Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich  hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
EBPNET.BE STELT ZICH VOOR
Evidence based informatie tot in het hart van de praktijk
Ebpracticenet en het Belgisch EBP-netwerk lanceren vandaag een campagne om het platform bekender te maken bij de Belgische zorgverleners, om uit te leggen wat het juist inhoudt en de voordelen te beklemtonen. Het referentieplatform voor Evidence Based Practice is gratis en gericht op alle Belgische zorgverleners.

Er wordt bovendien hard gewerkt om de databank met zoekmotor nog meer uit te verfijnen en up-to-date te houden. Geen twijfel mogelijk, de informatie is betrouwbaar en even snel iets opzoeken tijdens een consultatie was nog nooit zo eenvoudig. 
De video zal via online media en met de hulp van onze partners verspreid worden. Mogelijk zijn uw collega's nog niet vertrouwd met ebpnet.be? Indien dit het geval is, is het zeker nuttig om hen deze mail door te sturen. 


De video is ook te bekijken op onze homepagina.
IMPLEMENTATIE
Openbare aanbesteding voor de implementatie van de Belgische richtlijn rond de aanpak van chronische pijn
Voor de projecten die in het kader van het Belgische EBP-netwerk moeten worden uitgevoerd, worden openbare aanbestedingen uitgebracht.​​​
De huidige openbare aanbesteding heeft betrekking op de implementatie van de Belgische richtlijn voor de aanpak van chronische pijn. 

Wenst u meer informatie te krijgen en/of bent u kandidaat voor deze openbare aanbesteding?
U vindt alle benodigde informatie via de volgende link.​

 
RICHTLIJN IN DE KIJKER
Reizigersdiarree
De zomer nadert, mensen bereiden hun vakantie voor. Velen zijn echter niet voorbereid op een onverwachte medegezel: reizigersdiarree. Een frequent en vervelend probleem dat soms toch wel ernstige gevolgen kan hebben. 
 
Bovendien pikten we belangrijke informatie op betreffende een eventueel antibioticagebruik. Uit de folia-publicatie van BCFI citeren we volgende belangrijke informatie: 
'Het eerstekeuzeantibioticum is steeds azithromycine. De dosering bij volwassenen (incl. zwangere vrouwen, en dit over de ganse periode van de zwangerschap, en vrouwen die borstvoeding geven) bedraagt 1 g eenmalig; bij kinderen is de dosering 10 mg/kg eenmaal per dag gedurende 3 dagen. Het gebruik van chinolonen wordt niet meer aanbevolen.'

Een andere belangrijke mededeling is dat Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) aanraadt om bij reizen naar tropische streken, het PPI-gebruik indien mogelijk te verminderen of te vermijden. PPI’s zijn, doordat ze de maag-pH verhogen, inderdaad in verband gebracht met een toename van het risico van gastro-intestinale infecties.

 
Bekijk deze richtlijn
Lees het bericht uit de Folia
IN HET NIEUWS
Dossier 'Stoppen met roken'
Ter gelegenheid van de Werelddag zonder Tabak (31 mei) bundelde Gezondheid en Wetenschap nuttige richtlijnen en artikels in één dossier. Deze informatie kan van pas komen om uw patiënten die willen stoppen met roken te ondersteunen.
Anderzijds is het ook handig om de richtlijn 'Stoppen met roken' voor zorgverleners op ebpnet.be bij de hand te hebben. Het onderwerp zal immers meer en meer aan bod komen in de praktijken, naar aanloop van de 'rookstop'-maatregelen die vanaf 1 januari 2020 van kracht gaan.

Bekijk de richtlijn op ebpnet.be
Ga naar het patiëntendossier op gezondheidenwetenschap.be
Lees meer over de toekomstige 'rookstop'-maatregelen


 
Vergoeding van diëtistensessies voor kinderen met overgewicht
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ingrijpen in de voeding van kinderen kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en dus tot een vermindering van het risico op latere obesitas en de gevolgen ervan. Minister De Block heeft daarom besloten om 5 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de terugbetaling van dieetverstrekkingen bij de diëtist na doorverwijzing door de huisarts.

Kinderen met obesitas hebben voortaan recht op een traject van 10 raadplegingen binnen 2 jaar tijd.


Lees het volledige artikel 
 
KALENDER
Train-the-trainer lage rugpijn en radiculaire pijn
Domus Medica stelde samen met een multidisciplinair team van experten en beroepsverengingen een LOK pakket samen over de KCE-richtlijn ‘Lage rugpijn en radiculaire pijn’. Het is het resultaat van het project dat momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van de FOD Volksgezondheid door Domus Medica en SSMG (huisartsgeneeskunde), AXXON en WVVK (kinesitherapie), VVKP en UPPCF (klinische psychologie), Belgian Spine Society en Belgian Pain Society (neurochirurgie en pijnspecialisme). Het pakket bestaat uit een e-learning en een multidisciplinaire LOK-sessie.

Het gaat om een uniek project waarbij het opleidingspakket niet alleen multidisciplinair werd opgesteld, maar dat ook tot doel heeft om een multidisciplinair publiek aan te spreken.

Lees meer voor alle info
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.