Copy
Se hit! Detta kan du läsa om i brevet, välj gärna en eller två:
  • Bibelstudier med interner på Skien Fängelse.
  • Story och nyheter från kyrkan!
  • Promenad med Jesus- vad som kan hända när vi ber.
  • Detta sker i vår/sommar!
View this email in your browser
KRIMINALOMSORGEN-
SKIEN FÄNGELSE

Förra året bodde jag i Skien gamla fängelse som ägs av Ungdom i Oppdrag. NYTT:  Nu håller jag också till på det riktiga fängelset. Det har öppnats upp en möjlighet för mig och min klass att vara där varannan lördag tillsammans med en grupp interner.

 
Det är en grupp goa gubbar skulle man kunna säga. Dom är livliga, trevliga och mycket exalterade av att ha bibelstudie med oss. Det hela började med att några interner hade frågat efter personer att samtala kring tro och studera Bibeln med. Vi den tiden var vi ifrån vår sida i en process att komma på hur vi kunde tjäna i samhället. Just då mötte min kollega fängelseprästen på bussen till Oslo, och det blev bestämt att vår skola skulle göra detta med dem. Det är på Skien hög-säkerhet fängelse vi är, den anstalten har ni kanske hört om?
       I början fick vi en introduktion av alla avdelningar för att förstå hur det hela är uppbyggt och fungerar. Vi fick träffa en del personal och de gav väldigt bra och intressant information och råd om hur vi kan vara närvarande där på bästa sätt. Jag tar inte i när jag säger att det är ett fantastiskt fängelse. De som jobbar där brinner för att ge dessa killar en framtid; att de ska komma ut friska, med hobbys, utbildning och arbetserfarenhet. Plus att de har en helt otrolig fängelsepräst! De älskar henne, hon är som en mormor för dem.  Det är en förmån att få vara en liten del av deras år på fängelset och jobba tillsammans med ”mormor’n”. Att komma hem därifrån på lördagar är något av det som har gett mig mest glädje i vinter. Det är en känsla jag inte helt kan förklara, jag är så exalterad över att alltid få ha en sådan go stund tillsammans med dem.  Man kan inte annat än att älska dessa killar och önska det bästa för dem. Inte för vad de har gjort. Men för att de är skapta med ett värde samma som mig, och en rätt att veta att de är älskade och förtjänar en andra chans att leva, en chans att göra det rätt för sig.
Bakom brottet är de ju faktiskt människor precis som du och jag. Att vara där har gett mig en stor "aha-upplevelse" av Guds nåd och av Guds Faders-hjärta; hur berättelsen som vi kan läsa om i Lukas 15:11-32 verkligen är sann. Det är ofattbart när man förstår den delen av Guds karaktär.
       Hur går det till praktiskt, brukar folk fråga? Vi kommer när internerna har sin fritid och då kan de välja och vara med oss eller om de till exempel vill vara ute på gården. Vi startar med att umgås, skojja, och allt vad det innebär. Det känns lite som att två roliga familjer möts och ska dela med sig av humor och vardagliga ting. Killarna välkomnar oss alltid bra och serverar litervis av kaffe. När bibelstudiet börjar har vi förberett information runt den text vi kommer att prata om, ofta har de önskat något speciellt att prata om. Vi läser det tillsammans på ett kreativt sätt, och delar olika perspektiv som vi kan relatera till idag. Resten lämnar vi öppet för diskussion och samtal. De är väldigt pratglada och vill säga vad de tror och har/vill uppleva med Gud. Det är härligt att vi alla är så pratglada, då är det enkelt att få ut något av det, oavsett om man tror eller inte, och hur länge man har haft en relation till Gud. Det är en bra möjlighet för att ställa alla sina frågor och se vem Gud är. De som är med har valt att vara där själva, och det syns på hela deras kroppsspråk att de letar efter något. Jag ser fram emot att se mer hur Gud möter var och en. Han vill inte bara visa sig för dem, Han gör det hela tiden! Efter samtalen sjunger vi lovsång ihop. Jag tror nästan det är deras favorit-del, många sjunger djupt från magen, andra observerar och sitter och ler.
       Vanligtvis har de en ”rast” varje halvtimme på grund av koncentrationssvårigheter. Men det har vart extremt roligt i det sista, de har inte velat gå ut och ta luft. Prästen som känner dem så väl har inga problem med att avbryta. En gång sa hon: ”ja, nu tror jag det är dags att röka”. Vi skrattade mycket! Men då svarade 3 stycken samtidigt: ”nej, det är sån go atmosfär nu vi kan inte förstöra den. Detta är det bästa på länge det kan vi inte avbryta. Nej vi vill sjunga klart till Jesus”. Det är överraskande härligt att vara där, vi går därifrån med nya uppenbarelser och längtar tills nästa gång. Killarna frågar alltid om vi kan komma oftare, och tackar många gånger för att vi kan vara med Jesus tillsammans utan att döma dem. Jag hade önskat att jag kunde dela mer personliga storys om killarna, men det har jag inte tillåtelse till såklart. Jag måste bara påpeka att det är otroligt hur Gud visar sig för dem i fängelset, och hur de ber tillsammans och söker Gud utanför dessa samlingar mer och mer. De är söner av Gud och hungrar och törstar efter bekräftelse från Gud precis som jag. Det är coolt att se.      

 
Jag vill berätta om något som jag tycker är väldigt roligt!  För ganska länge sedan kom det två nya personer hem till oss på måndagsgudstjänst. I slutet av kvällen hade vi en stund då vi satt i smågrupper och bad för varandra. Denna tjej, som var i kyrkan för första gången frågade om vi kunde be för hennes huvudverk, och när vi gjorde det försvann huvudvärken direkt. Då kollade hon på sin pojkvän och sa, jag vet inte vad du vill, men jag tänker i alla fall gå till den här kyrkan varje vecka. Och så har det blivit! De är speciellt goa vänner med några i kyrkan och träffas mycket utanför gudstjänsterna. Vad vore en kyrka utan relationer? Tjejen sa till oss härom veckan att hon hade beslutat sig att bli en kristen. En oförglömlig kväll för henne, nu har hon ett nytt liv med Jesus. Det är värt att firas och nämnas i detta brev tycker jag.  
2:42 är namnet på kyrkan!  Äntligen har vi bestämt oss för ett namn! 2:42 står för det som är skrivet i Apostlagärningarna; ”Och de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna.” Vi brinner för att vara en kyrka med en stark gemenskap och fokus på Jesus. En gemenskap där man kan peppa varandra i tro, och uppmuntra de gåvor och personligheter Gud har gett oss var och en. Vi vill vara öppna och stå vid varandras sida när vi går igenom tuffa tider. Framför allt vill vi dela tro med varandra, en kyrka där man inte går hem utan att få en möjlighet att delta i samtalsgrupper, bön för varandra, lovsång och nattvard. Vår vision är inte att bli en liten kyrka som bara sitter och pratar om vad som är tufft. Vi vill vara utrustade, lära känna Gud mer och mer och vara ett hopp åt den här världen. Jag vet att själv har jag ingenting att ge den här världen, men med Gud kan vi ge allt, liv! Jag vill vara med och starta denna kyrka tillsammans med Gud, det är Han som ger liv, och det är Han som får det att fungera, och det är Han som möter människor. Utan Honom har jag ingenting, bara tomma argument.
 
Vill du vara med och sponsra mig ekonomiskt?
I UMU jobbar jag volontärt, och får betala boende och resor själv med hjälp av er som stöttar mig. VILL DU VARA MED PÅ DET JESUS GÖR I EUROPA GENOM ATT STÖTTA MIG? Hör av dig om du vill veta mer. SEB: 5191 00 672 45

 
BÖN, LOVSÅNG OCH PROMENAD MED JESUS!
Jag och Karoline hade precis varit hemma hos mig och umgåtts och lovsjungit Gud tillsammans. Det var så gött att göra detta med henne, och jag upplevde att Gud var nära och gjorde något nytt. När vi höll på att be började Gud att öppna upp liknande bibelord för oss båda, som tydde på; vi ska ut och träffa någon att be för, och att den Helige Anden skulle leda oss, precis som vinden helt plötsligt blåser i en riktning. Så detta gjorde vi! Vi gick in i ett bostadsområde några gator bort, det var nästan ingen ute, en söndag där allt är stängt plus att det regnar, vem vill prata med oss idag tänkte vi? Men då såg vi en man komma ut från parkeringen, han kan vi fråga om vi kan få be för? Även om vi inte riktigt visste att det var "han" vi skulle prata med. Vi gick upp till mannen och presenterade oss. Vi frågade om vi kunde få be till Jesus för honom, och lyssna in om det var något Gud ville säga till honom. Han blev väldigt förvånad och sa; aldrig i mitt liv har någon velat be för mig, detta var nytt. Vi bad för honom båda två, och medan den andra bad lyssnade vi in till Pappa Gud och frågade vad han ville dela med den här mannen. Vi fick till oss något specifikt ord om hans familj, och det ledde till att vi kunde dela om Gud som en far. Han tackade så mycket och sa, hoppas vi möts igen. Han tog upp ett papper i fickan och torkade sina tårar, sedan fortsatte han hem över parkeringen. Det är så gött att se vart det leder när man tillber Gud. När man får ta emot mer kärlek från Gud är det självklart att man ska ge bort det till någon annan. Och när vi är med Gud, lär vi känna Honom och hur den Helige Anden talar till oss, sina barn. Utmaning till oss, tillbe Gud och ta emot Hans kärlek, så vet vi vad vi har att ge till andra.   

 
KÖPENHAMN- EDINBURGH- ETT LAND SOM INTE ÄR BESTÄMT ÄN?!

Jag har tre missionsresor på gång innan semestern! Det blir till Köpenhamn, Edinburgh och ett land som inte är helt bestämt än. Det hade vart jätteroligt och snällt om ni ville vara med och be för dessa resor. Fråga gärna om ni vill ha specifik information. Men i stora drag, att vi ska ha det gött som team, att vi ska vara öppna med varandra och dra ut det bästa hos varandra. Sedan behöver vi självklart bön att vi ska vara en stor hjälp där vi är och att människor ska få möta Jesus och se Honom för den Han är.

Köpenhamn: jag leder denna missionsresan, och har med mig två studenter från våran bibelskola. Vi ska vara involverade i Copenhagen House Church, som jag var med och startade upp förra året. Det är en glädje att komma tillbaka och möta mina vänner igen. Vi åker den 9:e april och kommer hem den 28:e maj.

Edinburgh: under tiden som jag är i Kph ska jag på en kort missions-tur i Edinburgh. Denna ska jag leda tillsammans med min kompis Milena som jag bor med i Norge. Helgen kallas för Mission:Quick, och det är en helg för folk som vill prova på mission i Europa, eller se hur det kan vara att leva med Jesus. Det är en resa för alla som vill, spelar ingen roll om man är kristen eller inte. Hittills är det cirka 30 ungdomar från Skottland anmälda, men vi hoppas på folk från alla nationer! Jag tror det kommer bli en spännande helg, då många får bli mött av Gud! Välkommen att hänga med! Sök på facebook "mission:quick Edinburgh" för mer information. 

Ett land som inte är helt bestämt: som en del av DTS:en ska vi på en missionsresa utanför Europa. Detta ser jag fram emot hur mycket som helst. Vi har en plan, men alla bitar är inte på plats än. Ni får snart veta vart vi skall!

 
Ja, då får jag säga tack för mig! Hoppas länsningen var intressant! Jag hör snart av mig igen :) Tack för alla fina ord till mig och uppmuntran när jag vart hemma på Hönö, det har gjort det lättare att skriva.
Kram från Emilia
Copyright © 2015 Ungdom i Oppdrag, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp