Copy
NIEUWSBRIEF september 2014
Aanbod

Meld je nu aan voor een van onze trainingen. De opleiding Coachen in de Transitionele ruimte start op 15 september. Er zijn nog twee plaatsten beschikbaar.
De volgende basistraining start op 27 januari 2015 en de eerstvolgende train de trainer start op 15 september 2015. Kijk op de website voor meer informatie.
 
Praatjes vullen gaatjes

‘Tien jaar geleden, in het voorjaar van 2004, ontmoetten Irene en ik elkaar voor het eerst in Assen. Ze werkte daar als adviseur bij Enova emancipatie adviesbureau en huurde me in om een workshop over huiselijk geweld in allochtone kring te komen geven. Het klikte gelijk en al gauw gaf ik vele trainingen overal in Drenthe, vooral bij Bureau jeugdzorg. Irene’s missie voor diversiteit en emancipatie en mijn strijd voor aandacht voor families en migratie leidden tot een synergie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Toen ik van de provincie Drenthe een boek mocht gaan schrijven over beschermjassen wist ik dat Irene het moest gaan doen: Zoals zij in drie zinnen mijn workshops aankondigde had ik dat zelf nooit gekund. Ik had gelijk: we zijn inmiddels drie boeken en vele artikelen verder en hebben samen Bureau Beschermjassen in de wereld gezet. Onze vriendschap is onbetaalbaar en onze samenwerking uniek. Daarom vieren we een feestje in november, zoals elders in deze nieuwsbrief aangekondigd.’  

Kitlyn Tjin A Djie
 
Scheurkalender

De geur van Speculaas

‘Ik geef privé-rondleidingen door de stad Amsterdam en regelmatig ontmoet ik zo nazaten van Nederlandse migranten uit Canada en de Verenigde Staten. Of mensen wier familie een rol heeft gehad in de bevrijding. Zoveel mensen zijn op zoek naar wortels, stukjes uit het verleden van hun ouders en voorouders. Dan ruiken ze bijvoorbeeld speculaas en dan herinneren ze zich die geur ineens uit hun kindertijd bij hun moeder of oma.
Laatst was er iemand, die bezocht alle plekken die zijn oom had beschreven in aantekeningen gemaakt tijdens de tweede wereldoorlog. Hij was betrokken geweest bij de landing in Normandië. ‘Heeft hij er ooit zelf over verteld?’ vroeg ik. Dat bleek niet zo te zijn en hij kon het nu ook niet meer vertellen want hij was overleden. Zo zie je maar weer dat het beter is om wel te spreken over het verleden, want het nageslacht wil het vaak toch weten. Ik vind het leuk dat ik door daarnaar te vragen iets extra’s mee kan geven. Want de jaartallen die ik geef moeten wel kloppen, maar wat mensen echt onthouden is het gevoel dat ze hebben bij de ervaring en de ontmoeting.’

Yvonne
 
Contact en informatie

Bureau Beschermjassen
I: www.beschermjassen.nl
E: info@beschermjassen.nl
 
Colofon

Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design
 
Nieuw! Beschermjassers presenteren zich
Het is tijd om te oogsten wat gezaaid is. De afgelopen jaren zijn veel professionals door Kitlyn opgeleid als coach, trainer of therapeut.Vanaf heden kunnen zij zich presenteren op onze website.
Het wordt een prachtig divers geheel van beschermjassers. Organisaties en cliënten in het hele land kunnen nu eenvoudig de vruchten plukken van het werkmodel. Kitlyn blijft de ‘bloementuin’ verzorgen met regelmatige intervisie-bijeenkomsten. Wil je ook op de pagina? Ga dan hier naar het formulier en lees de voorwaarden. Onze webdesigner Tinka Kazemier heeft een speciale aanbieding als je daarnaast een eigen website voor je aanbod wil.
Intervisie & training
Heb je de train de trainer gevolgd? Dan kun je je weer inschrijven voor één van de intervisiebijeenkomsten aan de Vondelstraat 100 met Kitlyn op woensdag 5 november van 9.30 u – 12.30 u of van 14.00 u – 17.00 u. Deelname kost € 30,-
Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard ook inschrijven voor een basistraining of train de trainers.
Feestje met taart en lezing
Kitlyn en Irene vieren tien jaar vriendschap en samenwerking. Dat doen we met een bijzonder evenement, namelijk een lezing door Toet de Best over het boek De magie van het Tibetaans Boeddhisme, over een Lama Healer en de zoektocht van een Limburgs meisje.


Toet schreef dit boek over haar bijzondere ontmoeting met Lama Gangchen Rinpoche, samen met de zus van Irene, Karin Zwaan. Het boek vertelt het familieverhaal van Toet, haar leven aan de zijde van een Tibetaanse lama en hoe zij als voormalig Katholiek haar beschermjassen hervond in het Tibetaanse Boeddhisme. Ook Kitlyn en Irene bezoeken regelmatig de lessen van Lama Gangchen en hij schreef het prachtige en belangrijke voorwoord over vredevolle relaties voor De Familieziel.
We beginnen uiteraard met koffie en taart van Kitlyns zus Pamela en sluiten af met een drankje en een hapje Pom van echtgenoot Hans naar recept van Kitlyns moeder.
15 november van 13.00u – 16.00u, Vondelstraat 100, Amsterdam
Bijdrage: €2,50 (voor de hulpprojecten van Lama Gangchen)
Meld je hier aan.
De Kraal: een school met aandacht voor verschil

foto Dorette Evers - workshop Kleurrijke Kraal
We zijn al een poosje aan het werk met basisschool de Kraal om te helpen de diversiteit onder leerlingen te koesteren en beschermen. Met ouders speelden we onder meer het familieverhalenspel, wat leidde tot waardevolle persoonlijke uitwisseling tussen ouders van onder meer Surinaamse, Marokkaanse en Nederlandse afkomst. En met leerkrachten gingen we op zoek naar belangrijke kernwaarden. We ontdekten met behulp van de historische lijn dat de diep gekoesterde wens van de school om verschillen te eren geworteld is in de historie. In WO2 zijn er tientallen Joodse kinderen van de school afgevoerd naar concentratiekampen en niet meer teruggekomen. Het liet ons wederom zien hoe diep de impact van gebeurtenissen in eerdere generaties kan zijn, of het nu in een familie of een organisatie is.
MEE: een organisatie in transitie
Al enige jaren zijn we betrokken bij het verandertraject van stichting MEE Amstel en Zaan, de organisatie voor ondersteuning bij leven met een beperking. Iedereen zal gaan werken in de nieuw samengestelde Samen Doen teams. In de trainingen en de evaluaties valt op dat de werkwijze van MEE naadloos aansluit bij Beschermjassen. En juist omdat het zo gewoon is om vanuit je hart te werken, is het voor de medewerkers niet eenvoudig om de specifieke kwaliteiten te benoemen in de nieuwe context. Beschermjassen geeft taal aan hetgeen eigenlijk heel menselijk is. MEE heeft beschermjassen ingezet om de medewerkers te steunen in deze lastige transitiefase, waarvoor petje af.
Kort
•    Monica Jorna, systeemtherapeut, volgde de train de trainer en schreef een blog over beschermjassen voor Kennis-cafés Transformatie Jeugdzorg Utrecht.

•    Yvonne Droogh, transcultureel systeemtherapeut, heeft een kinderboek geschreven: En wie ben jij? Het helpt kinderen bij hun zoektocht naar hun culturele en familiale achtergrond.

•    Kitlyn geeft op 19 september een lezing bij de NVRG conferentie 2014: ‘Diversiteit in verbinding.’ De lezing heet: ‘Wat bezielt families na een migratie?’

•    Kitlyn geeft op 3 oktober een lezing bij de studiedag van De Vereniging van mensen die volgens de theorie van het Meerstemmig Zelf en de methode van de Zelf Kennis Methode werken. Meer…

•    Op 9 oktober geeft Kitlyn een workshop over beschermjassen voor vluchtelingen bij een conferentie over Activeren van Bewoners, georganiseerd door Centrale Opvang Asielzoekers. Ze gaat onder andere in op de vraag waarom het een fabeltje is dat je het verleden van asielzoekers moet laten rusten. Lees hier de uitnodiging en het programma.

 
Copyright © 2014 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)