Copy
 
   Pressmeddelande 2016 05 11

Ett svenskt Toscana – eller hur blir Sverige bättre på kulinarisk turism?


Den kulinariska turismen är på stark tillväxt. Svenska regioner satsar på att bli nya Provence eller Toscana. Entreprenörer ägnar sina liv åt att driva kulinariska besöksmål. Vad krävs för att stå sig i den globala konkurrensen? Hur når entreprenörerna framgång, vad driver dem och vilka utmaningar står de inför? Och vad händer när Sverige utvecklas som matland?

Forskarna och författarna Karin M. Ekström och Håkan Jönsson visar i sin nya bok ”På resa i matlandet” bland annat att:
  • Inflyttare och återvändare är viktiga för framgång inom kulinarisk turism
  • Butikerna spelar en viktig roll
  • Nätverk och samarbete gäller, snarare än konkurrens
  • En framgångsfaktor för besöksmål är nostalgi och längtan efter autenticitet
  • Det krävs modiga regioner som ser den näraliggande landsbygden

– När den kulinariska turismen och intresset för mat och lokalproducerat ökar globalt gynnar det hela besöksnäringen. Men för att både företagen och Sverige som besöksmål ska kunna utvecklas konkurrenskraftigt behöver vi mer kunskap. Forskningen, och spridning av dess resultat, är därför viktig. Vår förhoppning är att resultaten i boken enkelt ska kunna omsättas i praktiken av aktörer både i branschen och på nationell nivå, säger Stina Algotson, vd, BFUF som finansierat forskningen.
 
Bokrelease på tre platser i Sverige
Välkommen att träffa Karin M. Ekström och Håkan Jönsson som berättar om sin aktuella forskning och nya bok ”På resa i matlandet”. De har undersökt den kulinariska turismen för att ge nya perspektiv på Sveriges utveckling som matland, en process som innebär både ekonomiska och kulturella förändringar.
 
Borås
Måndag 23 maj, kl 15, Garfveriet, Högskolan i Borås, Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3A
 
Lund
Tisdag 31 maj, Lund kl 15, LUX-huset, Helgonavägen 3
 
Stockholm
Onsdag 8 juni, kl 8.30, Restaurangakademin, Rökerigatan 4, Johanneshov
Moderator: Fredrik Eriksson, krögare vid Långbro Värdshus och kreativ ledare vid Restaurangakademien. Han har vunnit Årets Kock och är ordförande i Årets Kock-juryn.
 
Mer om boken
Författarna har besökt ett trettiotal besöksmål och intervjuat företagare. Vi får följa med på matfestival och kocktävling och får reda på hur det gick till att smaksätta Eurovisionsschlagerfestivalen. Vi får möta entreprenörer som ägnar sitt liv åt att driva kulinariska besöksmål. Berättelserna visar hur landsbygden integreras i upplevelseekonomin och hur längtan efter äkthet och närhet håller på att revitalisera den småskaliga mat- och dryckesproduktionen.
 
Boken är utgiven på Carlssons bokförlag i maj 2016.
 
Om författarna
Karin M. Ekström är professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås och forskar om mat, kläder och kulturkonsumtion utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet och forskar om mat- och måltidskultur, bland annat om den gastronomiska utvecklingen i Sverige.
Båda är ledamöter i Måltidsakademien.
 
Om BFUF
Boken är en slutrapport i det tvååriga forskningsprojektet ”När blir maten värd en resa” som har finansierats av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF).
 
Anmälan
Anmäl dig till eva@bfuf.se om du önskar komma.
 
Recensionsexemplar
Representerar du media och önskar du ett recensionsexemplar, var vänlig kontakta Carlssons bokförlag, Carolina Ekman på: info@carlssonbokforlag.se.

KONTAKT
Stina Algotson, vd, BFUF, 070-736 07 01, stina@bfuf.se
Eva Fohlstedt, kommunikationsansvarig BFUF, 0768-000 887, eva@bfuf.se
www.bfuf.se

BFUF – Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond – är besöksnäringens eget verktyg för forskning och innovation. BFUFs syfte är att främja vetenskaplig forskning och innovation inom besöksnäringen och att långsiktigt verka för att framstående och kvalificerade forskare studerar besöksnäringen. Genom BFUF finansierar näringens företag forskning och utveckling med cirka 8 miljoner kronor årligen. BFUF är bildat och finansieras av Visita och Hotell och Restaurangfacket gemensamt.
 

       

 
Email Marketing Powered by Mailchimp