Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
 
RICHTLIJNEN
NIEUWE RICHTLIJN
Richtlijnen voor de diagnose, behandeling, opvolging en verwijzing van infecties met Chlamydia trachomatis (CT) in de eerste lijn
Chlamydia trachomatis (CT) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie (SOI) in België. Onbehandeld kan de infectie aanleiding geven tot frequente en ernstige complicaties.

Een nieuwe richtlijn, ontwikkeld door de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn (WOREL), geeft duidelijke evidence-based aanbevelingen voor de diagnose, behandeling, opvolging en verwijzing van CT-infecties bij seksueel actieve mannen en (zwangere) vrouwen.


Deze SOI komt ook aan bod in het volgende artikel. 

Bezoek deze richtlijn op ebpnet.be
UPDATE
Aanbevelingen volgens nieuwe Antibioticagids
Het hoofdstuk 'Luchtweginfecties' van de nieuwe BAPCOC-gids voor anti-infectieuze behandeling in de ambulante praktijk staat online en kan worden geraadpleegd op de website van het BCFI. De andere hoofdstukken volgen binnenkort.

Ons redactieteam heeft in de betreffende richtlijnen links toegevoegd naar deze nieuwe aanbevelingen. Het gaat om volgende richtlijnen: Infecties met Mycoplasma pneumoniaeInfluenzaPneumonieInfecties op oudere leeftijdKinkhoest, Longontsteking bij kinderenAcute otitis media bij kinderenAcute otitis media bij volwassenenAcute maxillaire sinusitisAcute, frontale sinusitisRichtlijnen voor behandeling met antibiotica
NIEUWE TOOLS
Interactieve online tool om artsen te helpen bij de aanpak van seksueel overdraagbare aandoeningen
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een online tool voor het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis A, B en C. De tool werd samen met mensen van het terrein ontwikkeld en is bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen), om te gebruiken tijdens de consultatie. Hij kan gratis worden geraadpleegd via www.soa.kce.be

De richtlijnen voor seksueel overdraagbare aandoeningen zijn te consulteren op ebpnet.be.

Lees hier het volledige bericht op kce.fgov.be


 
De Doelzoeker: Samen onderweg naar persoonlijke zorg
Het Vlaams Patiëntenplatform heeft, met steun van de Vlaamse overheid, de Doelzoeker ontwikkeld.
Deze tool helpt patiënten nadenken over wat ze belangrijk vinden in hun leven, wat ze graag doen en wat hen levenskwaliteit bezorgt. Kortom, het helpt om concrete levensdoelen te formuleren die vervolgens worden besproken met zorgverleners. Als de patiënt zelf goed weet wat zijn doelen zijn, kunnen artsen en zorgverleners nadenken hoe de zorg daar best op kan aansluiten.

Men kan de Doelzoeker zelfstandig invullen of samen met een vertrouwenspersoon of begeleider.
De Doelzoeker wordt gratis ter beschikking gesteld voor patiënten.

Lees meer op vlaamspatientenplatform.be

 
Eerste hulp bij psychische problemen
Rode Kruis-Vlaanderen heeft een heel bijzondere eerste hulpgids uitgebracht. ‘Luister! Eerste hulp bij psychische problemen’ is een boek vol handvatten en tips om mensen die het psychisch moeilijk hebben te helpen. Hoe herken je het bij anderen en hoe kan je steunen en wanneer is professionele hulp aangewezen? Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd.

Lees verder op rodekruis.be


 
MEEST BEZOCHTE RICHTLIJNEN
De top 5 meest bezochte richtlijnen op ebpnet.be in 2019
 
  1. Lymeborreliose
  2. Diabetes Mellitus Type 2
  3. Cystitis bij de vrouw
  4. Dermatomycosen
  5. Oppervlakkige veneuze trombose

 
INFOSESSIE
Vraag een infosessie/workshop aan!
Groepen (min. 10 personen) die meer willen weten over ebpnet.be, bv. in het kader van een LOK-groep, kunnen een interactieve infosessie van ongeveer 1 uur aanvragen via mail op info@ebpracticenet.be. 
De deelnemers worden gevraagd hun laptop mee te brengen om zich tijdens de infosessie te registreren (indien dit nog niet gebeurd zou zijn) en om gezamenlijk ebpnet.be te verkennen.
De infosessie brengt enkele kosten met zich mee waardoor er € 150 in rekening wordt gebracht.
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op LinkedIn
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.