Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
RICHTLIJNEN
Update richtlijn 'Besmettingen met het coronavirus'

Update 24/11/2020 - De ebm-richtlijn voor COVID-19 werd aangevuld met nieuwe informatie. In de richtlijn zelf staat de nieuwe inhoud onderlijnd
 
Bezoek de richtlijn
Astma bij volwassenen: diagnose en monitoring in de eerste lijn
Astma is een aanzienlijk gezondheidsprobleem en kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het tijdig en correct stellen van de diagnose van astma bij volwassenen, is van belang om de juiste (medicamenteuze) behandeling in te stellen.
 

De diagnose kan meestal worden gesteld in de eerste lijn, maar soms zijn aanvullende tests in de tweede lijn nodig, zoals provocatietests. De monitoring gebeurt bij voorkeur in de eerste lijn, in samenwerking met de tweede lijn. Deze nieuwe richtlijn beveelt de diagnose en noodzakelijke monitoring aan.

Bekijk deze richtlijn

Richtlijn voor het rationeel voorschrijven
van antibiotica in de tandartspraktijk
Binnen Europa behoort België nog steeds tot de grootste voorschrijvers van antibiotica buiten het ziekenhuis. Bovendien blijkt dat ongeveer 6% van deze antibiotica wordt voorgeschreven door tandartsen. Om hen aan te zetten antibiotica meer rationeel voor te schrijven, ontwikkelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in samenwerking met clinici uit het werkveld en academici, een evidence-based praktijkrichtlijn.

Deze richtlijn bevat aanbevelingen voor het (niet) gebruiken van antibiotica bij veel voorkomende situaties in de tandartspraktijk. Momenteel is de richtlijn in de vorm van een synthese te consulteren via de website van het KCE, maar onze redactie werkt er aan om deze eveneens op ebpnet.be te publiceren.

Naar de synthese op de website van het KCE

Meest bezochte richtlijnen 
  1. Besmettingen met het coronavirus
  2. Aandoeningen van de rotator cuff van de schouder
  3. Cystitis bij de vrouw
  4. Oppervlakkige veneuze trombose
  5. Diverticulitis en diverticulose
ONDERZOEK & IMPLEMENTATIE
Het post-intensieve zorgsyndroom,
een miskend aspect van de coronapandemie
​Door de COVID-pandemie zijn momenteel alle schijnwerpers gericht op de intensieve zorgen en de sterftecijfers. Maar zelfs bij hun thuiskomst is de lijdensweg voor vele patiënten nog niet afgelopen, en ook de huisartsen staan mogelijk voor een nieuwe uitdaging. De kans bestaat namelijk dat we zullen worden overspoeld door een golf van ‘post-intensieve zorgsyndromen’. 

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerde een rapport om het probleem, dat vaak wat op de achtergrond verdwijnt nadat een leven werd gered, onder de aandacht van de huisartsen te brengen. Het rapport bevat een aantal praktische tools om de eerste tekenen van PICS zo vroeg mogelijk te herkennen.​

Lees meer op de site van het KCE

WEBINARS & OPLEIDINGEN
Bezoek onze virtuele stand op Inspire Healthcare
Vanaf vandaag en nog tot en met vrijdag 4 december gaat het jaarlijkse congres 'Inspire Healthcare' door, in een online editie uiteraard. De informatiebeurs gaat ook door in de vorm van virtuele standen, waarvan wij er eentje bemannen. 

Het is nog mogelijk om gratis deel te nemen via de website van In4Care.

Ga naar de website
Webinar "Gezondheid en wetenschap - de zin en onzin over vaccinaties, factchecks en hoe patiënten daarin begeleiden"
Eénlijn.be organiseert deze webinar op 18 december, gepresenteerd door Dr. Marleen Finoulst (arts-journalist).

Na deze webinar begeleid je als zorg- en welzijnsprofessional jouw patiënten naar betrouwbare informatiekanalen zoals "Gezondheid en Wetenschap". Bovendien heb je de nodige bagage om hen vlot en efficiënt te informeren.

Lees meer en schrijf je in op de site van éénlijn.be

ONZE ONLINE INFOSESSIES
 
Heb je interesse om ons platform beter te leren gebruiken? Schrijf je dan snel in voor onze online infosessie ‘EBM in de dagelijkse praktijk: leer snel evidence-based informatie terugvinden’.
 

Deze infosessie kan ook gevolgd worden in groepen (bv. in het kader van een LOK-groep) .

Bekijk welke data voor u passen in onze kalender

of mail naar marieke.vanneste@ebpracticenet.be

!! Volg ebpracticenet via social media om geen evidence updates te missen !!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2020 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.