu 2016
Apunts sobre els concursos d’idees en urbanisme.
 

Aquests últims mesos hem pogut apropar-nos al món dels concursos d’idees d’urbanisme gràcies a dos projectes que hem estat desenvolupant als municipis d’Olot i d’Arenys de Mar. Tant pel que fa a la transformació urbanística del Firal d’Olot com per a la urbanització del nou tram cobert de la Riera d’Arenys de Mar s’han implementat dos processos amb els quals involucrar la ciutadania en la redacció de les bases de ambdos concursos. Els dos casos es tracten d’espais altament simbòlics per a la ciutadania, la transformació dels quals tindrà un impacte important no només en els veïns i veïnes que hi viuen, sinò en la imatge i la identitat de tota la ciutat. És per això que creiem força interessant que s’hagin desenvolupat mecanismes i espais per canalitzar el sentir ciutadà de cara als criteris que hauran de contemplar aquestes intervencions.

Exposarem  a continuació un resum del desenvolupament del procés  FIRAL VIU, que ha arribat pràcticament al seu final i ha servit per determinar els criteris urbanístics  de la remodelació del Firal d’Olot.


llegir més... (CAT)
leer más... (CAST)

 


EL PATI QUE VOLEM. Tancament segona fase del projecte

Ja portem un temps treballant en aquesta iniciativa de la comunitat educativa, on estén fent una tasca de facilitació en el disseny juntament amb Coeduacció,  per transformar el pati en un espai coeducatiu des de una perspectiva de gènere, mitjançant el diàleg, la reflexió i altres eines que faciliten la participació de tota la comunitat.

Ara estem en un moment d’inflexió en el projecte on ja tenim el disseny  del pati que volem!


Considerem el projecte es un èxit des de el punt de vista teòric i del  propi procés, per una banda al pati es parla del pati,  pels alumnes es un tema de conversa i de reflexió recurrent i per altra ha rebut el reconeixement  de bona practica en els Premis PIADS 2016.


llegir més  (CAT)
leer más    (ES)
 


S’ha ampliat la col·lecció de CROMOS DELS BARRIS del Coll i Vallcarca!

Aquest any s’ha ampliat la col·lecció de cromos dels barris del Coll i Vallcarca amb la complicitat de l’escola de la Farigola de Vallcarca.

Vam realitzar rutes pel barri amb els alumnes de tercer de l’escola de la Farigola de Vallcarca i de l’escola montseny durant els mesos de febrer i maig. Els alumnes de l’escola Farigola van proposar 5 nous espais per la col·lecció d’aquest any. Per altre banda, l’entitat la Malèfica del Coll va proposar altres 3 cromos per ampliar la col·lecció. El dia 28 de maig, durant la festa Verda al parc de la Creueta del Coll, els nens i les nenes del barri van poder començar i/o completar la seva col·lecció mitjançant una gincana que va implicar diferents entitats del barri.
 

llegir més  (CAT)
leer más    (ES)


ParticiPASSIÓ en SANT BOI

Amb l'eslògan "Participassió. Comencem de nou" l'Ajuntament de Sant Boi  ha convidat la ciutadania, en els mesos de maig i juny, a implicar-se en la construcció col·lectiva de la ciutat cap a un nou model de participació ciutadana.

Raons Públiques ha estat acompanyat aquest procés amb la presència del Carrito als carrers de la ciutat, on hem pogut trobar molts veïns i veïnes i debatre amb ells la seva visio sobre la participació.

Per poder compartir amb tothom el treball, les idees, l'esforç, la feina feta durant  aquesta primera fase del procés ...

Esteu convidats a la PartiFEST del pròxim 7 de juliol a les 19 h a Can Torrents (c. Hospital, 9, Sant Boi)

 


I TU, COM T'HO IMAGINES?

La Riera d’Arenys de Mar és un eix estructural que concentra la vida quotidiana, vertebra els espais públics i equipaments, assumeix el gruix del trànsit entre l’autopista i la N-II i suposa el veritable cor simbòlic de la vila.

La cobertura d’un nou tram, just en el punt en la qual l’activitat de la Riera comença a esvair-se i ser substituïda per grans superfícies d’aparcament, ha generat un gran espai públic al mig de la vila de gairebé 2.500 m2 que espera ser urbanitzat aviat.

El procés participatiu “I tu, com t’ho imagines?” desenvolupa tallers i genera espais de trobada i de debat per portar a la ciutadania la possibilitat de determinar els criteris amb els quals s’haurà de plantejar la urbanització d’aquest espai.


llegir més  (CAT)
leer más    (ES)

AMB TU DECIDIM!

El municipi de Sant Cugat està realitzant la seva primera experiència de Pressupostos participatius, per a això estem acompanyant el procés, col·laborant en les dinamització al carrer i implementant els tallers de debat a les diferents fases del projecte.

Per a nosaltres és una experiència enriquidora tant a nivell metodològic, a nivell tècnic per a la gestió de processos vinculants, i com a nivell de processos i acompanyament de l’experiència dels grups participants.

Els pressupostos participatius, són processos democràtics a través dels quals els veïns i veïnes poden decidir de manera directa en què invertir una part del pressupost municipal.


llegir més  (CAT)
leer más    (ES)
 

Inauguració dels ARTEFACTES DE "A LES PLACES"!

Aquesta setmana hem inaugurat els artefactes de Alesplaces! realitzats a través d’un intens procés de recollida d’interessos, prototipat i construcció amb els usuaris de les places de Granollers.

Aquest procés, iniciat al mes d’abril i realitzat conjuntament amb l’àrea de serveis socials i la xarxa de centres cívics de Granollers, ha intentat recollir els interessos dels usuaris, majoritàriament nens i famílies, i realitzar un procés d’aprenentatge i construcció col·lectiva.

El resultat del procés han estat tres petits artefactes, ideats perquè siguin auto-gestionats pels propis usuaris de les plaça, recullen tres de les grans demandes que van sorgir en el procés.

 

llegir més  (CAT)
leer más    (ES)
 


PROTOCOL contra les AGRESSIONS MASCLISTES

Estem a les ports de la Festa Mayor del Poble Sec, espai de temps que en Raons utilitzem per bolcar-nos en el barri mitjançant algunes coses que sabem fer molt be i ens permeten relacionar-nos amb el carrer d´altre manera  com el “asado popular”.

Aquest any posarem la nostra graella al carrer on fer menjar per 100 persones però també volem compartir l'espai amb altres veïns que vulguin baixar la seva barbacoa. Aprofitarem el nostre permís per fer foc habilitant un espai organitzat  al carrer per posar la nostra graella i la de tots els veïns.

Pel altre banda l´any passat es va desenvolupar al barri un protocol antisexita des de el  grup Poble Sec Feminista, aquí deixem el linck on podeu consultar el protocol al que ens hem adherit.

aquí el enllaç!

DEFINICIÓ d'EQUIPAMENTS al barri de Vallcarca.

Amb ell Districte de Gracia hem engegat la primera fase d'un procés participatiu per dotar de dos equipaments públics al barri de Vallcarca. Aquests equipaments, reivindicats des de fa molts anys pels veïns i veïnes de Vallcarca, es situaran als edificis de Can Carol i a l'antic Consolat de Dinamarca.

Aquesta primera part del procés, s'ha dut a terme en els mesos de Maig i Juny i ha tingut dos objectius principals: informar sobre l'estat i possibilitats funcionals dels  edificis, i desenvolupar propostes de les entitats i col·lectius, que ja estaven implicades en la reivindicació d’aquests equipaments. Per dur terme aquests objectius, vam realitzar diverses activitats una jornada de portes obertes i dues sessions (una per a cada edifici) per concretar uns primers programes d'usos. Amb aquestes idees, es vol acabar de definir el Plec de condicions cap a un concurs d'idees, en el qual es definiran els programes i disseny dels equipaments, sempre amb el complement del debat i la participació veïnal.


Què fem?


5 i 7.07.2016
Curs diputació
Eines diagnosis participatiu


06.07.2016

Activitat Casal Estiu amb MNAC, Plaça Santa Madrona,  15-16.30h

07.07.2016
Prova l’Artefacte d’Alesplaces! Plaça Sant Miquel, Granollers. 18:30h

07.07.2016
Partifest a Sant Boi, Can Torrents, Sant Boi, 19 -21h

12.07.2016
Taller Disseny i preparació Fira Barrejant, Cente cívic Olivera, Sant Boi,  18.30-20h

16.07.2016
#Ravalució, Rambla del Raval, de 18 a 24h

18.07.2016
Taller validació propostes Sant Cugat

23.07.2016
Festa Major del Poble Sec! Asado argentino i activitats veïnals

 

NOTICIES DEL BARRI

-Festes majors del Poble Sec, del 16 al 24 de juliol!

-13 juliol, Consell de barri del Poble Sec. 19:00h , Institut del Teatre

-17 juliol, Gala Arnau, plataforma Recuperem l'Arnau, Plaça Raquel Meyer

-21 juliol, Audiència Pública del Districte, Carrer de la Creu Coberta, 104-106
 

                
Copyright © 2016 Raons Públiques, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp