Copy
CircleEcology nieuwsflits april-mei 2018
Beste <<Voornaam>>,

geniet je ook zo van de prachtige kleuren, geuren en sferen van de lente?

In deze nieuwsflits wat highlights en reminders!

Hartelijke groet, wie weet tot ziens bij een van de events of locaties.

Malika
@CircleEcology


 
Overweeg je om mee te doen aan de basiscursus voedselbossen?

Nu is de tijd om je aan te melden!

Op 23 mei starten we in Wageningen, vlakbij bostuin Pomonal, een kleine voedselbos-oase middenin de stad.


In 2009 bracht ik vanuit Transition Town Vallei een werkgroep van enthousiaste buurtbewoners bij elkaar en maakte het ontwerp voor de omvorming van deze overwoekerde, verwaarloosde buurt-boomgaard, wat de daaropvolgende winter is aangeplant.

Nu bloeit en groeit alles weer in overvloed. Volgende maand zullen de eerste vruchten al te zien zijn.

Naast de theoretische en ecologische basisprincipes die voor alle voedselbossen gelden, klein of groot, zullen we deze buitenlocatie gebruiken als deel van ons leslokaal en lesmateriaal.

Alle data op een rij:
- Vier woensdagavonden in Wageningen: 23 mei, 13, 20 en 27 juni;
- Middag excursie naar FoodForest Ketelbroek: zondag 24 juni.
MEER INFO
JA, IK DOE MEE!
Voedselbos jaarcursus
 
De 3e jaarcursus voedselbossen is alweer volop gaande. Wat heerlijk om weer een heel seizoen lang op te mogen trekken met een groep gemotiveerde mensen met een breed scala aan achtergronden, en ideeën hoe ze zelf invulliing willen geven aan het brede thema van voedselbossen.

De motivatie en sfeer zitten er goed in. Ik kijk nu al uit naar het vervolg.
LEES HET HELE ARTIKEL
Met de jaarcursus voedselbossen te gast bij Den Food Bosch.
Ook deze stroken met groenbemester worden binnenkort ingeplant met eenjarigen.
Nieuws van Den Food Bosch
 
Ontwikkelingen in het voedselbos
Zoals gepland, is inderdaad de teelt van de eenjarigen begonnen in de rijen tussen de boomstroken. De eerste vroege gewassen zijn al flink gegroeid. En elke dag gaan er nog meer zaden en plantgoed de grond in.

De trellis voor de klimmers zijn voor het grootste deel gebouwd. De kiwi's en druiven gaan zo een stevige toekomst tegemoet.

De bomen en struiken zijn allemaal goed aangeslagen en toveren het land steeds groener en kleuriger.

SYNTROPIC FARMING DISCOVERY DAY
Op 3 april kwamen zo'n 70 experts en studenten samen bij de HAS Den Bosch, om met elkaar meer te ontdekken over de voedselbos-methode "syntropic farming", gebaseerd op het levenswerk van Ernst Götsch. Na een jarenlange samenwerking brengen Felipe Pasini (Brazilië) en Ursula Arztmann (Zwitserland) nu de principes en werkwijze van deze methode naar Europa. Ze bouwen aan een online, open source platform, om de ontwerpkennis en achtergronden zo beschikbaar te maken, dat er overal ter wereld voedseboshttps://www.facebook.com/groups/1651398294875195/systemen volgens deze succesvolle methode kunnen worden aangelegd, en door de jaren heen goed beheerd.

Zie de website: Life In syntropy.org
En de Facebook groep: UPOS Europe (United People of Syntropy)


Samenwerking met scholen
De HAS-studenten werken aan hun Bachelor thesis, over de basis-gegevens die nodig zijn om een verdienmodel voor een voedselbos goed in beeld te kunnen brengen.
Ook met het MBO komt de samenwerking op gang. Den Food Bosch is nu een erkend leerbedrijf, en de eerste stagiaire loopt sinds enkele weken mee. De komende tijd volgen er nog drie.

Onderzoek in Brazilië

Twee van onze drie Brazilië-gangers zijn in mei terug in Nederland. We kijken uit naar hun ervaringen, al het geleerde dat ze meebrengen van Ernst Götsch (Life in Syntropy) en andere inspirerende projecten.

 
Stay tuned!

VIDEO  met drone-beelden van het voedselbos, gemaakt op 5 april. Met dank aan Felipe Pasini en Paul Müller.

EURAF EUROPE conference


Van 28 t/m 31 mei komen agroforestry experts en boeren uit heel Europa samen voor de jaarlijkse conferentie van het European Agroforestry Network (EURAF).

Dit jaar vindt de conferentie voor het eerst plaats in Nederland, en wel in Nijmegen. Ook een excursie-route naar een aantal voorbeeldprojecten is onderdeel van het programma.

Agroforestry is een paraplubegrip, waaronder diverse vormen van "landbouw met bomen/meerjarige gewassen" vallen. Dit varieert van strokenteelt (alley cropping, bijv. graan- of maisakker met rijen walnoten of kastanjes) of bosweide (silvopasture, bijvoorbeeld varkens onder populieren), tot ecologische bufferstroken langs bijv. waterlopen (riparian buffers), en als vierde subcategorie voedselbossen, waarbij een functionerend, divers ecosysteem en successie een expliciete rol spelen.

Lees meer op de EURAF conference website
Bezoek de CircleEcolgoy agenda ONLINE
Copyright © 2018 CircleEcology, Alle rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen of en hoe je deze mails ontvangt?
Je kunt hier je voorkeursinstellingen beheren of je afmelden van deze lijst.
Vanwege een interne herordening van de adressenlijst in Mailchimp, kan het zijn dat je je inschrijving (opnieuw) moet bevestigen.

Email Marketing Powered by Mailchimp