Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich  hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
SOCIAL MEDIA
Onze actualiteit kan je voortaan ook volgen op social media
Surf je wel eens naar Facebook, Twitter of LinkedIn? Of zit je er wel dagelijks op? Dan heb je ebpracticenet misschien al wel opgemerkt. Vorige maand lanceerden wij tegelijk met onze gloednieuwe video, ook profielpagina's op Facebook, Twitter en Linkedin

Hiermee wensen we jullie op de hoogte te houden van onze actualiteit, richtlijnen, projecten enzovoort.
Op social media houden wij het graag luchtig en vluchtig. We houden zelf niet van een 'overload' aan posts dus houden we het tempo van de berichten binnen de perken. 

Neem een kijkje via onderstaande links en blijf ook via social media op de hoogte. 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
INFOSESSIE
Vraag een infosessie/workshop aan!
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpracticenet, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1u aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er €150 in rekening wordt gebracht. 
MEEST BEZOCHTE RICHTLIJN
Lymeborreliose
Onze meest bezochte richtlijn van de afgelopen maand: Lymeborreliose! Deze erg seizoensgebonden aandoening miste ook dit jaar zijn effect niet. Preventie van tekenbeten blijft een belangrijkste maatregel. Toch komt het nog vaak genoeg voor en is een correcte behandeling noodzakelijk. Dus zeker nuttig om de richtlijn op ebpnet.be (nogmaals) goed door te nemen...

Bekijk hier de richtlijn op ebpnet.be
Of bekijk de patiëntenrichtlijn op Gezondheid en Wetenschap 
IMPLEMENTATIE
Systematische review: manipulatie en mobilisatie voor de behandeling van chronische lage rugpijn
Bij patiënten met chronische lage rugpijn kunnen mobilisaties en/of manipulaties als optionele therapeutische modaliteit overwogen worden bij patiënten waarbij zelfmanagement en oefentherapie niet volstaan. Mobilisatie en manipulatie kunnen enkel in een multimodale setting (indien gecombineerd met een actieve aanpak zoals oefentherapie) klinisch voordelig zijn.
De hierna beschreven systematische review onderbouwt vooral de optionele plaats van manipulatie in het therapeutisch arsenaal voor patiënten met chronische lage rugpijn.


Lees het volledige artikel op de website van Minerva
 
IN HET NIEUWS
Het ITG brengt de aanwezigheid van chlamydia in België in kaart
Chlamydia zit in de lift in België. De seksueel overdraagbare aandoening (soa) wordt het meest vastgesteld bij jonge mensen, voornamelijk jonge vrouwen. Omdat bepaalde bevolkingsgroepen zich minder laten testen, is er weinig geweten is over de werkelijke verdeling van de ziekte in onze bevolking. Sciensano startte daarom samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een nationale screening om inzicht te krijgen over de verspreiding van chlamydia in België en hoeveel mensen besmet zijn met de ziekte.

Heeft u een patiënt die (vermoedelijk) deze SOA opliep? Dan is de richtlijn handig om bij de hand te hebben. Bekijk de richtlijn op ebpnet.be
E-LEARNING
Cochrane Evidence Essentials
Als introductie tot Evidence-Based Medicine (EBM) heeft Cochrane 4 gratis beschikbare e-learningmodules gelanceerd, vanuit het perspectief van en in samenwerking met patiënten: Cochrane Evidence Essentials.

Wil je meer weten over EBM? Bekijk de (Engelstalige) modules dan via deze link: https://training.cochrane.org/essentials

 
KALENDER
Train-the-trainer 'Lage rugpijn en radiculaire pijn'
Domus Medica stelde samen met een multidisciplinair team van experten en beroepsverengingen een LOK pakket samen over de KCE-richtlijn ‘Lage rugpijn en radiculaire pijn’. Het is het resultaat van het project dat momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van de FOD Volksgezondheid door Domus Medica en SSMG (huisartsgeneeskunde), AXXON en WVVK (kinesitherapie), VVKP en UPPCF (klinische psychologie), Belgian Spine Society en Belgian Pain Society (neurochirurgie en pijnspecialisme). Het pakket bestaat uit een e-learning en een multidisciplinaire LOK-sessie.

Het gaat om een uniek project waarbij het opleidingspakket niet alleen multidisciplinair werd opgesteld, maar dat ook tot doel heeft om een multidisciplinair publiek aan te spreken.

Lees meer voor alle info
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.