Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
IMPLEMENTATIE
Update van de hulpmiddelen voor de behandeling van slaapklachten
De website www.slaapenkalmeermiddelen-hulpmiddelenboek.bebevat een online handleiding, een video en downloadbare pdf's gericht op artsen en apothekers. Samen met de richtlijn vormt dit een schat aan betrouwbare informatie voor de behandeling van patiënten met slaapklachten.
Cochrane.org brengt deze maand de aandoening polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) onder de aandacht. Dit laten wij niet onopgemerkt voorbij gaan en daarom zetten wij onze richtlijn in de kijker.
Enkele 'key facts' uit de richtlijn en het artikel op Cochrane.org:
8 % tot 13 % van de vrouwen lijdt aan PCOS.
PCOS is niet louter een gynaecologisch probleem.
De diagnose kan gesteld worden als de patiënt twee van de volgende kenmerken heeft: menstruatiestoornissen, hyperandrogenisme, polycystische eierstokken.
PCOS is geassocieerd met verminderde insulinegevoeligheid die tot verhoogde gezondheidsrisico's kan leiden.
Het risico op veneuze trombose is 1,5–2 keer groter en het risico op beroerte is 2 keer groter bij vrouwen met PCOS.
Vrouwen met PCOS hebben ook een verhoogd risico op andere ziekten, zoals schildklierziekten (3 keer hoger), astma (1,5 keer hoger), depressie (3 keer hoger), angststoornissen (1,4 keer hoger) en migraine (2 keer hoger).
Na de geboorte wordt elk kind meerdere keren zorgvuldig onderzocht. Een oplijsting van deze onderzoeken, die bovendien up-to-date is, is een handige richtlijn voor vele zorgverleners.
Bovendien hebben ouders hier vaak veel vragen over. Daarom komt de overeenkomstige patiënteninformatie ook erg van pas.
Op de website bevolkingsonderzoek.be vind je meer informatie over screening en het bevolkingsonderzoek. Je komt onder meer te weten waarom het soms wel en soms niet zinvol is om je te laten screenen.
Deze campagne focust niet alleen op het screenen zelf maar ook op het algemeen bevorderen van de gezondheid door een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccineren.
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpnet.be, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1uur aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be.
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er € 150 in rekening wordt gebracht.