Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief juni 2021

- NMBS investeert in koninklijke rijtuigen voor de toekomst
- Mei Plasticvrij
- Cursus / workshop

NMBS investeert in koninklijke rijtuigen voor de toekomst

De NMBS heeft een collectie unieke rijtuigen in zijn beheer. In deze collectie vinden we onder andere een aantal koninklijke rijtuigen uit de 19de en 20ste eeuw terug. Onze firma, OBJECT heeft de opdracht gekregen om deze volledig ingerichte slaap- en werktreinen te onderhouden. OBJECT is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het voorkomen van schade aan erfgoed- en kunstcollecties.

foto OBJECT - mechanische reiniging
Door met kwast en stofzuiger alle oppervlakken (van beschilderd plafond tot wollen vloerbekleding) systematisch te ontdoen van opliggend stof wordt dit roerende erfgoed op een adequate manier beheerd. Het verwijderen van stof is noodzakelijk om biologische aantasting te vermijden en verkleuring te voorkomen.
 

Biologische aantasting?  

Onder biologische aantasting verstaan we in de erfgoedsector, schade ten gevolge van insecten, schimmels en andere ongedierte. Stof is de ideale voedingsbodem voor schimmelsporen om te ontkiemen. Daarnaast is de aanwezigheid van stof ook aanlokkelijk voor allerhande insecten. Zowel insecten als schimmels worden bij voorkeur geweerd uit een collectie omdat deze, langzaam maar zeker, de organische materialen opeten.

Onderhoud is ook controle 

Tijdens dit minutieuze onderhoud wordt ook gelet op de staat van de inrichting. Zijn er nieuwe beschadigingen op te merken? Is het verouderingsproces van de inrichting onder controle?

foto OBJECT - detail 'oude' schade

Verval van materiaal is niet te vermijden, door de omgeving te beheersen en voldoende te reinigen kan het verval echter wel geminimaliseerd worden. Het hele pakket aan diensten die ervoor zorgt dat de bezoeker zo lang mogelijk kan genieten van de objecten, wordt preventieve conservering genoemd.

Een vernieuwende aanpak

Sinds 2019 werkt OBJECT samen met een ander Belgisch bedrijf: BioOrg. BioOrg heeft een onderhoud ontwikkeld op basis van positieve bacteriën. Deze ecologische manier van schoonmaken wordt reeds enkele jaren in kantooromgevingen toegepast. Door het product te vernevelen worden de bacteriën in de omgeving gebracht. De bacteriën ruimen o.a. stof en schimmelsporen op.

OBJECT staat voor een ecologische benadering van preventieve conservering. Daarom hebben ze geïnvesteerd in onderzoek naar het gebruik van de BioOrg-producten in een erfgoed context. De resultaten waren verbluffend! De impact op de objecten is bij een correct gebruik nihil, de onderhoud frequentie daalt en de luchtkwaliteit (in bijvoorbeeld een depot) gaat drastisch vooruit.

Greet De Saedeleer, directeur van OBJECT, stelt dan ook met overtuiging, ‘We zijn dan ook trots dat we dit uniek stukje Belgisch erfgoed mogen verzorgen zodat ook toekomstige generaties de rijkdom van onze geschiedenis kunnen bewonderen.’

foto OBJECT - sfeerbeeld rijtuigen
Mei Plasticvrij

Reeds enkele jaren worden we in de maand mei gebombardeerd met handige tips en tricks om het gebruik van plastic in ons dagelijks leven drastisch te verminderen. Dit alles onder de slogan 'Mei Plasticvrij', een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu.

Omdat een ecologische benadering in onze werking zit ingebed hebben wij afgelopen maand openlijk stilgestaan bij het gebruik van wegwerp-plastic in de erfgoedsector. Dit deden wij door 'Pop the Bubble': een kritische blik over de zin en onzin van bubbelplastic.

Want ook wij, erfgoed- en archiefmedewerkers, kunnen in onze dagelijks werking een verschil maken!

Lees: Pop The Bubble!
Cursus / Workshop

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de maatregen inzake de COVID19-pandemie versoepelen, kunnen we plannen maken voor de toekomst.

Vanaf september gaan wij opnieuw cursussen en workshops organiseren op onze eigen locatie. Het spreekt voor zich dat wij ons zullen houden aan de geldende maatregelen. Daarom houden wij het alvast klein met groepjes van maximaal 10 personen.

Snel inschrijven is dus de boodschap!

Schrijf nu in!
Contacteer ons
Object Care bv
Reihagenstraat 17
9200 Dendermonde

+32 (0)492 45 22 68
info@object-care.be

BTW BE 0673 846 726

Let op! nieuw rekeningnummer
BE53 3632 0460 3453

facturen kunnen per e-mail verzonden worden naar:
administratie@object-care.be
LinkedIn
Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2021 Object Care bv, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp