Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
IMPLEMENTATIE
Patiënteninformatie lage rugpijn
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een klinische richtlijn en een zorgpad voor “lage rugpijn en radiculaire pijn”. Om de KCE-richtlijn bekend te maken bij patiënten werden er verschillende materialen (posters, folders en video’s) ontwikkeld.

Deze posters, folders en video’s zullen voortaan gebruikt worden in verschillende eerstelijnspraktijken, om zo de patiënt te ondersteunen bij zelfmanagement van lage rugpijn en radiculaire pijn. Eerder werd er ook al een handige online-tool voor professionals ontwikkeld en in 2020 starten ook de lokale multidisciplinaire opleidingen, om iedereen vertrouwd te maken met deze nieuwe benadering.

Bekijk de poster
Bekijk de folder
Bekijk de video

Bekijk de richtlijn “lage rugpijn en radiculaire pijn” op ebpnet.be

 
Naar een geïntegreerd prenataal zorgpad voor laag risico zwangerschappen
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt voor om zwangerschappen op te volgen met behulp van een ‘prenataal zorgpad’ voor elke zwangere vrouw, dat is aangepast aan haar specifieke behoeften. Een aantal toekomstige ouders blijkt namelijk niet altijd gemakkelijk zijn weg te vinden binnen het bestaande zorgaanbod. Hierdoor vallen er zwangere vrouwen uit de boot. Andere vrouwen worden dan weer te vaak opgevolgd. In de loop van het zorgpad vinden er ‘consultaties voor persoonlijk prenataal advies’ (PPA) plaats, waarbij de toekomstige ouders alle nodige informatie krijgen om bewust te kunnen beslissen over de opvolging van de zwangerschap, de bevalling en de eerste levensweken van hun kind. Op die manier wordt er niets over het hoofd gezien en wordt ook onnodige zorg vermeden.

Lees het volledige artikel op kce.fgov.be

 
Goed gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij maagklachten: aanbevelingen voor de patiënten
Wat is het rationeel gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofageale pathologie (gastro-duodenaal ulcus uitgesloten)?
Deskundigen hebben die vraag in de verschillende aspecten beantwoord. In samenwerking met het gezondheidsteam van Test-Aankoop deelt het RIZIV wetenschappelijke aanbevelingen rechtstreeks mee aan patiënten onder de vorm van een folder en een brochure.

Lees het volledige artikel

 
RICHTLIJNEN
Meest bezochte richtlijnen 
In deze vaste rubriek vindt u de meest bezochte richtlijnen van de laatste 30 dagen.
 
  1. Diverticulitis en diverticulose
  2. Chlamydia trachomatis (CT)
  3. Oppervlakkige veneuze trombose
  4. Cystitis bij de vrouw
  5. Aanvraag van laboratoriumtesten door huisartsen

 
ACTUEEL
Jo Vandeurzen wordt ambassadeur voor gezondheidenwetenschap.be
Gezondheidenwetenschap.be heeft voortaan een ambassadeur en het is Jo Vandeurzen! Wat hij gemeen heeft met Justin Bieber? Dat lees je hier: gezondheidenwetenschap.be

Een ander leuk initiatief van onze collega's is hun wederkerende podcast. Niet alleen leuk voor patiënten, maar zeker ook voor zorgverleners! Bovendien telt elke mening mee die je kan schrijven via een review. 
Aanvraag geïntegreerde praktijkpremie huisartsgeneeskunde
De aanvraagperiode voor de premie 2018 loopt van 13 december 2019 tot en met 8 maart 2020. De premie 2019 zal u kunnen aanvragen van 1 juli 2020 tot en met 31 oktober 2020.

Het gebruik van onze evidence linker maakt opnieuw deel uit van de premie onder volgende voorwaarde.

Tijdens het tweede semester van het premiejaar gebruikt u minstens 5 keer de CEBAM evidence linker (via login). 

Lees hier alles over de pratkijkpremie voor huisartsen

 
Gezond Leven lanceert app met meer dan 1.000 recepten
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een app en website gelanceerd met informatie over gezonde voeding. Door het grote aanbod voedingstips raken heel wat consumenten de weg kwijt. Met de site en de app "zekergezond.be" wil de Vlaamse overheid nu iedereen betrouwbare informatie over voeding geven. 

U vindt alle info en de app op zekergezond.be
 
INFOSESSIE
Vraag een infosessie/workshop aan!
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpnet.be, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1 uur aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be. 
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er € 150 in rekening wordt gebracht.
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2020 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.