Copy
NIEUWSBRIEF januari 2015
Activiteiten

Er is nog plaats in de basistraining in maart en april. Ook kun je je nog aanmelden voor de train de trainer die start in september. Er is op 21 mei een voorlichtingsbijeenkomst over de opleiding Coachen in de Transitionele Ruimte, die start in september.
Informatie en aanmelden 
Praatjes vullen gaatjes

De Noord-Amerikaanse kinderpsychiater Bruce Perry zegt: ‘Je gunt kinderen een heel stamverband’. Want daarin leren ze verschillende soorten relaties aan te gaan, en oefenen ze in perspectief wisselen. Kinderen behoeven een schil van volwassenen om zich heen om goed toegerust groot te groeien. O.a. daarover gaat ons boek Beschermjassen op school.
In onderwijs is amper aandacht voor families die bij kinderen horen. Net als in de samenleving staat het individu centraal en gaat het om individuele prestaties van het kind. Terwijl als leraren aandacht hebben voor de familie, cultuur en historie van leerlingen, dit een deur kan openen naar meer veiligheid in de klas waardoor alle kinderen, dus ook de ‘vreemde anderen’ beter leren en presteren. Verbinding met je roots is belangrijk om je ingebed en veilig te weten in een andere context.  

Kitlyn Tjin A Djie
Scheurkalender

Mieke, docent en supervisor bij een lerarenopleiding:
‘Toen ik kennismaakte met Beschermjassen, herkende ik de theorie over transities in alle rollen die ik heb in het leven. Als moeder, medewerker, collega… Ik herkende de patronen in mijn familie maar ook in mijn organisatie. Overal spelen die veranderingen een rol. Ik zit momenteel zelf in een belangrijke levensfaseovergang. Mijn kinderen zijn net de deur uit. Ik heb afscheid genomen, maar het nieuwe nog niet omarmd. Toen ik las over de liminele fase, dacht ik: “Dat is het! Daar zit ik!” 
Maar ook bij de opleiding is het zo herkenbaar. De hogeschool is helemaal ‘gebroken’ van alle scheuren uit het verleden. Er zijn minstens zes verhuizingen geweest, en dan heb ik het niet over de interne verhuizingen. Ik heb vijf verschillende directeuren gehad. Er zijn zoveel collega’s vertrokken, zonder dat er afscheid is genomen. Er zit zoveel pijn en verdriet door die breuken in het verleden. Nu herken ik het en weet ik hoe belangrijk het is dat daar aandacht voor is. Bij docenten maar ook bij studenten.'

(Citaat uit Beschermjassen op school)
Contact en informatie

Bureau Beschermjassen
I: www.beschermjassen.nl
E: info@beschermjassen.nl
 
Colofon

Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design
 
AFMELDEN
Klik hier als je je wilt AFMELDEN voor de Nieuwsbrief
AANMELDEN
Klik hier als je je wilt AANMELDEN voor de Nieuwsbrief
Presentatie Beschermjassen op school vereerd met
Lezing Lama Michel

klik door voor tekst achterflapOp woensdag 13 mei verschijnt ons boek Beschermjassen op school, aandacht voor verschil in het onderwijs.
We vieren ditmaal een klein feestje in de Vondelstraat 100 Amsterdam, van 16.00 – 19.00 u, echter met een grootse activiteit! Ons valt de eer ten deel om het eerste exemplaar te mogen overhandigen aan Lama Michel Rinpoche, een in Brazilië geboren Tibetaans Boeddhistische leraar en ‘hartzoon’ van Lama Gangchen Rinpoche die het voorwoord schrijft. klik door voor meer informatie over Lama MichelLama Michel – die bekend staat om zijn grote kennis en glasheldere uitleg over de filosofie van het boeddhisme - zal dan in het Engels een lezing geven: ‘How to apply spirituality in our daily life.’ ('Hoe kun je spiritualiteit toepassen in het dagelijks leven’, met simultaanvertaling, aanmelden kan v.a. nieuwsbrief april)
Coachen en trainen met beschermjassen
Train de trainersgroep 2014 afgestudeerd
De eerste lichting van onze opleiding Coachen in de transitionele ruimte is afgestudeerd in november. De tweede groep is volop aan de slag en er is een derde groep gepland die start in september. Meer weten? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst in mei. Meer informatie vind je hier.
Ook is er een Train de Trainer groep afgezwaaid in december. De volgende is gepland in september. Info
Op 8 april is er een intervisiebijeenkomst gepland voor iedereen die de opleiding of train de trainer heeft afgerond. Meld je aan
In het land
klik door voor het overzicht
Wat een mooi en gevarieerd boeket wordt het: het overzicht van door Kitlyn getrainde beschermjassers in het land. De eerste opdrachten via deze weg zijn al gemeld! Wil je er ook bij? Ga hier naar de voorwaarden en het inschrijfformulier.
Ontmoeting met Lama Gangchen in Nederland 
Irene en Kitlyn in gesprek met Lama Gangchen
Bij een workshop van de Tibetaanse Lama Gangchen Rinpoche in november jl, hebben we 80 boeken De Familieziel geschonken aan alle deelnemers. Dit als dank voor het voorwoord dat Lama Gangchen voor dit boek schreef. Toen we hem vertelden over het boek waar we nu aan werken, Beschermjassen op school, beloofde hij ons opnieuw het voorwoord te schrijven.
In maart gaat Kitlyn een lezing over Beschermjassen geven, tijdens een vredesconferentie van Lama Gangchen, bij de Borobudur, de eeuwenoude tempel op Java, Indonesië. 
Cadeau
Kitlyns vriendin en voormalig collega Résy Broekhoven neemt afscheid bij Spirit. Ze startte haar loopbaan in de jeugdzorg als orthopedagoog-coördinator. Later werd zij regiomanager van Spirit Jeugd- en Opvoedhulp, en sinds 2012 was ze adjunct-directeur Gespecialiseerde Hulp.
Kitlyn en Résy in Nepal
Résy biedt Spirit ter gelegenheid van haar vertrek als cadeau een driedaagse training beschermjassen door Kitlyn aan, voor veertien professionals in de residentiële zorg.
Tien jaar samen
Lezing Toet de Best
’t Was een mooi feestje ter gelegenheid van Irene en Kitlyns tienjarige samenwerking en vriendschap met een inspirerend verhaal van Toet de Best. Ze sprak naar aanleiding van het boek over haar levensverhaal dat ze schreef met Karin Zwaan: De magie van het Tibetaans boeddhisme. De lezing bracht ons weer bij de essentie van wat nu werkelijk van belang is in ons werk én leven: doe alles wat je doet met compassie en heb aandacht voor de relatie met de ander. 
 
Copyright © 2015 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)