Copy
VAN ANDRIESSEN TOT ZAPPA: INTERVIEWS MET COMPONISTEN EN ANDERE VERHALEN
PERSBERICHT
 
Nieuw boek van Erik Voermans met tekeningen van Paul van der Steen:
Van Andriessen tot Zappa, interviews met componisten & andere verhalen

 
Waarom raadt Louis Andriessen componeren niemand aan? Waarom heeft Pierre Boulez een grote hekel aan de muziek van Philip Glass? Waarom vindt John Tavener dat het ‘eigenlijk al fout gaat bij de late Beethoven’? En wie zei: ‘Godverdomme, zit ik wéér met die Bes’? Een weerslag van 25 jaar muziekjournalistiek, met toe­gankelijke, spitse formuleringen en frappante observa­ties. Een geschiedenis van een generatie lang luisteren.
 
In meer dan 100 hoofdstukken interviewt Erik Voer­mans de belangrijkste hedendaagse componisten of bespreekt hij hun muziek. Van Andriessen tot Zappa, van Boulez tot Xenakis en van Einaudi tot Jacob TV. Ter sprake komen de dilemma’s, raadsels en problemen waarvoor de componisten worden gesteld en hoe ze ieder tot een eigen oplossing komen. Het boek laat ook een veranderend tijdsbeeld zien: hoe de rol van het publiek belangrijker werd en de esthetiek zich ontwikkelde van diepgravend intellectualisme tot directe belevingservaring.
 
Met humor, verbazing, precisie en persoonlijke ontboezemingen breekt Voermans een lans voor hedendaagse gecomponeerde muziek. De tekeningen van Paul van der Steen zijn al even verhalend, geestig en treffend.
 
Erik Voermans (1958) is musicoloog en muzikant. Hij is sinds 1989 werkzaam als muziekjournalist bij Het Parool (vanaf 1995 als muziekredac­teur). Hij doceerde Muziek van de Twintigste Eeuw aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Sinds juni 2011 schrijft hij elke zaterdag in Het Parool de column Eerste hulp bij klassieke muziek. Over deze column zegt hij: ‘Mijn leven veranderde voorgoed toen ik Stravinsky’s Le sacre du printemps voor de eerste keer hoorde. Nu u nog. Ik gun het u zo.’
 
Paul van der Steen  (1954) maakt prenten voor Het Parool, literaire portretten voor NRC-Boeken en politiek getinte car­toons voor Wordt Vervolgd (Amnesty International). Hij begon zijn carrière in 1980 als tekenaar voor Okki en Taptoe en jeugdbladen voor literatuur Tikker, Klapper en Bumper. In maart 2015 verscheen zijn boek Negenenhalf leven, met katten­portretten als hoofdpersonen van grote romans uit de wereld­literatuur.
 
Boekpresentatie
Op 4 februari 2016 zal Erik Voermans het eerste exemplaar overhandigen aan Louis Andriessen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Voorafgaand aan het concert van Asko|Schönberg met muziek van Beat Furrer heeft Michel Khalifa een gesprek met Erik Voermans over hedendaagse muziek.
 
Details:
Prijs € 19,99
Afmetingen 140 x 220 cm.
Hard Cover. Genaaid gebrocheerd.
650 bladzijdes. 18 illustraties in kleur.
ISBN 9789 0824 0890 4
Te verkrijgen in de boekhandel 
 
Op www.vanandriessentotzappa.nl kunt u de inhoudsopgave inzien en het hoofdstuk ‘Schele Piet roept’ over Louis Andriessen en de dood gratis downloaden. Voor aanmeldingen voor de presentatie op 4 februari 2016 kunt u zich aanmelden via: alejandra@albersen.nl
____________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: voor recensie-exemplaren, hoogwaardig beeldmateriaal en een interview met de auteur kunt u contact opnemen met Alejandra Castro, 070 3450865 alejandra@albersen.nl
 
Copyright © 2016 Deuss Music - Albersen Verhuur bv, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp