Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief april 2021

Naar aanleiding van onze naamsverandering merken we dat velen onder jullie met vragen zitten. Via deze nieuwsbrief proberen we op de meeste van die vragen een antwoord te geven door een gesprek met onze directeur, Greet De Saedeleer.

Mochten er, na het lezen van de tekst, nog vragen zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contacteer ons!

Op 1 februari hebben jullie een nieuwe naam gelanceerd. Hoe zijn jullie op de naam 'Object Care' gekomen? 

We zijn gespecialiseerd in de zorg voor objecten, net daarom vinden we het belangrijk dat onze nieuwe naam duidelijk maakt dat het object centraal staat. Vanuit een preventieve aanpak proberen we schade aan voorwerpen, kunstwerken, archiefstukken, erfgoed en zelfs gehele collecties te minimaliseren. Preventieve conservering betekend eigenlijk: beter voorkomen dan genezen!

Kenmerkend aan onze aanpak is de holistische insteek waarbij we het object in zijn omgeving bekijken om het gewenste gebruik mogelijk te maken. Denk hierbij bevoordeeld aan het opstellen van een beheersplan voor een schilderij: hierbij kijken we niet enkel naar klimaateisen, maar worden ook zaken als het ophangsysteem en biologische activiteit in kaart gebracht. 

Regelmatige monitoring zorgt ervoor dat afwijkingen snel worden vastgesteld zodat direct kan worden gereageerd. 

Indien er in het verleden niet of weinig aan preventie werd gedaan en het loopt toch fout met een collectie of voorwerp dan kan onze expertise ook gebruikt worden voor het beredderen van objecten. In geval van calamiteit staan we 24/7 klaar met onze 50 jaar ervaring. Ook minder dringende curatieve behandelingen bieden wij aan.

detail metalen voorwerp - voor behandeling
curatieve behandeling bestaat uit reinigen, stabiliseren corrosie, stabiliseren verflaag

We weten dat een nieuwe naam meestal een nieuw logo inluidt maar waarom kozen jullie voor een schedel neergevlijd op een kussen? 

De zoektocht naar een nieuw logo is gestart vanuit onze passie om het behoud van erfgoed mogelijk te maken. Deze zorg wordt gevisualiseerd door een kussen. 

Naast erfgoed en kunst leggen we ons ook toe op het verwerken van archief. Een schedel (i.e. menselijke resten) kan gezien worden als een van de oudste archieven die we kennen. Het verzamelen, bewaren en bestuderen van bodemvondsten (archeologie) vertelt ons heel wat over de geschiedenis van de mens en mensheid. 

De schedel staat symbool voor 'wat ons mens maakt'. 

‘Conserving that what we create is conserving mankind’, wat bedoel je hiermee? 

Deze quote hebben we uit een kunstwerk gehaald van een jonge talentvolle kunstfotografe, Esther Maire. Het erfgoed wat we bewaren is een getuige van onze identiteit. Het bewaren van dit erfgoed houdt dus in dat we jullie geschiedenis, ons verhaal, opslaan voor toekomstige generaties.  

Wat zou de stad Brugge bijvoorbeeld geworden zijn zonder zijn kantindustrie? Het is dan ook logisch dat we getuigen van deze industrie: productieprocessen, stukjes kant, … bewaren voor het nageslacht. 

Er werd goed nagedacht over het geheel, de paarse kleur zal dus ook een betekenis hebben, niet? 

Iedereen in onze erfgoed wereld kent de paarse kleur als een keizerlijke, kostbare kleur. Wat niet wil zeggen dat wij duur zijn, maar wel kostbaar
De paarse kleur is voor ons tweeledig: een paarse organisatie is een organisatie waar elke medewerker zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. We vinden het belangrijk dat je als collega betrokken bent bij de organisatie. Dit proberen we te bekomen door elke collega verantwoordelijkheden te geven die aansluiten bij zijn (of haar) interesses en mogelijkheden. 

Zofia bijvoorbeeld, is opgeleid als restaurator papier. Haar passie voor boek en papier is de drijvende kracht bij het opvolgen van archief projecten. 

Bovendien gaat paars ook mooi samen met groen.

Paars en groen zijn complementaire kleuren, maar dat is vast niet wat je bedoelt. 

Naast onze paarse huiskleur hebben we ook aandacht voor 'groen'. We vinden het erg belangrijk om ernaar te streven dat de ecologische footprint van erfgoed beheer zo klein mogelijk is.  

Zo zoeken we naar energiezuinige oplossingen voor opslag (denk aan de Pausebox), gebruiken zo min mogelijk “éénmalige” kunststoffen (weg met het bubble plastic!) en promoten het reinigen met bacteriën (bye bye detergenten en water, hallo BioOrg). 

Dit alles en meer onder de noemer ecologische preventieve conservering.

We zagen vorig jaar op Canvas een stukje over jullie inzit aan het Odilia-schrijn in de Sint-Odulfuskerk te Borgloon. Zijn jullie over geheel België actief? 

Ons team is inzetbaar van de kust tot in de Ardennen. Je kan ons echt in het gehele land tegenkomen! 
Ook internationaal worden wij gevraagd allerhande ondersteuning te bieden en opleidingen te organiseren. 

Als passioneerde generalisten binnen de erfgoedsector spelen we graag op alle vragen in. Hierbij maken we gebruik van onze ervaring binnen de preventieve conservering en het netwerk wat we de afgelopen decennia hebben opgebouwd.

Benieuwd naar onze diensten? Klik voor website!
Object Care bv
Reihagenstraat 17
9200 Dendermonde

+32 (0)492 45 22 68
info@object-care.be

BTW BE 0673 846 726

Let op! nieuw rekeningnummer
BE53 3632 0460 3453

facturen kunnen per e-mail verzonden worden naar:
administratie@object-care.be
LinkedIn
Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2021 Object Care bv, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp