Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich  hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
NIEUWE RICHTLIJN
Diagnose en behandeling van ADHD bij volwassenen met verslaving
ADHD en verslaving komen vaak samen voor: bijna 1 op 4 volwassenen die zich aanmelden in de verslavingszorg hebben een onderliggende ADHD. Het hebben van ADHD heeft invloed op de ontwikkeling van verslaving, hoe de symptomen zich uiten, en op respons op behandeling bij verslaving. Onbehandelde ADHD kan een adequate behandeling van verslaving in de weg staan.

Deze nieuwe richtlijn, ontwikkeld door het VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs), biedt een praktische leidraad bij het diagnosticeren, behandelen en systematisch screenen op het voorkomen van ADHD bij volwassen met een verslaving.

Bekijk deze richtlijn
UPDATE RICHTLIJNEN
Richtlijnen rond (onder andere) astma onder de loep genomen
In april vond er een grote update van richtlijnen plaats op ebpnet.be. Er werden maar liefst 105 updates van richtlijnen en 140 contextadaptaties per taal uitgevoerd! 

Aangaande astma zijn er 3 belangrijke richtlijnen waar contextadaptaties rond gebeurd zijn:
1. Astma: symptomen en diagnose
2. Langdurige aanpak van astma
3. Behandeling van acute astma-exacerbatie

OPGELET: ebpracticenet geeft steeds voorrang aan de nationale richtlijnen. In het geval van astma, is de richtlijn van Domus Medica nog steeds dé referentie. Deze richtlijn is momenteel in herziening. 

Astma komt frequent in het nieuws. In dit recente artikel op Gezondheid en Wetenschap gaat het over de link met uitstoot van auto's. 

Komt er een patiënt met klachten van kortademigheid bij u langs? Dan is deze eerstehulptip wel erg handig om te delen.
IN HET NIEUWS
Een check-up van ons gezondheidssysteem in 121 indicatoren
De performantie van ons gezondheidssysteem werd al verschillende malen onderworpen aan een ‘check-up’. Voor deze vierde editie werden 121 indicatoren uitgekozen. Het resultaat: een analyse van 5 transversale dimensies en 5 specifieke thema’s, die samen als het ware een dashboard vormen.
Het rapport duidt de sterke en zwakke punten van het systeem aan met een groen en een rood licht.
Kregen bijvoorbeeld een groen licht: de 5-jaars overleving na een colorectale kanker, neonatale sterfte en het gebruik van goedkope geneesmiddelen. Rode lichten werden gegeven aan het overmatig gebruik van antibiotica, een afnemend aantal ouderen die zich laten vaccineren tegen griep en het beperkte aantal nieuwe huisartsen.


Lees het volledige bericht en KCE-rapport
Patiënten kunnen bijwerkingen nu ook online melden
Sinds 2012 kunnen patiënten bijwerkingen van geneesmiddelen voor menselijk gebruik rechtstreeks melden aan de afdeling Vigilantie van het FAGG. 
Om het melden van bijwerkingen door patiënten te stimuleren is er nu ook een online meldingsformulier voor patiënten beschikbaar. Dat gebruiksvriendelijke formulier is ook toegankelijk via het portaal 'Mijn gezondheid'.

Zorgverleners kunnen bijwerkingen van geneesmiddelen via dit online formulier melden aan het FAGG.
Basisvaccinatieschema aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad
Eind april stond in het teken van een belangrijk evenement: de World Immunization Week van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij deze gelegenheid publiceert de Raad herzieningen van 3 van zijn belangrijke aanbevelingen: de aangepaste basisvaccinatiekalender, de aanbevelingen voor seizoensgriep 2019-2020 en zijn aangepaste aanbevelingen voor vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) in België. Lees het volledige bericht ...

In de aangepaste vaccinatiekalender, die je hieronder kan downloaden, zijn er een aantal nieuwigheden voor jonge kinderen, jongeren en volwassenen. Volg deze link om de vaccinatiekalender te downloaden ...

Tot slot doen er veel misverstanden de ronde over de mazelen en vaccinatie. Het mazelendossier van Gezondheid en Wetenschap kan u en uw patiënt correct en bondig wegwijs maken in deze materie. 
KALENDER
Internationale Dag van de Vroedvrouw
Op 6 mei 2019 worden alle vroedvrouwen ter wereld gevierd tijdens de Internationale Dag van de Vroedvrouw. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) viert deze heuglijke dag met een evenement met rijkelijk gevuld programma. Bovendien reiken zij hun 'Gouden Pinard' uit ...

Lees meer voor alle info
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.