Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
RICHTLIJNEN
 
Nieuwe richtlijn: 'Sarcopenie'
 
Naarmate men ouder wordt verliest men zowel spierkracht als spiermassa, dit proces wordt benoemd als sarcopenie. Deze verandering start rond de leeftijd van 30 jaar en versnelt vanaf de leeftijd van 50 jaar.
 

Duidelijke vermindering van spiermassa en spierkracht kan verregaande gevolgen hebben voor de gezondheid en onafhankelijkheid van oudere personen. Zo kan men onder andere volgende gevolgen bemerken: een verhoogd valrisico, verhoogde kans op fracturen, meer mobiliteitsproblemen, een gedaalde levenskwaliteit en verlies van onafhankelijkheid.

De nieuwe richtlijn 'Sarcopenie', ontwikkeld door BVGG (Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie), bevat naast de gewoonlijke prevalentie, risicogroepen en behandeling ook enkele handige afdrukklare steekkaarten zoals: 

 • een stappenplan voor de evaluatie van sarcopenie
 • aanbevelingen vanuit een onderzoek naar spierkracht
 • een overzicht voor de behandeling en oefentherapie
Bekijk deze richtlijn
 
5 'Cochrane Corners' onder de loep
Ebpnet.be integreert de systematische reviews, Cochrane Corners' genaamd. Dit zijn thematische aanbevelingen of artikels aangeboden door Cochrane Belgium aan verschillende vaktijdschriften. 
Er zijn momenteel 79 Nederlandstalige artikels op ebpnet.be te vinden, als je via de filter in de linkerkolom van de zoekmotor 'Cochrane Belgium' als producent aanduidt.​

We behandelen regelmatig een 5-tal artikels in onze nieuwsbrief. Deze maand brengen we deze 5 naar voren:
 1. Voedingsinterventies na een heupfractuur
 2. Incontinentie-geassocieerde dermatitis
 3. Vroegtijdige palliatieve zorg voor volwassenen met gevorderde kanker
 4. Gabapentine voor de behandeling van chronische neuropathische pijn
 5. Beleid voor het wisselen van langdurige urinekatheters bij volwassenen
Meest bezochte richtlijnen (laatste 30 dagen)
 
 1. Aandoeningen van de rotator cuff van de schouder
 2. Besmettingen met het coronavirus
 3. Hypothyreoïdie
 4. Osteoporose
 5. Diepe veneuze trombose
IMPLEMENTATIE & ONDERZOEK
Onze collega's van Domus Medica zijn op zoek naar een
Coördinator Richtlijnen - Deeltijds (2/3 dagen per week)
In het kader van het federale Evidence Based Medicine (EBP-)plan zal Domus Medica meer inzetten op implementatie. De nieuwe coördinator wordt de eindverantwoordelijke voor het algemene richtlijnenbeleid van Domus Medica en voor de ontwikkeling van implementatiematerialen bij richtlijnen in ontwikkeling/ herziening in het bijzonder. 

​Bekijk de vacature op de website van Domus Medica

DOMINO-studie leidt tot nieuwe dieet-app die efficiënter blijkt
dan medicatie bij prikkelbare darm
Patiënten die met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom naar de huisarts stappen, kunnen uitstekend geholpen worden met een speciaal dieet via een nieuw ontwikkelde app. Dat blijkt uit de tweejarige DOMINO-studie van het UZ Leuven.

De DOMINO-studie volgde 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. De helft van de patiënten kreeg een behandeling in de vorm van een vereenvoudigd laag-fodmapdieet, dat bepaalde voedingsgroepen afbouwt of uitsluit. Dat dieet konden ze volgen via een app, ontwikkeld door de diëtisten van UZ Leuven. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met de klassieke geneesmiddelen voor prikkelbaredarmsyndroom, de zogenaamde spasmolytica.

De resultaten van de studie leiden tot een nieuwe aanbeveling over de opvolging van prikkelbaredarmsyndroom via de huisartsen en de app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisarts.  

Lees het volledige artikel op de website van UZ Leuven

Somatische zorg in een psychiatrische setting
Personen met een psychiatrische aandoening zoals schizofrenie, een ernstige depressie, of een psychotische of bipolaire aandoening hebben meer kans om vroegtijdig te overlijden en hebben moeilijker toegang tot gezondheidszorg dan de algemene bevolking. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft getracht uit te zoeken waarom. 

Kwalitatief onderzoek bij patiënten en zorgteams in een residentiële psychiatrische zorgcontext geeft aan dat een verklaring kan gezocht worden in zowel vooroordelen als administratieve factoren die de lichamelijke en geestelijke gezondheid apart beschouwen.

Het KCE stelt op die basis een aantal pistes tot verbetering voor en beschouwt de huidige hervormingen van de nomenclatuur en financiering van ziekenhuizen als een mogelijke opportuniteit om de situatie te veranderen. 

Lees het volledige artikel op de website van het KCE

Nieuw boek van collega Dr. Marleen Finoulst - Vaccineren: doen of laten?
In dit nieuwe boek gaan Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Gezondheid en Wetenschap, en Wietse Wiels, beiden arts en bestuurslid van SKEPP vzw, op zoek naar antwoorden. Ze leggen in heldere taal uit wat een vaccin is, hoe het werkt en getest wordt, welke bijwerkingen er mogelijk zijn en waarom steeds meer burgers het vertrouwen in vaccins lijken te verliezen.

Dit verhelderend boek geschreven in een toegankelijke taal, ligt in de boekhandel en u kan het ook online bestellen.
WEBINARS & OPLEIDINGEN
Online symposium 'Re-integratie werkt'

29 april 2021 (9u30 - 15u)

Klik hier voor meer informatie
ONZE ONLINE INFOSESSIES
 
Heb je interesse om ons platform beter te leren gebruiken? Schrijf je dan snel in voor onze online infosessie ‘EBM in de dagelijkse praktijk: leer snel evidence-based informatie terugvinden’.
 

Deze infosessie kan ook gevolgd worden in groep (bv. in het kader van een LOK-groep) .

Bekijk welke data voor u passen in onze kalender

of mail naar marieke.vanneste@ebpracticenet.be

!! Volg ebpracticenet via social media om geen evidence updates te missen !!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2021 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.