Copy
Logo

Beste vrienden van Muzikc,

Toen wij de serie "4Beethoven!" begonnen, hadden we geen idee dat het eind van de serie zou komen in een periode waarin zowat heel ons bestaan op zijn kop staat. Het is een situatie die wel een beetje te vergelijken is met het leven van Beethoven. Hij heeft het moeilijk met zijn gezondheid: zijn toenemende doofheid en isolement. Hij heeft ook financiële problemen. Aan het eind van zijn leven wist Beethoven een nieuwe geldschieter te vinden: Josef von Sutterheim, een Moravische veldheer.

In het kwartet nr.6 in Bes opus 18-6 is Beethoven op zijn best. Baanbrekende, geniale muziek. Er zijn geestige momenten zoals het eerste deel. Het tweede deel heeft een adagio van een bovenaardse schoonheid. Met een heilige bewondering verhaalt het van de wijsheid van de schepping.

Het meest opmerkelijk is ongetwijfeld het langste deel, het slotdeel: La Malinconia. Dit is een inleidend adagio van een harmonisch onontwarbare complexiteit wat qua duister broeiende sfeer volledig contrasteert met een opgewekt en lichtvoetig Allegretto wat zonder enige overgang er naast geplaatst lijkt. Dit contrast tussen Allegro en Adagio lijkt het belangrijkste effect wat het geheel draagt.

Opus 131 behoort tot de laatste werken die Beethoven schreef. In het werk wordt het hoofdthema uit de "Grosse Fuge" geciteerd. Er wordt drastisch gebroken met de klassieke vorm. Er zijn 7 delen maar er is een grote mate van eenheid. Typisch voor de late Beethoven gaan vrijheid en gebondenheid in elkaar over.

Het is een wonder dat ook in de laatste periode van zijn leven Beethoven zulke prachtige muziek maakt. Wellicht heeft het componeren hem troost gegeven. De muziek kan ons helpen in deze verwarrende periode van ons bestaan. Voor ons als bestuur was de serie concerten een mooie belevenis: prachtige muziek, intensief en hartverwarmend contact met publiek en musici. En dankzij onze trouwe geldschieters staan we er ook financieel goed voor.

Het boekje "4 Beethoven" is een gids door de strijkkwartetten van Beethoven. Een aantal exemplaren van dit boekje is nog voor € 5 te koop tijdens het concert. Zolang de voorraad strekt!

Hartelijk dank voor uw geduld en tot spoedig!

Anne Gercama

Voorzitter Stichting Muzikc

Zaterdag 9 oktober
15:00

Het Daniel Kwartet speelt het laatste concert in de reeks 4Beethoven! De volgende kwartetten staan op het programma:

  • Strijkkwartet nr. 6 in Bes op. 18-6

  • Strijkkwartet nr. 14 in cis op. 131.

Foto: Bob Bruyn

Kaarten: € 20 / € 15 in voorverkoop

Meer informatie

Vrijdag 22 oktober
20:00

We vieren het driehonderdste geboortejaar van de in Rotterdam geboren Pieter Hellendaal.

Op deze dag laten leerlingen, oud-leerlingen en docenten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut horen dat Rotterdam nog steeds veel muzikaliteit te bieden heeft. Met dit concert vieren we de geboorte van deze grote Rotterdamse componist door een aantal werken van hem en zijn tijdgenoten te spelen.

Leerlingen, oud-leerlingen en docenten spelen samen prachtige muziek van deze grote meester. Met medewerking van Hawijch Elders.

Foto van Hawich Elders door Kaupo Kikkas ©️ NMF

Kaarten: € 15 / € 12.50 in voorverkoop

Meer informatie
Hawijch Elders

Al onze concerten vinden plaats in Pro Rege

Oudedijk 113
3062 AD Rotterdam

Kijk voor bereikbaarheid op onze website

Bestel of reserveer kaarten voor de concerten van Stichting Muzikc in Pro Rege per email: kaarten@muzikc.nl (vermeld daarbij uw naam en het aantal kaarten). Wij rekenen geen bijkomende servicekosten als u kaarten koopt via email.

Bestel Kaarten

Eerstvolgende concerten:

Volg ons via onze website en social media accounts:

Website iconFacebook iconInstagram iconTwitter iconYouTube icon

Stichting Muzikc: meer dan mooie muziek!

Copyright (C) 2021 Stichting MUZIKC. All rights reserved.


ons adres:

U kunt zich uitschrijven voor de nieuwsbrief
of uw voorkeuren aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp