Copy
CircleEcology nieuwsflits najaar 2018
Beste <<Voornaam>>,

de vorige CircleEcology-nieuwsflits verscheen eind april. Toen schreef ik: "Geniet je ook zo van de prachtige kleuren, geuren en sferen van de lente?" Nu kan ik hetzelfde schrijven over de herfst. Wat een heerlijke gouden gloed, geurende bossen en spectaculaire zonsondergangen!

Het afgelopen half jaar hebben we het zo druk gehad met allemaal mooie ontwikkelingen, dat het er niet eens van gekomen is om je op de hoogte te houden. En bij deze ook alsnog een hartelijk welkom aan alle nieuwe abonnees.

In deze nieuwsflits de highlights en reminders van dit moment, zoals:
* (gratis) lezing over voedselbossen in Almelo: dinsdag 27 november
* Jaarcursus en basiscursussen voedselbossen 2018 succesvol afgerond
* Binnenkort inschrijvingen van start voor de jaarcursus voedselbossen 2019
* Nieuws over het aankomende boek "toekomst zaaien", het inspirerende verhaal van de Ferme du Bec Hellouin in Normandië
* Den Food Bosch ondertekent de Green Deal voedselbossen als koploper-project.
Verder werken we aan volop ontwerpen, consults en lezingen voor steeds meer voedselbossen en eetbaar groen.

Veel leesplezier, en wie weet tot ziens bij een van de events of locaties?
Hartelijke groet,
Malika
@CircleEcology

Lezing voedselbossen Almelo 

Dinsdag 27 november
15u - 17u

Locatie: Zonecollege, Bornerbroekstraat 348
Gratis toegang. Aanmelden gewenst i.v.m. de catering.
Aanmelden kan via info@deproeftuinen.nl."Voedselbosexpert Malika Cieremans uit Wageningen houdt op dinsdag 27 november een lezing over voedselbossen. De Groene Loper Almelo maakt deze lezing mogelijk. Het doel van de Groene Loper is om (waardering voor) de natuur dichter bij de mensen te brengen.

Klimaat
Voedselbossen zouden gunstig zijn voor het klimaat, een oplossing bieden voor onze toenemende voedselbehoefte en ook nog eens goed zijn tegen hittestress. Maar wat is nu een voedselbos en waarom zouden we die moeten aanplanten? Dat gaat Malika Cieremans in haar lezing vertellen. 

Aan de wieg
Malika heeft mede aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van voedselbossen in Nederland, waaronder koplopers in de 'Green Deal voedselbossen' als Roggebotstaete en Den Food Bosch. Daarnaast biedt ze landelijk voedselbos-educatie (in 2019 ook in Overijssel). Samen met collega's Fransjan de Waard en Wouter van Eck zijn zij DE Voedselbosexperts van Nederland. 

Bijdrage
Met deze lezing wil de Groene Loper ingaan op het belang van voedselbossen in relatie tot o.a. de bijdrage ervan aan de biodiversiteit en als de (mogelijke) oplossing voor de toekomst van het voedsel voor mensen. 

Info
De lezing vindt plaats bij het Zone.college aan de Bornerbroekstraat 348. Inloop 15.00 uur met koffie thee, aansluitend de lezing en de afsluiting vindt plaats om ca. 17.00 uur met een informeel hapje en een drankje. De toegang is gratis.
Aanmelden gewenst i.v.m. de catering. Aanmelden kan via info@deproeftuinen.nl.

Geschikt
Deze lezing is ook zeer geschikt voor studenten van het groen- en praktijkonderwijs.
Lees het bericht online en meld je aan
Voedselbos jaarcursus 2019
 
Het was ook dit jaar weer heel geslaagd: een heel seizoen lang in de diverse aspecten en mogelijkheden van voedselbossen duiken, met een groep gemotiveerde mensen.

> In maart 2019 gaan we weer van start met een nieuwe jaargang.
Wil je er ook bij zijn? Houd dan het web of je inbox in de gaten wanneer de inschrijvingen van start gaan.
INFO JAARCURSUS
De laatste lesdag van de jaarcursus voedselbossen, bij FoodForest Ketelbroek, wat we door alle seizoenen heen hebben gevolgd.
Voedselbos basiscursussen en jaarcursussen 2018

We kijken terug op weer een geslaagde basiscursus in Wageningen, van mei t/m september, een drukbezochte introductiecursus in Brabant met de BMF, én een succesvolle jaarcursus, met lesdagen op een heel scala aan voedselbos-locaties en een voedselbos-kwekerij in Nederland en België.


Een aantal deelnemers had al een eigen stuk land. De cursus heeft veel inzicht gegeven in de basisprincipes, de ecologische, sociale en economische mogelijkheden, en een stap-voor-stap aanpak om ontwerpideeën uit te werken. De komende winter gaat de aanplant op diverse locaties al van start!

Ook de cursussen van de vorige jaren blijven hun vruchten afwerpen: er worden nieuwe projecten aangelegd en andere activiteiten en samenwerkingen opgestart. De beweging groeit en bloeit!
MEER INFO
Toekomst zaaien!


De Nederlandse vertaling van het inspirerende boek van de permacultuurboerderij La Ferme du Bec Hellouin krijgt steeds meer vorm.
De titel is bekend, het manuscript is zo goed als af, de laatste hand wordt gelegd aan foto's, bijlagen, layout...
en in januari kun je een vers van de pers exemplaar in handen hebben, dankzij Uitgeverij Jan van Arkel!


Het verhaal neemt je mee van wereldwijde inspiratiebronnen naar de ontwikkeling van een succesvolle, beproefde methode voor groente- en fruitteelt met een ongelofelijke productie per hectare, gezonde bodems en overvloedige natuur. Gezien vanuit het perspectief van de boeren zelf, bevlogen wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers, vele bezoekers en cursisten en gepassioneerde chefkoks.
En wat nou als we deze manier van landbouw, waarin bomen en een gezonde bodem en natuur centraal staan, landelijk en internationaal zouden opschalen? Laat je inspireren door de uitnodigende visie voor de toekomst van de landbouw en onze samenleving, van microboerderijen, voedselbossen en agroforestry tot solidaire landbouwsystemen.

Zo, nu nog even verder met het laatste werk achter de schermen...
Binnenkort vertellen we je er graag nog veel meer over!
Den Food Bosch
ondertekent Green Deal voedselbossen
 
Sinds september is Den Food Bosch officieel partner van de Green Deal voedselbossen. Vanuit deze coalitie werken Rijk, provincies, waterschappen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen met koploperprojecten uit de praktijk aan de kennisopbouw en versterking van voedselbossen in Nederland. Malika Cieremans tekende de overeenkomst namens de stichting.

Meer nieuws en ontwikkelingen over het voedselbos van Den Food Bosch in een volgende editie... Hoe zou het de droge zomer doorstaan hebben? Welke lessen hebben we getrokken uit het eerste groei- en ondernemingsseizoen? Wat hebben we in petto voor 2019?
 
Stay tuned!


 
Bezoek de CircleEcology agenda ONLINE
Copyright © 2018 CircleEcology, Alle rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen of en hoe je deze mails ontvangt?
Je kunt hier je voorkeursinstellingen beheren of je afmelden van deze lijst.
Vanwege een interne herordening van de adressenlijst in Mailchimp, kan het zijn dat je je inschrijving (opnieuw) moet bevestigen.

Email Marketing Powered by Mailchimp