Copy
Raons Públiques - NEWSLETTER #9 - novembre 2014
 
Ens sobren motius per acabar l'any contentes a Raons. Han passat moltes coses, ens han passat moltes coses i n'hem vist de molts colors...
 

Ens quedem amb coses positives com la col·laboració amb barris, entitats i projectes molt il·lusionants i actius gràcies a persones sense qui no seria possible, l’entrada en el món de l’economia social a Catalunya plens de curiositat i ganes d’aprendre i iniciar projectes cooperatius, o el reconèixement de la feina que duem a terme tan aquí com a fora, amb diferents premis (Premi joves emprenedors social Universidad Europea de Madrid, Premi Nacional de la Joventut pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, o el Premi Barcelona associació de l’Ajuntament de Barcelona).

Però cal apuntar fets indignants i sorprenents que a hores d'ara no podem deixar de banda ni silenciar : el número indecent de desnonaments de milers de persones a la ciutat de Barcelona (sobretot en certs barris que acusen les xifres més altes com el cas de Ciutat Meridiana) i a tota Espanya, la pressió contra o directament la destrucció d’espais importants per la vida social de la nostra ciutat (com la Carboneria, entre altres), o els enderrocs de cases en barris afectats per plans urbanístics heredats de l’especulació urbanística (com a Vallcarca). I més localment, just al costat del nostre local al Poble Sec, haver assistit a la supressió dels bancs de tota la vida de la plaça del Setge 1714, ens fa qüestionar un cop més la funció social de l’urbanisme.

Creiem en una altra manera de fer en urbanisme, en aprofundir en qüestions bàsiques com les relacions que tenim, quin tipus de projectes compartim, com treballem col·lectivament, com escoltem a tothom, com arribem a veus silencioses i silenciades ?

Els reptes del 2015 segueixen essent, malauradament, els mateixos que al 2014...les coses no canvien d'un dia per l'altre però els processos tenen els seus ritmes així que de ben segur que seguirem guanyant mentre ens seguim implicant en els nostres barris.


ITINERARI: Descobrim els camins de Montjuic

El dissabte 20 de desembre, Raons públiques i la Fundació Joan Miró us convidem a participar en un recorregut per a descobrir noves i antigues rutes per accedir a la muntanya de Montjuïc.

Aquest itinerari és l’activitat de tancament de la primera etapa del projecte “Us coneixeu?” i es desenvoluparà per a donar continuïtat al taller “Descobrim els Camins de Montjuïc”, que va tenir lloc el 18 de Novembre a la Biblioteca Francesc Boix.

Us esperem el dia 20 de desembre a les 11:00 davant del Refugi 307 (c/ Nou de la rambla 175)


llegir més... (CAT)

leer más... (CAST) 

FORM-ACCIÓ en GRANOLLERS
 

Entre els mesos de novembre i desembre la Diputació de Barcelona ens va encarregar de realitzar un curs de formació dirigit a tècnics de l’ajuntament de Granollers, anomenat “ Metodologies de diagnòstic participatiu i creatiu”.

El curs tenia com a objectiu enfortir l’espai interdepartamental de treball creat per l’Ajuntament de Granollers per al projecte “A les places”. Aquest espai innovador pel seu caràcter transversal, interdisciplinari i que aposta per eines socioeducatives a fi de fomentar la participació, va ser constituit per tècnics de les àrees de cultura, educació, gestió de centres cívics, serveis socials, joventut, obres i projectes, així com la Diputació. El repte era important, ja que comprenia totes les àrees de projecte, enfocament, objectius, metodologia i eines socioeducatives pel diagnòstic participatiu creatiu i, paral·lelament l’acompanyament, en tant que sigui possible, de la integració del grup humà en el conjunt del projecte. Eren molts temes per molt poc temps, 4 sessions de 3 hores, però vam assumir el risc mitjançant un enfocament teòric-pràctic, de construcció activa i col·lectiva de coneixement En una paraula: una FORM-ACCIÓ amb resultats molt positius.


Raons Públiques a COSTA RICA

Us presentem un petit resum de la setmana que vam passar a Costa Rica entre el 22 i el 29 de novembre. Convidats per la Universitat Latina i la Universitat Europea de Madrid en el marc del premi “Joves emprenedors socials” vam tenir un programa intens i molt enriquidor de trobades i tallers. Costa Rica és un país molt acollidor, i volem donar les gràcies a tots els “ticos” per haver compartit aquests bons i bonics moments!
Durant aquesta setmana, el nostre joc de rol sobre participació ciutadana i urbanisme ha evolucionat i s’ha adaptat al context costarricens: nous rols han aparegut, com el venedor ambulant, el treballador de la botiga del Teletico, o el “watchiman”... Aquesta és la gràcia de l’espai públic i del seu microcosmos social!

llegir més...  (CAT)

leer más... (CAST)

TROPICAL BAR  - Fira de la Puríssima a Sant Boi -
 

Els passats dies 6,7 i 8 de desembre es va celebrar la Fira de la Puríssima  a Sant Boi. Raons Públiques va participar en el projecte del Tropical Bar mitjançant el disseny participatiu i la construcció del mobiliari i la barra del bar al Espai de la Solidaritat.

L'objectiu del projecte, Tropical Bar és donar a conèixer als adolescents de la ciutat els riscos que comporta el consum d'alcohol i promoure alternatives saludables pel temps lliure.  Els Coneixements adquirits i la feina feta desemboca al muntatge final i la gestió del bar per part dels nois.

Raons Públiques va organitzar un petit procés de dos tallers de disseny amb nois entre el 15 i els 17 anys del Centre Obert Don Bosco i va traslladar els resultats a la construcció del mobiliari. El projecte va ser un èxit, va agradar al públic i els nois de Don Bosco es van entusiasmar en veure reflectides les seves aportacions al disseny.

llegir més... (CAT)

leer más... (CAST)
PROCES PARTICIPATIU PER A LA DEFINICIO DEL PLA D‘USOS DE GRACIA


Arribem al final de la segona etapa del procés, on, mitjançant els tallers de participació als barris recollirem propostes concretes per a incloure al Pla d’usos. Amb el nou any continuarem concretant de quina manera s’incorporen al Pla amb nous tallers.

Més informació: quinagracia.info 

Què fem?


20.12.2014

Itinerari: Descobrim els camins de Montjuic
Horari: 11h00
Punt de trobada:
Refugi 307 (c/ Nou de la rambla 175)


20.12.2014
Xerrada a Vallcarca sobre cooperatives d’habitatge
Horari:  18h-21h
Lloc: Old School, Vallcarca


 

                
Copyright © 2014 Raons Públiques, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp