Copy
Raons Públiques - NEWSLETTER #20 - primavera 2017
 
DEFENSEM EL DRET A L'HABITATGE
 

El passat 15 de febrer l’entitat bancària Bankinter publicava el seu informe semestral del mercat immobiliari a Espanya [1], en el qual s’explicava que “el mercat residencial continua el cicle favorable”. A continuació, explica que “la pujada de rendes a Barcelona supera el 20% en districtes com Sant Andreu i Sants-Montjuïc i arriba fins al 15% en barris com Gràcia”.

A Barcelona, i d’acord amb dades de la Secretaria de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, la mitjana anual del lloguer mitjà contractual gairebé s’ha duplicat entre els anys 2000 i 2016, i ha passat dels 408,27€/mes als 801,28€/mes. Al barri del Poble-sec, la mitjana del lloguer actual és de 669,53€/mes, la qual cosa suposa un increment del 15% en els últims tres anys i un preu mitjà de 16,34 €/m2.

Sembla que aquest és el “cicle favorable”, segons la banca.

Això no és el que vivim nosaltres. Aquesta situació genera una enorme pressió sobre la població del barri, que veiem el nostre dret a l’habitatge amenaçat pels mateixos interessos que han fet, per exemple, que la població de Ciutat Vella s’hagi reduït en un 15% en els darrers deu anys [2]. Estem veient casos en què els contractes de lloguer que finalitzen no es prorroguen per poder incrementar-ne el preu. Finques senceres venudes a grups immobiliaris on els lloguers d’habitatges regulars se substitueixen per allotjaments temporals i turístics, a pesar de la moratòria en les llicències. Increments de les rendes de lloguer molt superiors a la variació de l’IPC, a més tenint en compte el marc de precarietat laboral i dels salaris que patim. Bombardeig de propostes de compra que ofereixen grans marges de benefici als propietaris per posar els seus pisos al mercat immobiliari turístic. Substitució del comerç de proximitat per establiments orientats al consumidor puntual i d’oci.

 

llegir més... (CAT)
leer más... (CAST)

URBACT: REINVENTING THE FRINGE
 

La iniciativa europea URBACT és un programa d’intercanvi i aprenentatge entre ciutats de la Unió Europea que promou el desenvolupament urbà sostenible i la millora de les polítiques locals. Una de les seves línies d’actuació és la xarxa de ciutats Sub>urban, que sota el suggeridor nom de reinventing the fringe agrupa les ciutats d’Anvers (Bèlgica), Casoria (Itàlia), Düsseldorf (Alemanya), Solin (Croàcia), Brno (República Checa), Oslo (Noruega), Baia Mare (Romania), Viena (Àustria) i Badia del Vallès-Barcelona.

Nosaltres estem tot just començant a acompanyar Badia del Vallès en aquesta experiència conjunta entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Esperem poder explicar-vos aviat més detalls sobre aquest projecte fascinant!llegir més  (CAT)
leer más    (ES)


LA PLAÇA DE LA TROBADA

En el marc del Pla de Barris de Trinitat Nova s’engega un procés participatiu per abordar el projecte de re-urbanització de l’espai públic entre Aiguablava i Portlligat, amb la finalitat de consensuar els principals objectius que hauria d’abordar el projecte, pel que fa a la mobilitat, l’accessibilitat, els usos i el mobiliari; així com identificar els aspectes que caldria millorar i els que caldria evitar, o tenir-hi en compte.

D’aquesta manera es pretén donar resposta a les inquietuds veïnals en aquest àmbit i traslladar les aportacions als equips tècnics professionals per tal que puguin abordar el projecte executiu.

En una primera fase, Raons Públiques acompanya aquest procés plantejant la realització de dues sessions-activitats de treball a l’espai públic que s’emmarquen en la fase inicial anomenada “Lliurament de l’avantprojecte d’urbanització”.


llegir més  (CAT)
leer más    (ES)

 

COMENCEM EL PROCÉS PARTICIPATIU PER A LA DEFINICIÓ DEL USOS DE LA MASIA DE CA N’ORIAC

Dins del marc dels Pressupostos Participatius de Sabadell per al 2017, l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac va presentar una proposta de Redacció de l’estudi tècnic per la rehabilitació de la Masia i del seu entorn. El projecte va ser seleccionat amb el suport de 1.083 vots dels veïns i les veïnes de Sabadell.

Al mes de març, Raons Públiques comença l’acompanyament en el procés participatiu per a la definició de la Masia Ca n’Oriac. Aquest procés obert a la participació de la ciutadania s’emmarca dins d’una primera etapa per a obtenir el programa d’usos de l’edifici i el seu entorn, amb el qual posteriorment es redactarà l’estudi tècnic per rehabilitar la Masia, tal com es va aprovar amb el suport ciutadà als pressupostos participatius.

llegir més  (CAT)
leer más    (ES)

PUNT I APART AL BOSQUET DE CAN SEDÓ

El passat 27 de febrer vam tancar aquesta fase del procés participatiu sobre el Bosquet de Can Sedó a Castellterçol. Després d’aquests mesos, hem aconseguit tenir una diagnosi participativa sobre l’ús d’aquest espai públic al poble. Durant el procés, també hi han aparegut altres temes importants que cal treballar, i que hem incorporat al projecte en forma de llistat amb les possibles propostes per al Punt Jove el Kastell . També hem afegit una petita diagnosi de l’oci dels joves del poble amb diversos tallers específics.

A partir d’aquest moment, és el torn dels veïns i veïnes del poble qui, acompanyats pels tècnics municipals, han de continuar amb la realització de les propostes per assegurar-ne el compliment.


llegir més  (CAT)
leer más    (ES)

 

MÉS PARTICIPASSIÓ A SANT BOI DE LLOBREGAT. COMENCEM DE NOU!

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va iniciar un procés intern de reflexió a l’estiu del 2016 sobre els seus mecanismes interns de participació amb la voluntat d’avançar cap a un nou model de participació ciutadana, que compta des del començament amb el suport de Raons Públiques quant al disseny i l’acompanyament. Així, durant una primera fase executada entre els mesos de juny i setembre, s’aconseguí compilar més de 300 aportacions, idees, suggeriments i propostes sobre com avançar en una configuració més inclusiva i eficaç dels espais de participació de la ciutat.

Actualment, en el marc d’una segona fase, l’Ajuntament ha llançat un seguit de proves pilot en diversos espais de participació (taules, consells de barri i consells sectorials) per tal d’introduir i fer efectius els elements i les idees compilades.

llegir més  (CAT)
leer más    (ES)


Què fem?


22.03.2017
Xerrades “Futur Variable”: Combinar edats, orígens i disciplines per pensar la ciutat.
horari: 10 h
lloc:
CaixaForum Barcelona
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. , 08038, Barcelona

30.03.2017 i 4/6.03.2017
Punt d’informació itinerant del Procés participatiu per a la remodelació de la plaça Joan Salvat-Papasseit del Prat de Llobregat.
lloc: El Prat de Llobregat

01.03.2017
Com t’imagines Badia? Presentació i sessions participatives del procés per a l’elaboració del Pla d’Acció Local de Badia del Vallès. Urbact project.
horari: 11 h
lloc:
Plaça de l’Ajuntament de Badia del Vallès

01.03.2017
Defensem el nostre barri
horari: 11.30 h
lloc: Plaça Navas (Poble Sec, Barcelona)


03.03.2017
4a. Sessió de treball per repensar els Consells de Districte a Sant Boi de Llobregat
horari: 19 h
lloc:
Casal - Ciutat Cooperativa (Sant Boi)
 

10.03.2017
Presentació al Consell de Districte del procés de participació per al Pla d’usos de la Masia de Ca n’Oriac
horari: 19 h
lloc: Sabadell


19.03.2017
Grup de Treball d’Acció comunitària
horari: 11-14 h
lloc: Consell Municipal de Benestar Social

09.04.2017

Xerrada sobre participació ciutadana al Cicle cultural de l’ETSAV
horari: 10h30
lloc:
Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès
Sant Cugat del Vallès, Edifici SC2. C/ Pere Serra, 1-15

                
Copyright © 2017 Raons Públiques, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp