Copy
Ett nyhetsbrev från Fleischer Kompetensutveckling

6 metoder för påverkan

Hej vänner till Fleischer Kompetensutveckling. Hösten har kommit och vintern närmar sig med stormsteg. Snart börjar julavslutningssäsongen med inspirerande föreläsningar som skall ge gott mod när man ger sig hem på lite välbehövlig vila. Jag gör en och annan sådan kring kommunikation med underhållning och allvar blandat om vartannat. Roligt. 

Jag har föreläst en del på tema bemötande, motivation och påverkan på senare tid (exempel på föreläsningsunderlag finns här. När det gäller påverkan tar jag utgångspunkt i beteendevetenskaplig forskning, där 6 principer har identifierats av Roberto Cialdini. Här kommer de i en snabbversion. Varsågod!

Folk gillar folk som gillar dem
Det här är den viktigaste regeln för påverkan enligt mig, och den jag ägnar mest tid åt på mina föreläsningar. Hur blir du lätt att gilla? Människor gillar likhet. Se därför till att accentuera aspekter av dig själv som är lika den andre. Det som är extra spännande här är att forskning visar att det inte spelar någon roll om du tänker lika som din  motpart i de stora frågorna, som i filosofi, politik och religion eller om det är i de små sakerna, exempelvis huruvida salt eller söt lakrits är bäst, klädkodspreferenser eller favoritförfattare. Därför försöker du i samtal alltid lyssna efter något du har gemensamt med din motpart. 

Folk gillar när vi lyssnar noga. Försök därför lyssna aktivt och ge feedback tillbaka som visar att du lyssnat, exempelvis i form av nickningar, återupprepningar och sammanfattningar. Se till att ditt kroppsspråk är lätt att gilla (kontakta mig gärna så berättar jag mer). Sedan har vi de allmänna reglerna förstås: Visa uppskattning, ge positiva kommentarer och gör dig själv helt enkelt lätt att tycka om så påverkar du lättare. 

Lagen om att ge - och få
Reciprocitet kallas det. Om du ger något får du något tillbaka. Det är lättare för någon att säga ja till dig när du först har gett något. Tänk på brödförsäljarna på din matvaruhandel. De låter dig provsmaka en liten liten liten pluttbit på en brödlimpa, och oftare än vad som egentligen är rimligt köper du med dig en därifrån. I din kommunikation kan du alltid ge något: Du kan alltid ge tid, uppskattning, värme, omtanke, information, respekt. 

Sociala bevis
En tredje väg att påverka är att använda sociala bevis. Om det är lämpligt kan du i din kommunikation påpeka att flera andra gjort precis det du också vill att den du pratar med skall göra. Människan är en social varelse och verkar - på gott och ont - i flock. 

Konsistent beteende
Om du vill påverka en person i en viss riktning, bör du påpeka en konsistent väg framåt. Ett tydligt exempel är tv-säljaren, som får oss att svara ja på en farlig massa frågor innan vi är framme vid köpbeslut. När vi i frågor som: Du ville ha bra ljud, eller hur? (Ja). Och naturligtvis full hd-upplösning? (ja). Och så sa du att du spelar tv-spel, då måste du ha många ingångar på tvn, eller hur? (ja) blir det svårare att sedan säga: "nej, den där tvn du visar nu vill jag inte ha". När det gäller dina samtal kan du påverka genom att exempelvis påminna om vad ni kommit överrens om tidigare (om du vill att personen skall fortsätta enligt fastlagd plan), få personen att binda sig till något inför sina kamrater.

Auktoritet
Om du inte har en egen auktoritet - låna en. Genom att citera och peka på andra auktoriteters beteenden och uttalanden får du märkligt nog en släng av den personens auktoritet. 

Folk gillar det sällsynta och exklusiva
Har du någonsin pratat med en säljare som sagt: "Det här priset gäller bara tills de tar slut, sedan är det högre priser på gång...". Det är ett dåligt sätt att peka på att något är sällsynt. Alldeles hur som helst tycker vi om att få känna av det exklusiva. Vi kan ge exklusiv information "Du får inte säga det här till någon, men jag råkar veta att...". Vi kan också ge exklusiv tid "jag är jättestressad, men det här är viktigt. Vi tar ett snabbt möte nu och pratar vidare senare". Vi kan naturligtvis också ge exklusiva varor och tjänster, som: "du blir först att få prova den här grejen".

Till sist älskar alla människor att själva känna sig exklusiva. Hur kan du få dina medarbetare att känna sig som VIP:are?
 

Håkan Fleischer skapar möten mellan lärande och kommunikation.
Filosofie doktor i pedagogik, forskare och föreläsare
Gillar du brevet? Dela med dig!
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Följ och/eller kontakta Fleischer Kompetensutveckling!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Webb
Webb
Email
Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © 2014 Fleischer Kompetensutveckling


avprenumerera    uppdatera inställningar

Email Marketing Powered by Mailchimp