Copy

 

Nieuwsheft

maart 2016


In deze nieuwsbrief

  • Repaircafés in gemeenschapshuizen
  • Inloggen website 't Heft
  • Investeren in zonnepanelen
  • Facturen 2016
  • De Pracht genomineerd voor Appeltjes van Oranje
  • Nieuwe hygiënecode HACCP
  • Interessant artikel

'T Heft blogt: "Bestuursgeluiden"

Repaircafés in gemeenschapshuizen

Dit jaar schrijven bestuursleden van 't Heft elke maand over een interessant onderwerp. Bestuursleden Jacques Broos en Jos Basten bloggen over Repaircafés.Wanneer je als huis iets wilt betekenen voor de leefbaarheid in de lokale gemeenschap zou je eens kunnen denken aan het inrichten van een Repaircafé. Deze bevorderen de ‘reparatiekennis’ en de sociale cohesie. De formule is een groot succes. Volgens de officiële site van de Stichting Repaircafé zijn er 30 Repaircafés in Noord-Brabant en wereldwijd ruim 900.

Wat is een Repaircafé?
Een Repaircafé is een periodieke bijeenkomst van vrijwilligers met reparatiekennis die gratis spullen repareren die bezoekers uit de plaatselijke gemeenschap komen brengen. Dat loopt uiteen van stoelen, klokken, heggenscharen, senseo’s en andere elektrische apparaten, tot kleding aan toe. Natuurlijk afhankelijk van het aanwezige specialisme bij de reparateurs.

Meer contact in de gemeenschap
Speciaal voor de Nieuwsheft hebben we gesproken met de mensen verantwoordelijk voor de Repaircafés bij De Pracht in Waalre, Muzerijk in Uden en de Moerkoal Middelrode. En met de mensen achter de ‘Fiksclub’ bij de Keijenburg in Roosendaal.

In deze nieuwsbrief lees je meer over De Pracht en de Fiksclub.

Klik hier voor het hele blog.

De Fiksclub fikst het weer in Roosendaals buurthuis

De Roosendaalse TTR Fiksclub kwam op zaterdag 20 februari weer bij elkaar in buurthuis Keijenburg in Roosendaal. TTR staat voor Transition Town Roosendaal en de Fiksclub bestaat uit een aantal handige vrijwilligers met goed gereedschap, die eenmaal per maand op een zaterdagmiddag bij elkaar komen om binnenlopende bezoekers gratis te helpen met het repareren van hun kapotte spullen.

Het Repaircafé Waalre (De Pracht) is een groot succes

Het idee is enkele jaren geleden ontstaan als reactie op de algemene roep om meer recycling en minder verspilling van waardevolle grondstoffen en producten. Aanvankelijk was er weinig enthousiasme bij vrijwilligers en geen kennis over het opzetten van een repaircafé. Na enig speurwerk kwamen we uit bij de website van repaircafé en daar vonden we veel praktische tips om te starten.
 

Haal nog meer voordeel uit je lidmaatschap! 

Inloggen nieuwe website beschikbaar


Leden kunnen na het inloggen op de website direct profiteren van hun lidmaatschap. Via een interactieve kaart kun je op zoek naar vergelijkbare of juist heel andere huizen. Je kunt een onderwerp aangeven waarover je graag met collega bestuurders van andere huizen wilt discussiëren. En je vindt ook mantelovereenkomsten terug waarmee elk huis voordeel kan realiseren.

De bestuursleden die bekend zijn bij 't Heft hebben inmiddels een inlogcode gekregen.
Maar het is belangrijk dat alle bestuursleden van een huis een eigen inlogcode krijgen. Dit kun je realiseren door van de bestuursleden de gegevens door te geven aan info@theft.nl. Dus naam, functie binnen het bestuur, e-mailadres, telefoonnummer. De bestuursleden worden dan toegevoegd en ontvangen een link via hun e-mailadres waarmee ook zij een eigen inlogcode kunnen aanmaken. Daarna krijgen zij dan toegang tot het beveiligde gedeelte van deze website.

Klik hier om naar het inloggedeelte van de website te gaan.

Wijkgebouw de Linde in Etten-Leur heeft 'duurzame' plannen

Investeren in zonnepanelen

Menig wijk-, dorps- of buurthuis heeft moeite de exploitatie sluitend te krijgen. Nu meer gemeenten de subsidies verminderen wordt het voor de huizen noodzakelijker naar andere bronnen van inkomsten te zoeken. Een van die mogelijkheden is te investeren in zonnepanelen. Met de zelf opgewekte stroom kan de energierekening immers flink omlaag.

Wijkgebouw De Linde in Etten-Leur ziet hierin een kans en heeft de provincie gevraagd daarvoor middelen ter beschikking te willen stellen.

Lees meer

Bijdrage 't Heft 2016

Facturen digitaal

Vorig jaar is de aftrap gemaakt met de digitalisatie van de facturen voor de bijdrage aan ’t Heft . Ook dit jaar verstuurt ’t Heft de facturen digitaal. 

Je ontvangt de factuur eind maart/begin april op het algemene e-mailadres wat bij ons bekend is. Denk je dat wij niet het juiste e-mailadres hebben, geef het juiste adres dan door via info@theft.nl.

De Pracht genomineerd voor Appeltjes van Oranje!


Gemeenschapscentrum De Pracht in het Brabantse Aalst-Waalre is één van de elf genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2016. Dit is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven die groepen mensen samen brengen. Dit jaar draait de zoektocht om gemeenschappelijke voorzieningen die worden beheerd en gerund door vrijwilligers. De jury kiest drie winnaars, die ieder een geldbedrag van € 15.000,00 krijgen en een bronzen Appeltje van Oranje, gemaakt door prinses Beatrix.

Lees online meer

Nieuwe hygiënecode HACCP

(Hazard Analysis Critical Control Points)

vanaf 1 april 2016
De hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken.
Deze HACCP-eisen zijn uitgewerkt in de hygiënecode. De hygiënecode geldt alleen voor dorpshuizen wanneer er structureel bedrijfsmatig eten wordt bereid en verstrekt. Lees meer

Interessant artikel

'Ontmoetingsplekken zijn belangrijker dan ooit'


Nu ontmoetingsplekken weer op de politieke agenda staan, moeten we zorgen dat we niet vergeten wat er allemaal al is en wat al werkt, stelt onderzoeker David ter Avest'.

Klik hier voor het hele artikel van Zorg + Welzijn 

Contactgegevens

www.theft.nl
info@theft.nl

Postbus 271
5000 AG Tilburg
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw gemeenschaps- huis is aangesloten bij ’t Heft of omdat u anderszins een relatie bent van ’t Heft, platform voor samenwerking van gemeenschapshuizen in Noord-Brabant.
Copyright ©2016 't Heft, alle rechten voorbehouden.

Ontvangt u deze nieuwsbrief liever niet meer?
Meld u dan af voor deze nieuwsbrief