Copy
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar uw collega's. Zij kunnen zich  hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan ook te ontvangen (toestemming om 'Email' te ontvangen aanvinken aub).
RICHTLIJNEN IN DE KIJKER
Inspuitingstechniek, voeding en beweging bij Diabetes Type 2
Uit onze statistieken ondervonden we reeds dat de richtlijn  'Diabetes Type 2' het meest bezocht werd in 2018. Het is vanzelfsprekend dat patiënten veel vragen hebben over de behandeling. 
Gezondheid en Wetenschap stelde een goede patiëntenrichtlijn op met de belangrijkste informatie rond insulinebehandeling, voeding en beweging. 

Bekijk de richtlijn op ebpnet.be
Bekijk deze patiëntenrichtlijn op Gezondheid en Wetenschap

 
Eén of twee medicijnen bij de behandeling van hypertensie? 
Toeval of niet? Ook hypertensie, onze 2de meest bezochte richtlijn, kwam ter sprake in het nieuws. In het artikel  'Hoge bloeddruk, meteen twee medicijnen slikken in plaats van één?' op vrt.be lees je over de nieuwe Europese richtlijnen die ESC (European Society of Cardiology) publiceerde. Volgens die richtlijnen zouden patiënten die medicatie nodig hebben het best meteen een combinatie van twee bloeddrukverlagers krijgen. Dit in plaats van te beginnen met één bloeddrukverlager, zoals vroeger.
Onze collega en huisarts Nicolas Delvaux nuanceert: 'De richtlijnen zijn vooral theoretisch. Als arts is het belangrijk om te kijken naar de patiënt die voor je zit. Wat zijn zijn klachten, welke behandeling past het beste? Kan je eerst de andere risicofactoren aanpakken, de levensstijl veranderen bijvoorbeeld, voor je start met medicatie? In sommige gevallen kan een beleid waarbij je meteen start met twee medicijnen, net wel aangewezen zijn. De belangrijkste boodschap is om als arts en als patiënt overeenstemming te vinden."
De richtlijn voor hypertensie op ebpnet.be wordt voorlopig niet aangepast naar de Europese richtijnen van ESC.

Lees het volledige artikel
Bekijk onze richtlijn voor hypertensie op ebpnet.be
IN HET NIEUWS
De strijd tegen onverantwoord gebruik van antibiotica 
Het onverantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier maakt bacteriën steeds sneller resistent. Dit heeft overlijdens, meer ziekenhuisopnames en een langere ziekteduur tot gevolg. In België ligt het antibioticagebruik in de ambulante sector (met vooral de huisartsen als voorschrijvers), in de woonzorgcentra en in de veeteelt hoger dan het Europese gemiddelde.
Op vraag van de FOD Volksgezondheid onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de oorzaken hiervan, en formuleerde het 21 aanbevelingen om de situatie te verbeteren.

Benieuwd naar de voorstellen van het KCE voor een effectiever antibioticabeleid in België?

Volg deze link om het rapport te lezen

 
Bewegen op verwijzing voor de ‘zittende’ Vlaming
Gezond Leven lanceerde samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een campagne om het 'Beweging Op Verwijzing'-project bekender te maken bij het grote publiek. 
Patiënten die meer willen bewegen, kunnen worden doorverwezen naar een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach, die samen met de patiënten een persoonlijk beweegplan opmaakt. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat al ruim 2.000 mensen een beroep deden op zo’n coach. Maar toch is het aanbod bij heel wat huisartsen en mensen nog onbekend. De nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.
 
Lees meer over deze campagne

 
OPLEIDINGEN & EVENTS
Opleiding 'Hartfalen voor verpleegkundigen'
Korte opleiding/bijscholing met sprekers Jan Kennes (UZ Leuven) en Jan Meskens (Wit-Gele Kruis) over:
  • ​​​Wat is hartfalen
  • Wat is de behandeling voor hartfalen
  • Verpleegkundige rol bij patiënten met hartfalen
  • Toelichting flow hartfalen​
Locatie: Provinciaal secretariaat Wit-Gele Kruis, Staatsbaan 4a, 3210 Lubbeek​

Beperkt tot 30 deelnemers!​

Klik hier om in te schrijven

 
Copyright © 2019 Ebpracticenet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can subscribeupdate your preferences or unsubscribe from this list.