Copy

Nieuwsbrief WeertEnergie
juni 2019

Delen uit toespraak Peter Gloudi - feestelijke opening Zonnepark Altweerterheide


Waarom een feestelijke opening van een zonnepark? Opluchting, omdat het vijf jaar heeft geduurd om dit park te ontwikkelen en te realiseren. Nee! Omdat we met zijn allen een unieke prestatie hebben geleverd. Dit zonnepark van 6.500 panelen met batterij is namelijk uniek. Het is het eer-ste coöperatieve zonnepark in Limburg én het is het eerste coöperatieve zonnepark in Nederland met opslagsysteem. Dit was niet mogelijk geweest zonder subsidie van Economische Zaken in het kader van topsectoren.

Na de opening gaan Scholt Energy uit Valkenswaard, TNO, Soltronergy en Enexis aan de slag met metingen om het park zo rendabel mogelijk te maken én om ervoor te zorgen dat Altweerterheide inderdaad het eerste kerkdorp in Limburg wordt dat zich energieneutraal mag noemen. Verder is er bij de aanleg van het zonnepark optimaal rekening gehouden met de biodiversiteit. Denk aan bijen, wadi en struweel dat afgestemd is op patrijzen en fazanten.

Als WeertEnergie wil ik iedereen bedanken voor het vele werk dat is verzet. Van Dorpsraad tot inwoners, van bedrijven tot meedenkers, van raadgevers tot criticasters. Samen met de gemeente trekken we op naar een energieneutraal Weert in 2040. Ik nodig de wethouders Wendy van Eijk en Geert Gabriëls van harte uit om het Zonnepark Altweerterheide nu officieel te openen.

Bekijk hier de film van de realisatie van het zonnepark.

Op een plezierige manier dingen met elkaar regelen

In gesprek met Hans de Jong

Als er iets is wat Hans de Jong belangrijk vindt dan is het wel zaken/dingen goed met elkaar regelen. Zijn expertise ligt op het gebied van milieu- en omgevingsvraagstukken. Maak kennis met deze netwerker pur sang, die sinds kort lid van WeertEnergie is.

Tuin sproeien

Vanwege de hitte, zoeken we verkoeling in huis. Hans roert meteen een dilemma aan. “Ga ik vanavond de tuin sproeien? Ik heb daar best moeite mee. Nu het zo heet is. Dan vraag ik mezelf af: ‘Kan het op een andere manier’? Bijvoorbeeld door grondwater op te pompen. Of regen op te vangen in een regenton. Ik denk dat het belangrijk is om de tuinen te ontstenen. Stenen eruit en groen erin, waardoor het regenwater weer vrij de grond in kan lopen en niet in het riool verdwijnt.”

Past bij de cultuur

Hans de Jong (54 jaar) was aanwezig bij de feestelijke opening van het Zonnepark Altweerterheide op 31 mei 2019. “Mooi dat de pastoor erbij was. Ondanks dat de mensen steeds minder naar de kerk gaan, was het op dat moment respectvol stil. Zo’n inzegening past hier in de cultuur,” vertelt de in Rotterdam geboren Hans de Jong. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen alweer twintig jaar in Weert. “Voor mijn werk als projectmanager zijn we naar Weert verhuisd. Ik houd van identiteit en Weert heeft die als de poort van Limburg en de groenste regio. In onze tuin heb ik een meidoornhaag geplant, omdat die hier hoort.”

Lees verder

Belangrijkste punten uit het Klimaatakkoord van 28 juni 2019

Het pakket aan maatregelen dat gebundeld is in het Klimaatakkoord moet de broeikasgassen in 2030 met 49 procent terugdringen vergeleken met 1990. Het kabinet zet daarmee een stap richting de klimaatdoelen van Parijs die de opwarming van de aarde moeten tegengaan. Wat betekenen de maatregelen voor jou?

Agenda

  • 5 juli - Kraam op braderie binnenstad Weert gaat NIET door
     
  • 6 juli - Ledendag WeertEnergie 15.00 uur: rondleiding en toelichting op het Zonnepark te Altweerterheide. 16.00 uur: hapje en drankje bij de kantine SV Altweerterheide
Beide op de Bocholterweg 83-87 te Altweerterheide.
 

Klik hier om je af te melden van deze Nieuwsbrief.
Denk aan het milieu voordat je deze e-mail print!This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
WeertEnergie · Pelmersheideweg 16 6005 PK WEERT · Weert, Nederland 6005 PK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp