Copy
NIEUWSBRIEF juli 2016
Activiteiten

Er is nog plaats in de workshops Coachen in de Transitionele Ruimte op 8 september en 15 november. Ook kun je je nog aanmelden voor de opleiding Coachen in de Transitionele Ruimte
We hebben een extra Basistraining en een extra Train de Trainer ingepland dit najaar. Intervisie is nu open voor iedereen met minimaal basistraining en vindt plaats op 17 november in de ochtend en de middag: schrijf je in. Deelnemers aan Beschermjassen in het land hebben een aparte intervisiebijeenkomst op 10 november van 14.00 – 17.00. 
Op 17 november van 18.00 – 21.00 is er een brandbijeenkomst over Beschermjassen uit de Kunst.
 
Praatjes vullen gaatjes

White Innocence 
Het was eervol bij de presentatie van het boek van Professor Gloria Wekker: White Innocence aanwezig te zijn Haar boodschap is indrukwekkend en onderbouwd. Witte onschuld? Nederland is nog steeds, misschien wel meer dan ooit, doorspekt van racisme als gevolg van het koloniale verleden. Gelijkheid is een illusie en doordat alles moet kunnen hebben grofheid en beledigingen ruim baan. Tegelijkertijd is het een grote blinde vlek in de samenleving. 
Gloria, die als kind met haar ouders en brussen uit Suriname naar Nederland kwam, gebruikt persoonlijke voorbeelden om haar verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe ze als ambtenaar bij een ministerie haar hand uitstak naar een gast als begroeting, en hoe die vervolgens haar zijn jas toestopte: Hij dacht dat ze de garderobevrouw was. 
Er is eindelijk een boek van een emeritus hoogleraar, midden in de Sylvana Simons-gate en de zwarte pieten-discussie. Het speelt overal en het is belangrijk dat het aan het licht komt.

Kitlyn Tjin A Djie
 
Scheurkalender

Het leven zoet maken
In Leeuwarden gaf ik voor het congresfestival van Amaryllis een workshop over families en we deden de eetoefening waarbij je met een tekening laat zien hoe en waar je at vroeger thuis in je jonge jaren. Waar zat wie aan tafel? Wat werd er besproken? Waren er regels of rituelen? Hoe was de sfeer? Wat aten jullie? En ga zo maar door. Het levert vaak een schat aan informatie over je familie op. 
Een deelnemer vertelde tijdens de eetoefening:
“Mijn broertjes hielden niet van groente en mijn moeder strooide er dus appelmoes over heen.”
Ik vroeg haar: “Is dat een kernwaarde in je familie: het leven zoet maken?”
Deze vraag bracht haar een herinnering en het bracht samenhang: 
Haar moeder had al vroeg haar ouders verloren en daarna een ellendig leven geleid. Zij maakte voor zichzelf het leven zoet door de kinderen zoete waar toe te stoppen.
De deelneemster werd zich bewust van hoe ook zijzelf - weliswaar op een andere wijze - in lastige tijden het leven zoet maakt. Ze was ontroerd en voelde zich verbonden met haar moeder en haar familiegeschiedenis.

Kitlyn Tjin A Djie
 
Contact en informatie

Bureau Beschermjassen
I: www.beschermjassen.nl
E: info@beschermjassen.nl


 
Colofon

Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design
 
AFMELDEN

Klik hier als je je wilt AFMELDEN voor de Nieuwsbrief
 
AANMELDEN

Klik hier als je je wilt AANMELDEN voor de Nieuwsbrief
 
Transitie voor opleiding ‘Coachen in de Transitionele Ruimte’: verhuizing, verjonging en uitbreiding
We blijven met vuur coaches opleiden die toegankelijk zijn voor iedereen; dus ook de ‘vreemde anderen’ in coachland. Enkele vernieuwingen: 
De opleiding verhuist naar het bruisende, kleurrijke en potentievolle Rotterdam! Tamara de Jong en Sohaila El Ouahabi zullen – naast Albert en Kitlyn -  een deel van de lessen voor hun rekening nemen. Tamara is een ervaren coach en trainer op het gebied van transities in organisaties. Haar kracht als docent zit onder meer in het leren toevoegen van perspectieven in begeleiding. Sohaila El Ouahabi is als jeugdzorgprofessional een doorgewinterd beschermjasser. Zij zal met Kitlyn de lessen over de concepten en instrumenten met betrekking tot families, migratie en diversiteit grotendeels voor haar rekening nemen. Interesse? Ga naar de website


Het docententeam: Kitlyn, Sohaila, Albert en Tamara
De vrolijkheid: erkenning van talenten bij vluchtelingen
Kitlyn liep een dagje mee met de kunstenaars waarmee ze eerder had gewerkt aan familieverhalen vangen en verwerken in kunst met vluchtelingen. Tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers over betrekken van asielzoekers op een AZC zag ze een optreden van Hafidi, acteur, theatermaker en verhalenverteller, uit Algerije, die werkte met een nachtkastje met laatjes waarin allerlei schatten lagen opgeborgen.
Senad Alic, een veelzijdig kunstenaar uit ex-Joegoslavië, hield een lezing over hoe de identiteit van vluchtelingen wordt bepaald door hun vluchteling zijn en niet door hun talenten. Je veelzijdige identiteit, wat je had voor de vlucht, is niet meer zichtbaar en dat is ziekmakend, ook voor je kinderen.
Allerlei prachtige initiatieven zijn gericht op inbedden van asielzoekers in hun krachtbronnen en zichtbaar maken van talenten: Er worden brieven geschreven met AMA’s naar familie, er zijn bankjes gemaakt voor vader-zoon gesprekken, er worden familieverhalen geweven in tapijten en er worden ontroerende filmpjes gemaakt.

 
familieverhaal verweven in tapijt
Vooraankondiging Brandbijeenkomst:
Beschermjassen uit de Kunst

Beschermjassen en kunst gaan hand in hand; kunst met een grote of een kleine k is vaak een beschermjas in tijden van kwetsbaarheid. Daarom zal onze volgende Brandbijeenkomst in het teken staan van KUNST. Noteer alvast in je agenda: 
17 november van 18.00 – 21.00 uur, Keizersgrachtkerk te Amsterdam. Uitgebreidere berichtgeving volgt. 


Nita Liem van Don’t Hit Mama met haar dansers
Hoe is het met Betty?
Velen hebben gehoor gegeven aan Kitlyns oproep tot financiële steun voor Betty, waarvoor duizendmaal dank! Betty heeft een ticket kunnen boeken en zal deze zomer voor langere tijd naar Ethiopië gaan om met haar familie daar te zijn en de taal (opnieuw) te leren. 
Kort
•  Kitlyn schreef een column over familiekracht in coaching voor het Europees Instituut.
•  De Familieziel is in de vierde druk verschenen.
•  We werken aan een boek over ‘Coachen in de transitionele ruimte’, samen met Albert Meijerink.
Lezing: Aspekten van de Geest
De lezing door Lama Michel op 3 mei jongstleden over Aspects of the mind staat op youtube.
Caged
Kitlyns vriendin Kit-Ling Tjon Pian Gi exposeert een serie van nieuw werk met als titel ‘Caged’.


‘Caged’ is ontstaan vanuit het concept dat de mens ‘gekooid’ is. ‘Gekooid’ door politieke systemen, corruptie, religie en nog meer. Geïnspireerd door de Surinaamse omgeving, kreeg het concept een totaal eigen vormgeving.
Readytex Art Gallery, Steenbakkerijstraat 30, Paramaribo, Suriname.
 
Copyright © 2016 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)