Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
Globale epidemiologische situatie Coronavirus
Graag informeren wij u over de situatie van het Coronavirus (2019-nCoV) volgens het laatste bericht van Sciensano. Dit bericht is ook terug te vinden via de evidence linker vanuit de EMD-software voor huisartsen. 

Op 31 december 2019 meldden de gezondheidsautoriteiten van Wuhan (China) een cluster van patiënten met longontsteking van onbekende oorzaak. Bij onderzoek bleek dat de eerste cluster 41 personen telde, die symptomen ontwikkelden tussen 8 december en 2 januari. Vandaag 27 ligt het totaal aantal labo bevestigde infecties op 2820 en het totaal aantal overlijdens op 81. 

De meest frequente symptomen zijn koorts, hoest en dyspnee. ​De infectie kan leiden tot ongecompliceerde ziekte, milde pneumonie of ernstige pneumonie. 

In het volledige bericht leest u onder andere meer over de risicoinschatting, diagnostiek, maatregelen en procedure die wereldwijd verspreid wordt. 

Lees het bericht op de website van Sciensano

 
IMPLEMENTATIE
KCE lanceert digitale tool rond gebruik cholesterol-geneesmiddelen
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een interactief hulpmiddel om na te gaan wat de voordelen en risico's van medicijnen bij een individuele persoon zouden zijn. De tool is in de eerste plaats bedoeld voor huisartsen, om tijdens de consultatie met de patiënt te gebruiken en samen een keuze te maken.

Lees het volledige artikel op kce.fgov.be...

Ga meteen naar de interactieve tool...

 
ACTUEEL OP EBPNET.BE
'Single sign-on' actief via het EMD
Goed nieuws! Het eenmalig inloggen (of single sign-on) tussen het EMD (Elektronisch Medisch Dossier) en ebpracticenet en Cebam Digital Library for Health werd geactiveerd voor de softwarepakketten voor huisartsen. Dit wil zeggen dat eindgebruikers automatisch toegang wordt verschaft tot epbnet.be en cdlh.be indien ze reeds ingelogd zijn via hun EMD. Momenteel is deze functie reeds geactiveerd voor de gebruikers van de softwarepakketten CareConnect en Prodoc en zal HealthOne in februari volgen. Andere software pakketten volgen vermoedelijk ook binnenkort.
Dit werkt als volgt: 
 • huisarts logt in op het EMD;
 • zoekt via de evidence linker en gaat automatisch door naar het gekozen artikel op ebpnet.be of cdlh.be (zonder daar opnieuw te moeten inloggen); 
 • en kan ook surfen tussen ebpnet.be en cdlh.be door eenmalig in te loggen.
Maar let wel op: 
 • vanuit ebpnet.be en cdlh.be is men niet ingelogd in het EMD; 
 • momenteel is dit enkel actief voor gebruikers van CareConnect en Prodoc en in februari voor HealthOne;
 • u dient de laatste update van de software te installeren om dit te activeren.
Indien u problemen ondervindt, neemt u best contact op met uw software aanbieder.
Meest bezochte richtlijnen 
Voortaan brengen we in deze vaste rubriek de meest bezochte richtlijnen van de laatste 30 dagen.
 
 1. Chlamydia trachomatis (CT) -> nieuwe richtlijn
 2. Acute bronchitis
 3. Cystitis bij de vrouw
 4. Acute maxillaire sinusitis
 5. Diverticulitis en diverticulose

 
IN HET NIEUWS
Belgische 'Food Based Dietary Guidelines'
De Hoge Gezondheidsraad heeft op 1 oktober 2019 lokale ‘Food Based Dietary Guidelines’ (FBDG’s) uitgebracht die beter verstaanbaar en rechtstreeks bruikbaar zijn voor het algemene publiek. Specifiek voor België werden de aanbevelingen vertaald naar 5 kernboodschappen die in orde van belang voor de meeste gezondheidswinst kunnen zorgen: 
 1. - meer volkoren graanproducten eten
 2. - meer fruit en groenten eten
 3. - meer peulvruchten eten
 4. - meer noten en zaden eten
 5. - minder zout gebruiken
Daarnaast werden er nog 7 aanvullende aanbevelingen vermeld. Lees het volledige artikel op nice-info.be

 
Stuifmeelseizoen al van start en griep in opmars
Het griepseizoen heeft zijn piek nog niet bereikt, maar toch is het stuifmeelseizoen al van start gegaan, met dank aan het milde weer. Het nationale aerobiologisch surveillancenetwerk van Sciensano stelde de eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar in de lucht vast. 

Lees meer over de start van het stuifmeelseizoen...
Bekijk de richtlijn voor allergische rinitis

Tegelijkertijd lijkt het erop dat de eerste epidemie van het griepseizoen er stilaan zit aan te komen. Ook dit blijkt uit cijfers van Sciensano. 

Lees meer over de opmars van de griep...
Bekijk de richtlijn 'Preventie van Influenza'
Fact check vaccinaties
Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties.

De artikels betreffen veelgestelde vragen en zijn dus erg interessant voor zowel de zorgverlener als de patiënt. Hier kan u doorklikken naar enkele artikels uit het dossier: 

Zit er DNA in sommige vaccins?
Waarom krijgen baby's zoveel vaccins tegelijk? 
Hoe dodelijk zijn de mazelen? 

Ga naar de overzichtspagina van het dossier op gezondheidenwetenschap.be

 
INFOSESSIE
Vraag een infosessie/workshop aan!
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpnet.be, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1 uur aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be. 
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er € 150 in rekening wordt gebracht.
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2020 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.