Copy
Logo

Beste vrienden van Muzikc,

Het thema "bevrijding" komt in de programmering van onze concerten ieder jaar in mei aan de orde. Vrijheid is een groot goed en veel musici hebben er aandacht aan besteed. We weten dat ook Bach zich niet altijd vrij heeft gevoeld. en hij was zelfs een keer gevangengezet. Van Beethoven is bekend, dat hij zich vreselijk opwond over de belegering van Wenen door Napoleon. Beethoven was een bewonderaar van Napoleon, maar toen Napoleon zijn vaderland binnenviel, was dat een grote slag voor Beethoven en hij ergerde zich aan het kanonnengebulder. Hij vond het zo irritant, dat hij zijn heil zocht in een plaatsje op het platteland, waar hij niet in zijn werk werd gestoord. Medtler was componist in het Rusland van de dictator Stalin. Mozart leed onder de dwang van zijn vader, die hem en zijn zus Nannerl dwong om overal en nergens concerten te spelen. Musici vonden in hun werk uiteindelijk ook bevrijding.

Op zaterdag 7 mei a.s. om 15:00 speelt voor ons het Gruppman Ensemble een programma van componisten die zich vrij wisten te maken. Het leverde prachtige muziek op. Het Grupmann Ensemble bestaat uit: Igor Gruppman, eerste viool, Vesna Stefanovich-Gruppman, viool en altviool; Katja Dirven-Didychenko, cello en Anastasia Safonova, piano. Het Gruppman Ensemble trad onder andere op bij het bijzondere herdenkingsconcert MH 17. De pianiste Anastasia Safonova speelde bij ons pianosonates van Beethoven en haar soloconcert "Vlucht naar een verre ster".

Ons tweede concert in mei heeft als thema "Vrijheid in denken en doen". is op vrijdag 13 mei van 20:00 u. tot 22:00 uur.

Arjan Erkel vertelt over zijn verblijf in Dagestan (Rusland) , toen hij tijdens zijn werk voor Artsen zonder grenzen door rebellen werd ontvoerd. "Woede" is een legitiem gevoel als je op zo'n brutale manier van je vrijheid wordt beroofd. Die woede herkende Arjan in het protestlied van de band "Normaal": "Oerend Hard.." Arjan zong en neuriede het lied tijdens zijn gevangenschap zo vaak dat zijn bewakers het op een gegeven moment fonetisch meezongen. Wanneer u het hoort, zult u het ongetwijfeld herkennen.

De laatste gitarist van Normaal, Jan Willem Tolkamp begeleidt Arjan bij zijn herinneringen.

Bij alle vreugde die er is over de bevrijding op 5 mei 1945 toen ons land werd bevrijd van vreemde overheersing en het moment dat Arjan Erkel op vliegveld Zestienhoven landde en zijn moeder kon omhelzen, blijft het bewustzijn, dat Oekraïne vreselijk lijdt onder de bezetting van het land en vernietiging van onschuldige mensen. Vrouwen en kinderen zijn in gedwongen ballingschap en moesten hun man en vader achterlaten in hun belegerde vaderland waarover we voortdurend vreselijke berichten horen. Maar ook over de dapperheid en veerkracht van het Oekraïense leger. Oekraïne heeft veel geld nodig om het land weer op te bouwen en met een aantal benefietconcerten die we voorbereiden hopen we iets bij te dragen aan de bevrijding van dit mooie land. Solist zal o.a. Mike Boddé zijn. U hoort nog van ons. Eerst hebben we een serie concerten en lezingen in het kader van de Rotterdamse monumentendagen "Heilige Huisjes" van 28 mei t/m 3 juni a.s. De gemeente heeft ons gevraagd aan dit project een bijdrage te leveren. Wat we graag doen. Via allerlei media kanalen zal de Gemeente Rotterdam u op de hoogte brengen. Het wordt mooi!

De prijzen van de concerten zijn € 20.- aan de zaal en in voorverkoop € 15.- U kunt de kaarten bestellen via kaarten@muzikc.nl en er zijn twee voorverkoopadressen: Velvet Music, Boekhandel Donner aan de Coolsingel en La Mer, Kortekade 14.

Strippenkaarten zijn geldig. Studenten betalen € 5.- en kinderen t/m 15 jaar mogen gratis mee.

Eerstvolgende concerten

Volg ons via onze website en social media accounts:

Stichting Muzikc: meer dan mooie muziek!