Copy

Nieuwsbrief WeertEnergie            
februari 2021


 

Hamerstuk voorzitter

Beste coöperatieleden,

Wat was het mooi met alle sneeuw en ijs. Ik hoop, dat u allen weer een beetje bijgekomen bent van de enorme kou en op een of andere manier ook hebt kunnen genieten van de ouderwetse ijspret. Naast de mooie plaatjes echter ook de keerzijde: veel zout – slecht voor ons milieu; veel energie gebruik om comfortabel warm te blijven; geen opbrengst van de ondergesneeuwde zonnepanelen.

De enorme extremen – binnen 1 week een temperatuurverschil van bijna dertig (!) graden – zullen volgens onze klimaatwetenschappers vaker voor gaan komen en het drukt ons weer eens met de neus op de feiten, dat CO2 reductie een zaak is van ons allemaal.

Binnen de cooperatie gaan zaken voortvarend verder.


Lees meer

Hans de Jong - Holding

Twee weken terug ontving ik van de penningmeester Jan Scholts bericht dat door de sneeuwval de panelen op Zonneweide Altweerterheide onder een dik pak sneeuw lagen. Daardoor was de opbrengst nul komma nul. Terwijl overdag de zon scheen. Zijn vraag: kun je met een aantal vrijwilligers heel voorzichtig met een borstel de panelen sneeuwvrij maken. Tsja, daar vraag je me wat!

Lees meer

Overzicht voor certificaathouders

Wij hebben als WeertEnergie de afgelopen jaren enkele mooie projecten mogen realiseren en daar gaan we de komende tijd onverstoord mee verder.
 
De projecten die wij als coöperatie realiseren vergen een behoorlijke kapitaalkracht. WeertEnergie heeft in die behoefte voorzien, onder andere door middel van de uitgifte van certificaten onder onze leden. Dat is zeer succesvol gebleken! Ter informatie: het totaalbedrag aan uitstaande certificaten bedroeg ultimo 2020 circa 1,8 miljoen euro.

Iedere certificaathouder ontvangt op korte termijn een (of meer) overzicht(en) van ons projectbureau ter zake de met WeertEnergie gesloten overeenkomst(en) en de tot nu toe uitbetaalde vergoeding(en). De vergoedingen zijn inmiddels uitbetaald. 

Lees meer

De zonnepanelen liggen 'te bakken' in de zon. 

Opbrengst zonnepark Altweerterheide 

We zijn over de 3 miljoen kWh! Afgelopen woensdag (24 februari) stond de teller van het zonnepark Altweerterheide op 3.000.000 kWh. 

De eerste opwekking van zonne-energie was in september 2018 en kwam van dak C van de familie Thissen. Daarna volgden nog 2 daken en de zonnepanelen op de grond. Op 31 mei 2019 werd het Zonnepark Altweerterheide met batterij feestelijk geopend. 

Windpark Weert - we gaan beginnen!

In maart/april gaan we daadwerkelijk starten met de bouw van het Windpark Weert. De verwachting is dat de 3 molens samen ongeveer 30.000 MWh groene stroom per jaar opleveren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het gemiddelde stroomverbruik in 2019 2.730 kWh per jaar. Een kleine rekensom leert dat de 3 molens dan genoeg energie opleveren voor 12.087 huishoudens.

Inwoners en bedrijven in Weert en omgeving kunnen deze stroom afnemen via WeertEnergie | Om én Eneco. 

Financiering Windpark Weert

De financiering van Windpark Weert heeft meer voeten in aarde dan verwacht. Het gemakkelijkst was het verzamelen van eigen ledeninbreng in de financiering. De penningmeester en zijn team hebben dit bijtijds en goed verzorgd. Moeilijker was de keuze voor de bank.

We hebben voor die uitvraag een specialist ingehuurd, Roger Jansen, welke dit soort  procedures goed kent. Naast het rentepercentage en de looptijd zijn andere aspecten beoordeeld, zoals de aflossingsmogelijkheden en bijzondere randvoorwaarden van de bank. Vanuit WeertEnergie is ook gekeken naar de ‘lokale gebondenheid’ van de bank. Alles bij elkaar kwam de Rabobank als beste uit de bus.

Lees meer
 
Maks Rietjens voor zijn energieneutrale woning. 

Energietransitie is de kans van ons leven

Sinds twee jaar is Maks Rietjes (34 jaar) lid van WeertEnergie. Met het verbouwen van zijn huis heeft hij z’n eigen energietransitie meegemaakt.

Maks is één van de trouwe deelnemers aan de webinars van WeertEnergie. Hij is engineer, onderzoekend en ziet zichzelf ooit nog eens als zelfstandige in de energiesector werken.

Lees meer

Deze vrolijke mozaïek taferelen komen straks op het kunstwerk. Ze zijn gemaakt door leerlingen van basisschool St. Jozef Altweerterheide. 

Rust- en laadplek

Het bestuur heeft naar het plan gekeken om bij het zonnepark Altweerterheide een rust- en laadplek te maken. Het wordt een mooie, maar waarschijnlijk iets soberder plek.

Voor het vergroten van het draagvlak gaat de werkgroep, bestaande uit Henk Lambrichts, Jan Scholts en Arjanne van Voorst, binnenkort met de gemeente en de dorpsraad Altweerterheide overleggen. 

Nieuwe bestuursleden gezocht

Het huidige bestuur van WeertEnergie zoekt versterking. Mensen die tijd willen vrijmaken en voldoende idealist zijn om zonder bezoldiging mede vorm te geven aan de energietransitie in Weert. Iets voor jou? Stuur een mail naar secretaris Mart Brey

Uitgebreide informatie over de vacature

Energieverkenner (m/v) iets voor jou!

Warm Wonen in Weert kan versterking gebruiken. Wil jij als vrijwilliger anderen helpen energie te besparen? Dan is energieverkenner zijn iets voor jou! Klik hier voor meer informatie. 

Doorgeven wijzigingen contactgegevens

Om ervoor te zorgen dat alle leden goed geïnformeerd zijn, is het belangrijk dat de contactgegevens kloppen. Wil je bij een eventuele verhuizing of verandering in het e-mailadres de juiste gegevens doorgeven aan info@weertenergie.nl

Mededelingen

  • 18 maart: webinar over waterstof door Peter Ramaekers - 19.30 uur via Microsoft Teams
  • 29 maart: webinar Warm Wonen in Weert - binnenkort volgt meer informatie
Facebook
Website
Email

Bekijk deze nieuwsbrief in de browser | Naar onze website.

Klik hier om je af te melden van deze Nieuwsbrief.

Denk aan het milieu voordat je deze e-mail print.This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
WeertEnergie · Pelmersheideweg 16 · Weert, 6005 PK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp