Copy
               


Pressmeddelande 2015 03 16

Hur skapar vi hållbara evenemang? – Internationella toppforskare möts i Göteborg 18–19 mars

Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet samlar Europas främsta evenemangsforskare till symposium om hållbara evenemang den 18 och 19 mars i evenemangsstaden Göteborg.
 
Allt fler evenemang anordnas i världen. De ökar i omfattning samtidigt som förutsättningar för att genomföra dem blir allt mer komplexa. Evenemang används av länder, regioner och städer i marknadsföring och exponering. De ses också allt oftare som instrument för att lösa problem och som verktyg för att förändra värderingar. Över hela världen byggs arenor – som ska fyllas med något. Den internationella konkurrensen om evenemangen hårdnar.
 
Detta ställer behovet av ökad kunskap och kompetens på sin spets. Hur skapar vi i konkurrensen ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara evenemang? Och hur kan vi utvärdera dem? Frågorna kommer att diskuteras av de främsta europeiska forskarna inom området vid Symposium on Estimating the Impacts of Tourism and Events – Future challenges of event impact assessment.
 
– Om vi ska kunna svara upp mot de allt högre kraven på hållbarhet i och utvärdering av evenemang är det viktigt att forskare och praktiker möts och samverkar för att öka evenemangskompetensen. Jag är övertygad om att de svenska förutsättningarna stärks betydligt av detta, säger Stina Algotson, vd i BFUF.
 
– Evenemang har i dag en betydande roll både i samhället och för oss som konsumenter. Med ökad kunskap om dem kan vi bidra till en god samhällsutveckling, säger Ossian Stiernstrand, utvecklingschef Göteborg & Co.

Illustration: Stina Wirsén/Woo Agentur 

Fakta
Forskarsymposiet pågår onsdag 18 mars kl. 12.00 – 18.00 och
torsdag 19 mars kl. 8.30 – 13.30.
BFUF och Handelshögskolan är värdar för symposiet. Professor Donald Getz, University of Calgary, en av världens främsta forskare inom området evenemang leder det. I symposiet medverkar även Göteborg & Co.
 
Den 19 mars kl 14.10 – 15.00 anordnar BFUF och Handelshögskolan även seminariet Hållbara evenemang på Svensk Besöksnäringskongress, Svenska Mässan. En panel med evenemangsforskare, där bland annat professor Donald Getz och professor Holger Preuß samt näringslivsrepresentanter medverkar.
 
Riksidrottsförbundet, Centrum för idrottsevenemang och BFUF initierade 2014 kompetensutvecklingsprojektet Hållbara internationella idrottsevenemang. Det mobiliserar svenska aktörer inom evenemang, som specialidrottsförbund och destinationer. Syftet är att utveckla och sprida beräkningsmodeller för att arrangera hållbara internationella idrottsevenemang. Parterna satsar tillsammans över en miljon kronor i projektet. Professor Donald Getz är även engagerad i detta.

Kontakt
Stina Algotson, vd, BFUF, tel: 070 736 07 01
Eva Fohlstedt, kommunikationsansvarig, BFUF, tel: 0768 000 887
Erik Lundberg, Centrum för Turism, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet,
tel: 0704 19 44 02
Ossian Stiernstrand, utvecklingschef Göteborg & Co tel: 0707 85 45 10

Pressbilder
Donald Getz, http://bfuf.se/press/
Övriga: Eva Fohlstedt, 076 800 08 87, eva@bfuf.se

Mer information
BFUF: www.bfuf.se
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet: http://handels.gu.se/om_handelshogskolan
Centrum för idrottsevenemang: http://www.svenskidrott.se/Centrumforidrottsevenemang/
Svensk Besöksnäringskongress: http://besoksnaringskongress.se
Göteborg & Co: http://corporate.goteborg.com/
 

BFUF – Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond – är besöksnäringens eget verktyg för forskning och innovation. BFUFs syfte är att främja vetenskaplig forskning och innovation inom besöksnäringen och att långsiktigt verka för att framstående och kvalificerade forskare studerar besöksnäringen. Genom BFUF finansierar näringens företag forskning och utveckling med cirka 8 miljoner kronor årligen. BFUF är bildat och finansieras av Visita och Hotell och Restaurangfacket gemensamt.
 

       

 
Email Marketing Powered by Mailchimp