Copy
NIEUWSBRIEF april 2014
Praatjes vullen gaatjes

Binnenkort vertrek ik naar Suriname voor een lezing over De Familieziel. En ik neem uiteraard ook een stapel van De afwezige vader bestaat niet mee; die is zojuist in de tweede druk gegaan! Over vaderschap gesproken: In Nederland is sinds kort de wet op lesbisch ouderschap van kracht geworden. Irene en ik schreven destijds een opinieartikel in NRC tegen deze wet, omdat het de vader wegschrijft uit het leven van een kind met lesbische ouders; wat mij betreft een dieptepuntje in onze 'campagne' voor vaderschap. Gelukkig is er daarnaast in Nederland nog steeds veel positieve aandacht voor vaders, zo blijkt ook uit een prachtig interview met Glenn Helberg in het vakblad voor contextuele therapie.

Kitlyn Tjin A Djie
Scheurkalender

Beschermjassen in de Beschermjassentraining
Wat ik merk in de basistraining is hoe alle deelnemers een schat aan (praktijk)ervaring, kennis en persoonlijke talenten hebben, waarvan zij uitdelen. Dat kan ook in de veiligheid van de ontmoeting, waarvoor Kitlyn en de co-trainers voorwaarden scheppen. Ik zie dat en leer daar ook van.
Bij het binnenkomen een tafel gedekt met nootjes, fruit, lekkere drankjes en nog meer geeft mij het gevoel: hier ben ik welkom. Die kleine 'grote' dingen scheppen warmte en maken deze plek om te leren tot een 'thuis'. Ook de bloemen in de vaas in het midden, lichten om aan te steken, boeken die inspireren en het gedenken van dierbare overledenen maken deze leerplek tot een 'heilige' plaats.
Ik vind het fijn om bij jullie de training te volgen, ik leer volop en ik vermoed dat ik er in de toekomst nog mee ga werken. Hoe, dat weet ik nog niet, maar ik laat me ontvangen door wat zich voordoet in de contacten met mensen op mijn levensweg.
 
Klaas, pastor/coach en deelnemer basistraining
Contact en informatie

Bureau Beschermjassen
I: www.beschermjassen.nl
E: info@beschermjassen.nl
 
Colofon

Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design
 
Voorlichting: Coachen in de transitionele ruimte
Onze opleiding tot coach is nu ook geaccrediteerd door BAMw. In september starten we met een nieuwe groep. Denk je erover om mee te doen? Kom dan naar de voorlichting. Daar zijn de docenten Kitlyn en Albert en enkele deelnemers aan de huidige groep aanwezig om je te informeren. De bijeenkomst vindt plaats op 15 mei van 18.00 – 21.30 en er is wat te eten. Je vindt alle informatie over de opleiding ook op de website.
Trainingen
De Train de Trainer is nu – net als de basistraining –  geaccrediteerd door NIP/NVO, NVRG en BAMw. Dit jaar start de Train de Trainer in september en er is nog één basistraining in het najaar. Alle data, ook voor de trainingen in 2015, staan op de website.


(klik op de foto voor vergroting)
Publicaties

Coaching
“Mensen volgen echt geen management-concepten. Ze handelen zoals ze gewend zijn vanuit hun familie. Als je het daar niet over mag hebben creëer je schizofrenie in een team”. 
Dit is een citaat van Kitlyn uit een interview dat ze gaf aan het SVC magazine (p.32); het magazine van de school voor coaching.

Pleegzorg
Kitlyn en haar man hebben naast hun twee eigen kinderen jarenlang een pleegdochter gehad. Ze was de dochter van een tienermoeder die Kitlyn kende via haar werk. Lees hier een interview met Kitlyn over deze ervaring.

Kinder- & jeugd psychotherapie
Kitlyn en Irene publiceerden het artikel: 'Beschermjassen, het zelfoplossend vermogen van families' in het tijdschrift van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie, nr 4 2013. De redactie introduceert het als volgt: “Kitlyn Tjin A Djie en Irene Zwaan presenteren het model 'Beschermjassen', waarin ze het zelfoplossend vermogen van families teruggeven aan cliënten om zo hun problemen beter op te kunnen lossen. (…) Het geeft verrassende inzichten die ook discussie kunnen genereren.” Je kunt het tijdschrift – ook een los exemplaar –  bestellen via www.vkjp.nl.
Kitlyn gaat naar Suriname met De Familieziel!
Op maandag 28 april geeft Kitlyn een lezing over De Familieziel in Paramaribo. Wilt u daarbij aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar info@beschermjassen.nl. Meer informatie vindt u hier.
Beschermjassen in het land

Nisjes: Beschermjassen in de ouderenzorg
In diverse zorgcentra in Zuid Holland vindt het Nisjes-project opgang. Elke bewoner van een zorghuis dat meedoet aan het project heeft een nisje in zijn of haar kamer. Het nisje wordt gevuld met voorwerpen en foto's, die verhalen en dierbare herinneringen uit het leven van de bewoner vertegenwoordigen. Het Nisjes project is een initiatief van Kitlyns oud-student Elma Oosthoek. Lees meer

Hand in Hand
Claartje Berkhout volgde de Train de Trainer. Samen met Mira Warmerdam nam ze het initiatief tot 'Hand in Hand, begeleiding en advies aan migrantengezinnen'. Uniek aan de aanpak van Hand in Hand is de oplossingsgerichte en transculturele benadering, waarbij Beschermjassen een grote plek inneemt. www.handinhandbegeleiding.nl

Cultuursensitieve hulpverlening LVB
Cheko Buyukkaya en Rohina Raghoebier volgden de Train de Trainer en geven op 17 april elk een workshop bij het congres Cultuursensitieve Hulpverlening aan Migranten met een LVB. Meer informatie
 
Copyright © 2022 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)