Copy

 

Nieuwsheft

januari 2017


In deze nieuwsbrief

  • Wijkgebouw de wijk in
  • De Trapkes in Sprundel
  • Sociale Veerkracht
  • Bijzondere gasten 
  • MFA's te boek als problematisch
  • Onderzoek

Wijkgebouw de wijk in

Interview Auke Blaauwbroek met wijkraad Zuiderkwartier Tilburg

Wijkcentra hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk. De subsidies waar jarenlang bijna vanzelfsprekend op gerekend kon worden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat betekent dat het niet alleen lastig wordt om de activiteiten gefinancierd te krijgen, maar ook om professionals in dienst te houden die het beheer van de accommodatie verzorgen.  Zijn er alternatieven? Auke Blaauwbroek, voorzitter van 't Heft, gaat op onderzoek uit in zijn eigen woonplaats en schuift aan bij John Clemminckx, voorzitter van de wijkraad Zuiderkwartier in Tilburg. De wijkraad is vaste bewoner van het MFA Zuiderkwartier.
 
Het volledige interview

De Trapkes in Sprundel

"Een dorpshuis in een kerk is en blijft bijzonder"

Door Frits Jonkers

Deze maand was het bestuur van ’t Heft bij dorpshuis De Trapkes in Sprundel (5.000 inwoners) te gast voor de maandelijkse vergadering. En dat was een prima gelegenheid voor een rondleiding in het twee jaar geleden gerealiseerde gebouw.

Je komt huizen van allerlei aard tegen, nieuwbouw en oude(re) panden, goed en minder goed gerenoveerd, maar een dorpshuis in een kerk is en blijft bijzonder. Eigenlijk moet je zeggen: een dorpshuis in een voormalige kerk en een kerk in het dorpshuis. Want wat is het geval: in samenwerking tussen dorpshuis, gebruikers, woningcorporatie en gemeente werd de kerk in Sprundel rigoureus verbouwd.  Resultaat: beneden in het gebouw bevindt zich het buurthuis, inclusief hobbyruimten, jongerenruimte, kookstudio en kantoren. En boven, drie meter hoger dan voorheen, de kerk. Dat de oorspronkelijke biechtstoel nog in de ontmoetingsruimte terug te vinden is en achter in de kerk er een podium is gebouw met alles erop en eraan maakt het tot een geweldig interessant gebouw.
Lees meer over Dorpshuis De Trapkes

Sociale Veerkracht

Provinciale Staten neemt programma ‘Sociale Veerkracht’ aan

De wereld waarin wij leven wordt steeds complexer. De overheid trekt zich terug, en er wordt steeds meer van mensen zelf verwacht. Maar om zelfredzaam te zijn, is sociale veerkracht nodig. Provinciale Staten heeft het programma ‘Sociale Veerkracht’ aangenomen. Daarom gaat de provincie, samen met anderen, werken aan het versterken van die sociale veerkracht.
Regelmatig brengt de Provincie Noord-Brabant nieuwsbrieven uit over dit programma, er is ook een speciale website over sociale veerkracht.

Samenwerken met lokale netwerkorganisaties is essentieel om Sociale Veerkracht te bevorderen en te laten wérken. De provincie zoekt daarom samenwerking met deze organisaties. De Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB) en ’t Heft zijn twee voorbeelden daarvan. Dit staat beschreven in een artikel dat de Provinicie Noord-Brabant heeft gepubliceerd met de titel 'Klein is het nieuwe groot'
Artikel 'Klein is het nieuwe groot'

Bijzondere gasten krijgen gastvrij onderdak

door Frits Jonkers, bestuurslid 't Heft

Naast het bestuurslid van ’t Heft ben ik voorzitter van de Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant. Dat is een organisatie die allerlei zelfhulpgroepen faciliteert, bijvoorbeeld door initiatiefnemers van zelfhulpgroepen trainingen aan te bieden, door op verzoek pr-materiaal te maken of door te helpen bij het zoeken naar een geschikte ruimte. De huurkosten worden betaald door de stichting. 
Veel mensen hebben geen enkel beeld bij wat een zelfhulpgroep is, maar als je zegt “een AA-groep”, dan weten veel mensen iets meer.Inderdaad zijn zelfhulpgroepen vaak groepen van mensen die worstelen met verslavingsproblematieken. Maar er zijn ook veel groepen van mensen met psychische problemen, cultuurgebonden groepen, groepen van verwanten van mensen die problemen hebben en nog veel meer.

In Zuidoost Brabant faciliteert de Stichting Zelfhulp Netwerken ongeveer 130 groepen. Veel van die groepen maken gebruik van dorps- of buurthuizen.
Lees meer over bijzondere gasten


Aan welke bijzondere groep geef jij onderdak?
 

Onderzoek: wat willen Heftleden?


Een dezer dagen ontvangen de voorzitters van de aangesloten huizen een e-mail van de voorzitter van ’t Heft. Het bestuur van ’t Heft wil namelijk weten of ze op de goede weg zit. Er staat één (open) vraag in de e-mail.

We zullen over de uitkomsten zeker via de Nieuwsheft, maar wellicht ook op de conferentie die we aan het organiseren zijn, een terugkoppeling geven.  

Interessant artikel

MFA’s staan te boek als problematische gebouwen

Bijna de helft van de MFA’s is in bezit van gemeenten. De gebouwen, gedeeld door diverse maatschappelijke organisaties, worden door gemeentes vaak als problematisch ervaren. MFA’s zouden te duur, te groot en te complex zijn. Gebruikers zijn volgens Bouwstenen voor Sociaal over het algemeen niet tevreden en er zijn veel klachten over het beheer en de beheerkosten. Bouwstenen liet in 2016 onderzoek doen.
Onderzoek Bouwstenen voor Sociaal

Contactgegevens

www.theft.nl
info@theft.nl

Postbus 271
5000 AG Tilburg
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat jouw gemeenschapshuis is aangesloten bij ’t Heft of omdat je anderszins een relatie bent van ’t Heft, platform voor samenwerking van gemeenschapshuizen in Noord-Brabant.
Copyright ©2016 't Heft, alle rechten voorbehouden.

Ontvang je deze nieuwsbrief liever niet meer?
Meld je dan af voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
't Heft · Statenlaan 4 · Tilburg, 5000 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp