Copy
NINO-lezing 24 oktober 2017: Nineveh and Assur in the third millennium BC
Wordt dit bericht niet goed weergegeven?
Bekijk in browser

NINO-LEZING 24 OKTOBER 2017

Nineveh and Assur in the third millennium BC

Hans Neumann

Assyria played an important role within the framework of the Mesopotamian social and cultural history already in the third millennium BC. The memory of it extended to the second millennium, and possibly even into the first millennium BC.

Lees meer op onze website.

Speaker: Prof. Dr. Hans Neumann (Universität Münster). Lecture organized in cooperation with Kristin Kleber, VU Amsterdam.

Dinsdag 24 oktober 2017, 15.00 uur, RMO: Leemanszaal
Voertaal: Engels

NINO-lezingen najaar 2017

In het najaar van 2017 is het thema van de NINO-lezingencyclus: het wereldrijk Assyrië. Dit thema vormt een gedegen achtergrond bij de tentoonstelling “Nineveh” in het Rijksmuseum van Oudheden (20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018). Het NINO geeft een aantal voorwerpen uit de Böhl-collectie en oude drukken uit de bibliotheekcollectie in bruikleen voor de tentoonstelling.

De naam Assyrië roept beelden op van wereldrijken, wrede oorlogen en machtige paleizen in koninklijke steden. De beroemdste stad van het Assyrische rijk is Nineveh, het onderwerp van de tentoonstelling in het RMO. Assyrië wordt voornamelijk geassocieerd met het Assyrische Rijk, dat eind 1e millennium-begin 2e millennium v.Chr. grote delen van het Nabije Oosten besloeg – maar dit wereldrijk was de culminatie van een lange geschiedenis die begon in de eerste Assyrische hoofdstad Assur in het 3e millennium v.Chr.
De eerste lezing van de cyclus, gegeven door Hans Neumann op dinsdag(!)middag 24 oktober, focust op de vroegste geschiedenis van Assyrië. In november wordt de Veenhof-lezing – een jaarlijks terugkerend evenement met een bijzondere internationale spreker – gegeven door Daniele Morandi Bonacossi. Hij presenteert zijn laatste archeologische ontdekkingen in het “Land van Nineveh” op vrijdagavond 24 november. Deze lezing organiseert het NINO in samenwerking met het RMO. Op donderdagmiddag 14 december spreekt Jan Gerrit Dercksen over de zogenoemde Oud-Assyrische periode, een tijd waarin kooplieden uit Assur internationale handel dreven met stadstaten in Anatolië.

Naast de lezingen over Assyrië organiseert het NINO samen met het Centre for the Study of Ancient Arabia op dinsdagmiddag 12 december een lezing over het Jebel Qurma-project.

Deze informatie staat ook op de NINO-website.

Overzicht NINO-lezingen najaar 2017

dinsdag 24 oktober Hans Neumann Nineveh and Assur in the third millennium BC 
vrijdag 24 november Daniele Morandi Bonacossi Veenhof-lezing: The rise and fall of the Assyrian Empire as seen from the Nineveh countryside.
Results of the “Land of Nineveh Archaeological Project” in the Kurdistan Region of Iraq, 2012-2017
dinsdag 12 december Peter Akkermans Ancient Arabia-lezing: Jebel Qurma project
donderdag 14 december Jan Gerrit Dercksen Daar werd wat groots verricht. De stad Assur en zijn handelskolonië

NINO wordt UL-onderzoeksinstituut

Afgelopen juni besloot het curatorium (bestuur) van het NINO dat het instituut een nauwere samenwerking zal aangaan met de Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden. Het NINO is nu een zelfstandige stichting, gelieerd aan de UL. Dit betekent een forse verandering in onze organisatie, onder andere voor (de huisvesting van) onze bibliotheek en collectie kleitabletten. Meer informatie vindt u op de NINO-website.

NINO-BIBLIOTHEEK

Op 3 oktober gesloten

Op 3 oktober is de NINO-bibliotheek gesloten vanwege Leidens Ontzet.

(Foto: Erwin Olaf, ‘Liberty – pest en honger tijdens het Leidens beleg’, 2011)
Openingstijden

NINO-PUBLICATIES

Vers van de pers

Imaging and Imagining the Memphite Necropolis: Liber Amicorum René van Walsem. Edited by Vincent Verschoor, Arnold Jan Stuart and Cocky Demarée (Egyptologische Uitgaven, vol. 30). XV, 323 pp. € 64,66 incl. BTW.

Het eerste exemplaar is op 16 september aangeboden aan René van Walsem.
Informatie en bestellen

NINO-lezingen op donderdagmiddag

Maandelijks organiseert het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten een lezing over actueel onderzoek naar het oude Nabije Oosten. De lezingen worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Na afloop van de lezing biedt het NINO een drankje aan in het museumcafé.

Vooraf aanmelden bij het NINO is niet nodig; in het museum wel aanmelden bij de kassa.

Aanvang: 15.00 uur (zaal open vanaf 14.50 uur)
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leemanszaal (begane grond)
Toegang: Geen extra kosten bij een bezoek aan het museum (Museumkaart geldig).
Voertaal: Nederlands.
Like NINO-lezingencyclus 2017 - overzicht en lezing Hans Neumann op 27 oktober in het RMO on Facebook Aanbevelen | Facebook-pagina NINO |  Dit bericht doorsturen via email

© 2017 Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten
Het NINO stuurt ongeveer eens in de twee maanden een nieuwsbericht over onze activiteiten naar collega's, studenten en anderen met interesse in het oude Nabije Oosten.

afmelden nieuwsbrief NINO lezingencyclus   NINO website

This is a message from our Dutch-language emailing list dedicated to our local activities.
If you would instead like to receive notifications (in English) when new NINO publications appear, please sign up for our NINO Publications newsletter.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Forward
Share
Tweet