Copy
"Darkness Rises" door TEMKO en philharmonie zuidnederland
PERSBERICHT
 
Componist Aart Strootman verklankt ruimtereis naar symfonieorkest
 
Op 18, 19 en 20 januari brengt Aart Strootman samen met TEMKO en de philharmonie zuidnederland de orkestrale versie van Darkness Rises in première in de steden Maastricht, Tilburg en Eindhoven. Dit is Strootmans eerste orkestwerk. Componist/gitarist Aart Strootman (1987) maakt een vliegende start met zijn compositiecarrière. Afgelopen najaar presenteerde festival November Music twee premières van hem, waaronder een werk voor het Berlijnse ensemble stargaze. En Strootman is door een internationale jury geselecteerd voor de prestigieuze Gaudeamus compositieprijs 2017.  
 
Wetenschappelijk geluid
Darkness Rises ontstond in het kader van het onderzoeksproject Sonic Skills van de Universiteit Maastricht, in opdracht van Intro in Situ. Aart Strootman kreeg de opdracht om als componist zijn visie op wetenschappelijk geluid om te zetten naar een nieuw werk voor zijn band TEMKO.
Het materiaal dat Strootman in handen kreeg was een dataset van de NASA, informatie over het laatste contact dat plaatsvond met ruimtesonde ‘Pionier 10’ die in 1970 werd gelanceerd. De informatie bestond uit een serie cijfers en codes inclusief een sonificatie van wat zich op 8.000.000.000 km afstand afspeelde. Dit is het startpunt geweest voor een avondvullende compositie in de vorm van een radio-uitzending en maakt muzikaal voelbaar wat de mogelijkheden en barrières van de grensverleggende mens zijn. De muziek wordt ondersteund door filmbeelden uit de ruimte van regisseur Dries Alkemade.
 
De orkestrale versie van Darkness Rises ontstond in opdracht van en is ontwikkeld door philharmonie zuidnederland. Darkness Rises wordt gepresenteerd tijdens Spicy Classics, een klassieke muziek serie voor jong volwassenen.   

Uitvoerenden:
TEMKO - Ramon Lormans (perc), Fred Jacobsson (bas), Toon Bierman (piano), Aart Strootman (gitaar), Dries Alkemade (film), philharmonie zuidnederland o.l.v. Karel Deseure
 
Concerten:
Woensdag 18 januari 2017, 20:30 Muziekgieterij in Maastricht
Donderdag 19 januari 2017, 20:30 Koepelhal in Tilburg
Vrijdag 20 januari 2017, 20:30 Strijp S, Klokgebouw in Eindhoven

 
Catalogusinformatie:
Aart Strootman, Darkness Rises (2015-16)
1.1.1.1 - 1.1.2.1 - perc, pno, str; solo: git, elbassgit, pno, perc

Links:

www.deussmusic.com            
www.aartstrootman.com 
www.philharmoniezuidnederland.nl
www.spicyclassics.nl       
 

YouTube Link naar Darkness Rises voor TEMKO

____________________________________________________
Noot voor de redactie:
Deuss Music is sinds 2010 actief als uitgever en promotor van componisten en nieuwe muziek. Voor meer informatie graag contact opnemen met Alejandra Castro op telefoonnummer 070 3450865 of per e-mail
alejandra@albersen.nl

 
Copyright © 2016 Deuss Music - Albersen Verhuur bv, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp