Copy
In deze update van Groen doet goed leest u over alle actuele ontwikkelingen omtrent Groen doet goed in de provincie Utrecht.
Problemen met het lezen van deze update? Bekijk dan de online versie.
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten en alle terreinbeherende organisaties in Utrecht, en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. Samen zorgen we ervoor dat kinderen tussen 4 en 12 in de grote steden de natuur binnen en buiten de stad vaker gaan beleven.
 

Inhoud van deze update

update #3

Het schooljaar is van start en de herfst is officieel begonnen. De lokale trekkers van Groen doet goed zijn druk in de weer om een plan van aanpak te maken voor de uitvoeringsfase van Groen doet goed. In deze nieuwsbrief maak je kennis met de Groen doet goed trekker in Houten Koen Helling, en lees je een kort verslag van de netwerkbijeenkomsten van de afgelopen tijd. In Zuid-Holland heeft samenwerking tussen Groen doet goed en Donald Duck geleid tot een themanummer over buitenspelen. Lees in deze nieuwsbrief over de uitreiking van deze speciale Donald Duck.

Wil je alles nog eens rustig terug lezen? Alle informatie over Groen doet goed in de provincie Utrecht is nu te vinden op de website www.groendoetgoedutrecht.com.  

Stuur de nieuwsbrief ook vooral door naar andere betrokkenen van Groen doet goed. Ze kunnen zich aanmelden via deze link.

Trekkersbijeenkomst 22 september 2015


Dinsdag 22 september kwamen alle lokale trekkers, IVN en Herbert van Kuyvenhoven van de provincie Utrecht bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst deelden de trekkers de stand van zaken van het huidige project. Herbert van Kuyvenhoven gaf namens de provincie inzicht in de financiële en de inhoudelijke kaders van Groen doet goed en we spraken over een gezamenlijke aanpak van de 50-dingen-die-je-voor-je-12e-moet-hebben-gedaan. Over de stand van zaken lees je in deze nieuwsbrief meer.
 

Financiele en inhoudelijke kaders

Voor de uitvoeringsprojecten van Groen doet goed maakt de provincie in 2016 € 100.000 vrij. Voor de verkenningsfase was al eerder € 35.000 beschikbaar gesteld. Met deze middelen zorgen we er in 2016 voor dat er een aantal mooie projecten starten. Als dit succesvol is, dan kunnen we in 2017 de activiteiten gaan uitbreiden. In het voorjaar van 2015 organiseert IVN een bijeenkomst om de start van de uitvoeringsfase feestelijk in te luiden.
 

Selectiecriteria projecten:

  • Heeft het project een meetbare doelstelling om zoveel mogelijk kinderen naar het buitengebied te brengen?
  • Is de aanpak die in het plan staat reëel?
  • Is er een samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap of een andere terreinbeherende organisatie?
  • Is er 50% cofinanciering voor het project? Dit mag in uren, maar kijk ook naar fondsen en bedrijfsleven.
  • Is er een duidelijke focus op achterstandswijken en een doelgroep die niet veel in de natuur komt (verstedelijkt is)?

Startbijeenkomst gemeente Houten


Medewerkers van welzijn, sport, de Milieuwerkgroep Houten, de buitenschoolse opvang, het lokale NME centrum, Boerderij in de Kijker en JOGG waren woensdag 2 september aanwezig bij de start van Groen doet goed Houten. Deze partijen, die elk wat kunnen betekenen voor het project, dachten mee over een opzet. De bijeenkomst stond in het teken van brainstormen over mogelijke projecten. De thema’s waren voeding, bewegen en beleven. Op 30 september vond de 2e bijeenkomst plaats, de 3e bijeenkomst is op 28 oktober.

Houten | Trekker Uitgelicht

Koen Helling - Landschapscoördinator


Koen Helling is, vanuit zijn functie als landschapcoördinator, trekker van het project Groen Doet Goed in Houten. Hij vertelt wat zijn motivatie is om zich in te zetten voor meer natuurbeleving voor de kinderen in Houten.
"In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan.

Zelf ben ik van mijn 15e tot mijn 30ste als vrijwilliger actief geweest bij de Werkgroep van Kampbegeleiders (nu Woesteland/IVN-jongeren). Naast natuurbeheer, zoals hooien, heideplaggen, poelen schonen of knotten, deden we dan ook altijd een stukje educatie over bijvoorbeeld duurzaamheid, milieu of bewust eten. Ik vind Groen Doet Goed een schitterend project en ik hoop vanuit Houten mijn steentje bij te kunnen dragen zodat veel kinderen en hun ouders kunnen gaan genieten in de natuur."

2e netwerkbijeenkomst gemeente Nieuwegein


Op 9 september troffen de samenwerkingspartners elkaar voor de tweede bijeenkomst van Groen doet Goed Nieuwegein. In groepjes dachten ze na over concrete activiteiten passend bij de thema’s beleven, bewegen en (herkomst van) eten, van moestuinieren tot eieren rapen. De tijdens de eerste bijeenkomst ontstane ideeën werden verder uitgewerkt en belegd bij een organisatie of groep een deelnemers. Met een vaste 'trekker' per activiteit, een concreet plan van aanpak en een team van deelnemende partijen, komt Groen doet goed Nieuwegein steeds dichterbij. Op 13 oktober treffen de deelnemers elkaar weer.

2e netwerkbijeenkomst gemeente Utrecht


Eind juni is Groen doet Goed lokaal van start gegaan in de stad Utrecht. Op de eerste startbijeenkomst zijn afspraken gemaakt die richting geven aan een mooi programma voor aankomend jaar. Met de uitkomsten van deze bijeenkomst gaat Utrecht verder bouwen aan een mooi, gevarieerd en sterk programma. Alle betrokkenen zijn uitgenodigd naar de tweede bijeenkomst een introducé mee te nemen. Een collega, vriend(in) of samenwerkingspartner die een rol kan spelen in Groen doet Goed. Op deze manier kan het programma worden versterkt en uitgebreid.  

De tweede bijeenkomst staat gepland op woensdag 6 oktober. De bijeenkomst vindt plaats in het Vorstelijk Complex, Prinses Beatrixlaan 2 in de wijk Zuilen. Mogelijk wordt in de pauze de buurt verkend waar een kans voor Groen doet Goed ligt. 

Staatssecretaris reikt eerste Groen doet goed Donald Duck uit


De 20 beste natuurbeschermers van de provincie Zuid-Holland kregen woensdag 23 september een speciale Jonge Woudlopers-medaille uit handen van staatssecretaris Dijksma. Ook werd de eerste ‘naar buiten Donald Duck’ uitgereikt, een Donald Duck helemaal over natuur! De Zuid-Hollandse tak van Groen doet goed, de provincie Zuid-Holland en Donald Duck hebben de handen ineen geslagen om met de speciale editie van Donald Duck kinderen en hun ouders te laten zien dat natuur leuk, dichtbij, gratis en makkelijk te bereiken is. Meer dan 100.000 kinderen in Zuid-Holland krijgen de unieke Donald Duck, een poster met natuurgebieden in de buurt en ze kunnen de gratis DuckQuiz app downloaden met vragen over de natuur.

Lees meer op http://bit.ly/1Wfm5GT 

Groendoetgoedutrecht.com


Benieuwd wat er gebeurt in de zes Utrechtse gemeenten die met Groen doet goed aan de slag gaan?

Bekijk de website www.groendoetgoedutrecht.com

Samenwerking JOGG: Gratis bewegen in het groen


In samenwerking met Groen doet goed heeft JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) een webpagina gemaakt vol tips om gratis te bewegen in het groen. Hiermee hopen we samen ouders, kinderen en buurtsportcoaches te inspireren en activeren om ook eens de natuur in te gaan voor een portie gratis beweging.

De webpagina bekijk je hier: www.gratisbewegen.nl/bewegen-in-het-groen

Gluren bij de buren - Fifty Things To Do...


In Engeland heeft de National Trust een prachtige website gericht op kinderen over Fifty Things To Do Before you're 11 3/4. Leuk om eens een kijkje te nemen hoe andere partijen bezig zijn met een 50 dingen-lijst!

Kijk op www.50things.org.uk

AGENDA  Uitvoeringsfase


6 oktober

2e bijeenkomst Utrecht, in Vorstelijk vertrek, Zuilen

8 oktober

14.00-16.00   Startbijeenkomst Woerden, NME-centrum InBredius

13 oktober

9.00-12.00   3e bijeenkomst Nieuwegein, MEC in Natuurkwartier

27 oktober

14:00-16:30   Provinciale Trekkersbijeenkomst, Utrecht

28 oktober

9:00-12:00   3e bijeenkomst Houten, in NME-centrum Houten

Website Z-H
Website Z-H
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Je ontvangt deze update omdat je interesse hebt getoond in Groen doet goed. Krijg je de update doorgestuurd? Je kan je hier rechtstreeks aanmelden. Geen interesse meer? Dan kan je je hier afmelden
Neem voor vragen contact op met Daan Bleichrodt, projectleider Groen doet goed (d.bleichrodt@ivn.nl). 

Email Marketing Powered by Mailchimp