Copy
BUTLLETÍ DE L'ASSOCIACIÓ DE PLANIFICACIÓ FAMILIAR DE CATALUNYA I BALEARS.
JUNY 2015
Share
Tweet

Dia de l'Orgull
Els drets reproductius i les persones LGTBI

A finals de juny se celebrarà el dia de l’Orgull amb nombroses activitats i una manifestació el dissabte 27 a la tarda. Han passat més de 35 anys des de la modificació de la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social que va despenalitzar les relacions entre persones del mateix sexe a Espanya. Era la primera fita per tot un seguit de lluites per aconseguir la igualtat de drets. L’any 2005 es legalitzava el matrimoni homosexual i la llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció humana assistida (TRA) emparava les parelles de dues dones per a rebre tractament de reproducció assistida a la sanitat pública. 

Però, el 2014, l’Ordre Ministerial 2065/2014, una directiva de menor rang, limitava el finançament de les TRA a les persones que no aconseguissin l'embaràs “després d’un mínim de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal sense ús de mètodes anticonceptius” i, d'aquesta manera, deixava fora les parelles lesbianes i les dones que volen ser mares sense parella.

Els drets sexuals i reproductius de persones LGTBI continuen sent qüestionats i vulnerats. Ca la Dona va presentar una queixa de vulneració de drets fonamentals i discriminació al Departament de Benestar i Salut, a les diferents forces polítiques parlamentàries i al Síndic de Greuges el passat mes d’abril. 

Campanyes com aquestes ens recorden que la lluita continua!

DES DE L'APFCIB US CONVIDEM A PARTICIPAR AL 
TALLER-FORMACIÓ: 


“Entendre i abordar les problemàtiques associades al model de masculinitat entre els adolescents i joves en l’àmbit educatiu”

Es treballarà la construcció de les masculinitats, la seva repercussió a l’aula i estratègies per abordar la problemàtica des del nostre rol com a acompanyants. Adreçat a professionals que acompanyin als adolescents i joves en l’àmbit educatiu. 

La sessió estarà facilitada per un tècnic del projecte CANVIEM-HO del Servei d’Atenció a Homes per a la Promoció de Relacions No Violentes de l’Ajuntament de Barcelona. 

16 de juny de 10 a 12 hores al CJAS (carrer La Granja 19, Barcelona)

El CJAS presenta els resultats del 2014

El 2014 el CJAS va rebre 3.424 visites presencials de més de 2.000 joves. Per prop de 1.500, era la primera vegada que visitaven el centre. L'edat mitjana de la primera visita és de 21 anys.

Es van realitzar més de 600 proves de VIH i 636 proves d’embaràs, gairebé un terç d’elles amb resultat positiu, de les quals un 90% van escollir la Interrupció Voluntària de l’Embaràs.

Es van dispensar més de 700 píndoles d’anticoncepció d’emergència, en un 77% dels casos a usuàries d’entre 15 i 20 anys. 

Totes aquestes dades i moltes més, les podeu trobar a l'informe anual del CJAS 2014 i a la fitxa tècnica 2014.


Feina imprescindible la del CJAS
per garantir els
Drets Sexuals de la gent jove!

MARIA
En Tomeu Simó Mesquida va entrar a l'APFCIB l'any 2007 i és membre de la Junta directiva des del 2010. 

Vaig entrar a l’Associació de la mà de na Isabel Iserte, que en aquell moment n’era la vicepresidenta i compartíem junts un negociet, la revista PESCA D’ILLES, que encara continua. A base de sopars i dinars i alguna 'cerveseta', vaig conèixer altres sòcies, com na Puchal, na Petit, na Carlota o les Maries... bé tot un seguit de gent molt compromesa amb els drets sexuals i reproductius. Amb xerrades “d’abuela cebolleta” vaig descobrir com eren de difícils els anys del postfranquisme, on parlar de sexualitat era una cosa “bruta” o propi de gent malparlada.

L’APFCIB ha fet una feina impagable per tirar a terra tabús i per posar damunt la taula uns problemes que no només han fet molt mal a la societat, sinó que s’han endut la vida de moltes persones per endavant. Veure com un centre com el CJAS atén joves cada dia, amb els seus problemes i les històries corresponents a una vida adolescent m’omple d’il·lusió i em fa sentir orgullós de pertànyer a una associació que, dia a dia, amb mil i una dificultat, i amb molt d’esforç, fa que molta gent que estava en un carreró sense sortida tengui una vida normal i amb el poder de decidir sobre el seu cos i sexualitat. N
o volia acabar sense esmentar el compromís i l’esforç de tot l’equip professional de l’APFCIB, de la junta i de la presidenta, na Maria Ferrero, que d’una forma absolutament desinteressada dedica moltes hores i esforç a fer un món millor”.
 
En Tomeu, entre moltes d'altres coses, és politòleg, sociòleg i màster en polítiques públiques. Per a l'APFCIB és una glopada d'oxigen illenc, una mirada diferent, alternativa i trencadora. Ha dedicat temps i coneixements a millorar l'estructura i dinàmica de l'APFCIB i, sobretot, del CJAS. L'hem gaudit com a company, com a amic, com a expert, com a mecenes... i la seva energia i compromís ens manté alerta amb el seu crit de guerra conegut per totes i tots els de la casa: Associació o mort!

Gràcies a tu, Tomeu, per formar part de l'equip!
 

 
Trobareu més informació a:

 
Amb el suport de:
En aquest apartat trobareu links directes a recursos i campanyes que us poden interessar
No oblideu seguir-nos:
FACEBOOK
FACEBOOK
TWITTER
TWITTER
En compliment de la LOPD (Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal 15/1999 de 13 de desembre), l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears t’informa que les teves dades estan incloses en un fitxer informatitzat. Si desitges donar-te de baixa de la llista de correu electrònic, només n’has de trametre un correu electrònic a administració@apfcib.org i fer la sol·licitud de baixa de la llista de correu.