Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
IMPLEMENTATIE
Evidence-based handelen in diëtetiek
In de laatste editie van Nutrinews, het tijdschrift voor voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken, verscheen een erg interessant artikel over evidence-based handelen in diëtetiek. Naast het mooi verwoorden van 'evidence-based practice' (EBP) en haar facetten, vind je in het artikel ook een lijst van aangewezen bronnen terug, waarin ebpnet.be uiteraard vermeld wordt. 

Ebpnet.be wordt momenteel uitgebreid met informatie voor diëtisten en voedingsadviezen voor alle zorgverleners, in het kader van de multidisciplinaire raadpleging van richtlijnen. Daarnaast loopt er op dit moment een nationaal project (gefinancieerd door ebpracticenet) van de hogeschool UCLL, in samenwerking met de VBVD, de UPDLF en een begeleidende stuurgroep bestaande uit diverse organisaties en ziekenhuizen, om de implementatie van klinische evidence-based dieetrichtlijnen te bevorderen. Vier toolkits over de voeding bij diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen, kanker en overgewicht/obesitas worden ontwikkeld en zullen vanaf het voorjaar 2020 beschikbaar zijn. 

Lees hier het volledige artikel in Nutrinews

 
Helpt beslissingsondersteuning via het EMD om het aantal antibioticavoorschriften te verminderen?
Naast het platform ebpnet.be, werkt onze organisatie ebpracticenet ook aan de ontwikkeling van elektronische beslissingsondersteuning. Hierover kan u zaterdag meer ontdekken tijdens een sessie op de ICT-dag van Domus Medica (lees het artikel verderop in deze nieuwsbrief). 

Collega's van Minerva publiceerden eerder deze week een bondige bespreking over beslissingsondersteuning en online feedback en de impact op het aantal antibioticavoorschriften, met name die voor luchtweginfecties. 

Lees het volledige artikel op minerva-ebm.be

 
RICHTLIJNEN IN DE KIJKER
Dementie en zijn verschillende fases
Op 10 oktober was het 'World Mental Health Day'. Dit veelomvattende thema treft vaak oudere mensen in de vorm van dementie. Ook het volgende bericht sluit aan op dit thema.

Het BCFI verspreidde een video over het voorschrijven van antipsychotica bij ouderen met dementie met een verwijzing naar een e-learning van BCFI die je hier gratis kan volgen: https://auditorium.flowsparks.com/?startactivity=bpsd.

Wij verwijzen ook steeds graag naar onze richtlijnen. Omtrent dementie zijn er verschillende richtlijnen beschikbaar volgens de fases die de patiënt doormaakt. Als je 'dementie' opzoekt op ebpnet.be, krijg je deze te zien. 

 
CAMPAGNE
Tiny en haar verwarde opa
De ziekte van Alzheimer is vaak moeilijk te begrijpen. Zeker voor kinderen. Tiny en haar verwarde opa biedt antwoorden op vaak gestelde vragen van kinderen en omschrijft de symptomen die ze kunnen herkennen bij hun eigen grootouders. Op de website tiny-alzheimer.be vind je meer informatie over deze campagne. 

Bij deze gelegenheid verwijzen wij naar onze richtlijn over de ziekte van Alzheimer om je te ondersteunen bij de begeleiding van patiënten en hun familie. Je kan er ook de link naar de patiënteninformatie in terugvinden. 
ONDERZOEK
Big Bird - uitnodiging training klinische studie benzodiazepines
Het interuniversitaire onderzoeksteam nodigt nog 7 geïnteresseerde huisartsen uit om deel te nemen aan de Big Bird trial! Deze studie focust zich op een verbetering van de praktijk omtrent de afbouw van slaapmedicatie. 😴💊 

Meer info? 
www.bigbirdtrial.com of benzo@kuleuven.be 
Interesse? 
www.bigbirdtrial.com/registratie 
Inschrijven kan tot en met 23 oktober ✍

 
OPLEIDINGEN & EVENEMENTEN
Domus Medica ICT-dag
Deze zaterdag kan u ons bezoeken op onze informatiestand op de ICT-dag van Domus Medica te Antwerpen (naast de stand van onze collega's van Intego).
Onze collega's Dr. Nicolas Delvaux en Dr. Patrick Coursier houden boeiende sessies over alomtegenwoordige onderwerpen. We geven alvast de praktische informatie over deze sessies mee: 

15u 30 - 16u: Beslissingsondersteuning in de praktijk, zaal James Cook
Nicolas Delvaux, Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde Leuven, Kennisdomein Kwaliteit en Vorming Domus Medica en ebpracticenet.
Heb je tijdens een consultatie nood aan bijkomende informatie rond een diagnose? Leer hoe je snel toegang kan krijgen tot de beschikbare literatuur en richtlijnen, en hoe je vanuit je dossier meteen de juiste informatie ter beschikking gesteld krijgt. Nieuw is ook beslissingsondersteuning in je pakket, waarbij er via meldingen en waarschuwingen bijkomende acties en informatie rond een patiënt worden meegedeeld.

16u30 - 17u: Efficiënt informatie opzoeken tijdens een consult, zaal Vasco Da Gama
Dr. Patrick Coursier, Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde Leuven.
Hoe zoek je betrouwbare medische informatie op? Hoe vind je tijdens een consult snel de juiste info over of voor een patiënt? In deze workshop wordt toegelicht welke bronnen gebruikt kunnen worden. 
Op deze evenementen kan je ons dit najaar terugvinden
 
INFOSESSIE
Vraag een infosessie/workshop aan!
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpnet.be, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1 uur aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be. 
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er € 150 in rekening wordt gebracht.
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.