Charlotta Mellander, vad är på gång i ert forskningsprojekt om besöksnäringskluster?

– Vi är nyfikna på var turism fungerar – och varför. Vi ska ta reda på varför vissa besöksnäringskluster är framgångsrika och vad man kan lära av dem. Vi har börjat med det ”akademiska arbetet” med en stor faktainsamling av data och statistik och en genomgång av akademisk litteratur inom området. Och vi har skrivit två artiklar som bygger på vårt insamlade material, de är på väg in till vetenskapliga tidskrifter. En tredje artikel är på gång. De handlar om t.ex. vad som gör en plats attraktiv – med speciellt fokus på konsumtionsmöjligheter –, sambandet mellan marknadens storlek och sannolikheten för att hitta olika typer av besöksnäringar samt om en kartläggning av destinationskluster och mönster för deras lokalisering.
– Vi har också haft ett antal möten och diskussioner med branschen, både regionalt och från andra platser, som t.ex. Åre, för att förankra våra frågeställningar. Vi har påbörjat analysarbetet, vi har en omfattande och unik kunskapsbank inför det fortsatta arbetet som kommer att pågå under nästa år.
Forskningsprojekt: Framgångsfaktorer för besöksnäringskluster
Projektledare: Charlotta Mellander, professor nationalekonomi, Internationella Handelshögskolan i Jönköping
Läs mer här:
Sven-Olov Daunfeldt, vad är på gång i ert forskningsprojekt om snabbväxande företag?

– Vi håller på att gå igenom hur de snabbväxande företagen fördelar sig mellan industrier och branscher. En stor andel av de offentliga stödinsatserna till forskning och innovation riktas mot högteknologiska branscher, men, vi kan intressant nog se att de branscherna faktiskt inte verkar ha fler snabbväxande företag än andra, snarare tvärtom. Och då infinner sig frågan om politiska och andra insatser riktas åt rätt håll?
– En av våra doktorander, Niklas Elert som är nationalekonom vid Örebro universitet, håller på att slutföra den första vetenskapliga artikeln i projektet. Den kommer att ingå i hans doktorsavhandling som ska vara klar under våren 2014.
– Nästa steg är att titta mer specifikt på snabbväxare i besöksnäringen. Vi ska studera vad som är typiskt för dem – är de små, stora, unga, gamla, finns de på specifika platser i landet – jämfört med företag i andra branscher. Vi vill veta vad som gör att just de är snabbväxare. Vi hoppas få kunskap om vad som krävs för att få företag i besöksnäringen att anställa och växa.
Forskningsprojekt: Besöksnäringens snabbväxare
Projektledare: Sven-Olov Daunfeldt, docent i nationalekonomi vid HUI Research
Läs mer här:
Lotte Welton, vad är på gång i ditt projekt om måltidsföretagare?

– Forskningsprojektet handlar om att undersöka hur det är att vara måltidsföretagare på en turistdestination. Jag intervjuade elva företagare på Öland under sommaren och följde flera av dem i arbetet under en dag eller två. Vår definition av måltidsföretagare är någon som erbjuder någon typ av måltid på en specifik plats, företagen jag besökt har varit allt från kroppkakebodar och gallericaféer till större restauranger med avsmakningsmenyer. I höst har jag sammanställt och kategoriserat materialet. Vårt mål är att hitta generella framgångsfaktorer som kan ge oss svar på varför vissa företagare lyckas bättre än andra. Vi hoppas också kunna identifiera drivkrafter hos företagarna. Något som slog mig under besöken i sommar är att alla företagarna arbetar väldigt mycket och hårt.
Du håller också på att skriva en vetenskaplig artikel om projektet?
– Jag presenterade forskningsprojektet på en konferens vid Linnéuniversitetet i höstas, ”Tourism local food an regional development”. Efter årsskiftet beräknar vi ha de första slutsatserna klara och sammanfattade i en vetenskaplig artikel.
P
rojekt: Måltidsföretagare – från kalaskokerskor till gourmetkrögare
Projektdeltagare: Lotte Wellton, doktorand måltidskunskap, Inger M Jonsson, docent i måltidskunskap, projektledare
Läs mer här: