Copy
Sjezen, smurfen en kwartetten
View this email in your browser

Marjolijn de Winter - tekst & communicatie

Als freelancer help ik zzp'ers, instellingen en bedrijven met doeltreffend communiceren. Op zoek naar een sterke tekst voor uw website of folder? Advies over het bereiken van een (andere) doelgroep? Een boek of brochure laten ontwikkelen? Kijk op mijn website voor meer informatie. U ontvangt deze maandelijkse e-mail omdat u een zakenrelatie bent. Wilt u zich liever uitschrijven? Kijk dan onderaan deze mail.

Nieuwe etalage

Met trots presenteer ik: mijn nieuwe website. De belangrijkste verbetering is dat hij beter schaalt op telefoons en tablets. Maar er is ook meer beeld, en de bezem is door mijn teksten gehaald. Voor de liefhebber heb ik alle Woorden van de Week uit mijn nieuwsbrief op één pagina opgenomen.

Het is alweer veel te lang geleden dat ik een nieuwsbrief heb uitgebracht. Dat komt doordat ik heel druk was om van alles rond te krijgen. Maar er is weer nieuws! Ik ben bezig met een kwartet ter ere van Culemborg 700 jaar, dat het Regionaal Archief Rivierenland samen met een lokale supermarkt gaat uitgeven, voor alle Culemborgers. En ik ben lid geworden van de redactie van genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden, 'Voet' voor intimi, de historische vereniging van Culemborg. Ik kijk ernaar uit om mee te werken aan hun mooie publicaties!

Fijne maand,
Marjolijn
Share
Tweet
Forward

Smurft u mee?

Natuurlijk kent u de smurfen. Ik smurfte een paar leuke weetjes voor u op over dit sympathieke blauwe volkje.

Het woord 'smurf' is een Nederlands woord en wordt in een groot aantal landen als soortaanduiding gebruikt.

De smurfen smurfen alles. Het blijkt een taal met een subtiele grammatica te zijn. Het album waarin het smurfendorp is onderverdeeld in een noordelijk en zuidelijk gedeelte, met een geheel eigen gebruik van het woord 'smurf', wordt als een parodie op de Belgische taalstrijd gezien.

Dankzij het witbebroekte volkje hebben we de Smurfenregel, waarmee je kunt uitvinden of een werkwoord een -t behoeft of niet.

De smurfen dragen een frygische muts, die ook onder andere gedragen wordt door Mithras.

Nog meer leuke feitjes over de Smurfen (Engelstalig)?

Woord van de week: sjees

In deze rubriek zetten wij een Vergeten Woord in de spotlights. Want sommige woorden verdienen best een beetje aandacht, omdat ze zo leuk of opmerkelijk zijn. Gratis inspiratie voor uw teksten!

Sjees (de, v)
Een sjees is een koets, meestal zonder overkapping. Sjeezen betekent dan weer je school voortijdig verlaten. Voortijdig -niet te verwarren met Vroegtijdig- Schoolverlaten (VSV), sjeezen dus eigenlijk, is een maatschappelijk probleem waar scholen hard tegen strijden. Sjezen daarentegen is hard rijden.

Ik schreef ook een keer over de onnavolgbare straatnamen in Nieuwegein, met als hoogtepunt wat mij betreft de Disselsjeesdrift, wat een gesjeesde straatnaam.


Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjees en http://www.encyclo.nl/begrip/sjezen.
Facebook
Facebook
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © 2018 Marjolijn de Winter, illustraties, All rights reserved.


De afbeeldingen zijn afkomstig van Regionaal Archief Rivierenlandhttp://clipartfans.com/resource/smurfs-clip-art/smurfs-clip-art-13.jpg en http://www.geheugenvannederland.nl/nl/geheugen/view?coll=ngvn&identifier=NOMA01%3AAA63725.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp