Copy
In deze update van Groen doet goed leest u over alle actuele ontwikkelingen omtrent Groen doet goed in de provincie Utrecht.
Problemen met het lezen van deze update? Bekijk dan de online versie.
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten en alle terreinbeherende organisaties in Utrecht, en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. Samen zorgen we ervoor dat kinderen tussen 4 en 12 in de grote steden de natuur binnen en buiten de stad vaker gaan beleven.
 

Inhoud van deze update

Nieuwsbrief #1

Groen doet goed begint vorm te krijgen in de provincie Utrecht. Na de startconferentie in januari hebben gemeente Utrecht en Nieuwegein ook een startbijeenkomst georganiseerd. Ambtenaren, boswachters, JOGG-regisseurs, wijkmakelaars, buurtsportcoaches, architecten en ondernemers dachten tijdens deze bijeenkomst mee over onze opgave:
“Hoe zorgen we ervoor dat kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun opvoeders de natuur binnen en buiten de stad vaker beleven en zich daardoor meer betrokken voelen bij de natuur buiten de stad?” Beide gemeenten organiseren in september een vervolgbijeenkomst om de eerste ideeën verder uit te werken. Hieronder vind je de verslagen van beide bijeenkomsten.

Gemeente Amersfoort, Houten, Woerden en Zeist maken na de zomer een start. In december 2015 zijn de plannen voor alle gemeenten af en vanaf 2016 starten we met de uitvoering.

Wie zijn de lokale trekkers?


Groen doet goed gaat in zes gemeenten van start. Elke gemeente heeft een lokale trekker aangesteld.
Zij brengen partners bij elkaar om tot een plan van aanpak te komen. In Veenendaal onderzoeken we nog wie dit op zich gaat nemen.

 

Zeist 

Annemarieke Holland

Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie

Houten

Koen Helling

Landschapscoördinator

Amersfoort

Brigit Kuypers

Adviseur Milieucommunicatie
 

Nieuwegein

Irene van Egmond

Adviseur Milieu,
sociaal programmeur

Woerden

Esther Overgaag

Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie

Utrecht | Trekker Uitgelicht

Ellen Alzer

Adviseur duurzame initiatieven

"Ik ben al jaren actief in het groen en op dit moment werkzaam bij Utrecht Natuurlijk. Ik geniet enorm van natuur en ben daar ook wekelijks te vinden.
Toen ik door mijn werk in Overvecht ontdekte dat veel kinderen daar nog nooit in een bos waren geweest, was ik geschokt. Ik gunde ze ook te ervaren hoe heerlijk het is om in de natuur te zijn. Sindsdien zet ik me in om kinderen in het bos te krijgen. Groen doet Goed was dus een kolfje naar mijn hand. Ik hoop met deze enthousiaste groep mensen veel kinderen te laten ervaren wat het bos met hen doet. Wedden dat dat mooie ervaringen zijn."
 

Nieuwe samenwerking met Kidsproof Utrecht: 
"Nóg meer aandacht voor natuuruitjes"

 

Kidsproof is de nieuwe samenwerkingspartner van Groen doet goed Utrecht. Jakobien van Seventer, de sitemanager van Kidsproof Utrecht, legt uit wat Kidsproof doet en waarom ze graag aansluiten bij Groen doet goed.

“Op Kidsproof.nl vinden ouders het meest complete overzicht van kinderactiviteiten in de omgeving. Ideaal voor (groot)ouders van kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. In Utrecht zijn zoveel leuke organisaties, verenigingen en ondernemers die prachtige activiteiten aanbieden voor kinderen, maar helaas kennen lang niet alle ouders deze initiatieven. Dat vinden wij zo zonde!

Daarom zijn we 1,5 jaar geleden op www.kidsproof.nl gestart met het in kaart brengen van een actuele uitagenda voor kinderen, heel veel eropuit-tips voor het hele gezin, een overzicht van leuke (sport)clubs, workshops en lessen, ideeën voor verjaardagsfeestjes, fijne kinderwinkels, kindvriendelijke eetgelegenheden en praktische adressen voor zorg en opvoeding. Allemaal in en om Utrecht.

Wij merken dat een deel van de ouders die op Kidsproof kijkt heel geïnteresseerd is in natuuruitjes. Ook zijn er mensen die er zelf niet naar zoeken maar op onze site de ‘groene tips’ tussen de andere tips zien staan en daar heel enthousiast over worden. Het zou fantastisch zijn als wij door samen te werken met ‘Groen doet goed’ de natuurgebieden en natuuruitjes in en om Utrecht nóg meer onder de aandacht kunnen brengen.”

www.kidsproof.nl

 

"Op naar een gezamenlijk gedragen plan"
Irene van Egmond over de startbijeenkomst Nieuwegein


Op 12 juni troffen betrokkenen in het groen elkaar in het Milieu Educatie Centrum in het Natuurkwartier. Samen maakten ze een start om inspirerend en uitdagend aanbod aan groene activiteiten in en om Nieuwegein te ontwikkelen.

 
Als sociaal programmeur van de gemeente Nieuwegein, is Irene van Egmond verantwoordelijk voor het opstarten van Groen doet goed:
 

Wat is jullie aanpak?

"Op de startbijeenkomst waren partijen uitgenodigd die aan willen sluiten bij Groen doet goed: actieve ondernemers en organisaties die bezig zijn met voedsel, beleving of beweging. We werken allemaal aan eenzelfde hoger doel, maar vaak en veel los van elkaar. Hoe zorgen we er voor dat we onze activiteiten op elkaar afstemmen en elkaar laten versterken? Een blote voetenpad, klimbos, plukroute en kookworkshops voor kinderen zijn een greep uit de ideeën."
 

Hoe betrekken jullie de kinderen?

"Kinderen beeldden tijdens een tekenwedstrijd hun droom voor groene plekken uit. Ons centrum hangt nu vol met geweldige creaties, met een stuk mos, steentjes of madeliefjes erop (zie foto). Ze hebben titels als 'de begroeide berg', 'de boomhut' en 'een berg met een klimrek'. Sommige ideeën zijn ter inspiratie, anderen worden misschien wel uitgevoerd. Het plaatje van hoe het eruit gaat zien wordt komend jaar met de partners bepaald. Want we streven naar een gezamenlijk gedragen plan."
 

Waarom is Groen doet goed belangrijk voor Nieuwegein?

"Kinderen zijn een belangrijke doelgroep van het Natuurkwartier. Door hen in aanraking te brengen met elkaar, op duurzame groene plekken waar ze kunnen experimenteren en leren, zet je hen in hun kracht. Ze gaan beleven, bewegen en leren over gezondheid en hoe ze om kunnen gaan met onze aarde."

 

Verslag startbijeenkomst Groen doet goed in Utrecht


De startbijeenkomst in de stad Utrecht werd gehouden op het prachtige tuinenpark van ATV de Hoge Weide. Toepasselijk in het groen en zoveel mogelijk buiten, ondanks wat koude wind en druppels.


Na de gezamenlijke aftrap met een welkom door Daan Bleichrodt en Rosa Lucassen, gingen alle aanwezigen - initiatiefnemers van groene buurtprojecten tot een vertegenwoordiger van sportvereniging - naar buiten: ervaren wat groen doet en dat gebruiken voor de kennismaking. Deze activiteit zorgde voor verdieping, levendigheid en persoonlijke betrokkenheid. Daarna bouwde de groep  samen aan het beeld dat ze voor Utrecht willen maken. Hierbij werden ze gevoed door Gudrun Feldkamp, die over de Rotterdamse aanpak vertelde en mooie concrete voorbeelden gaf.
 

Vervolgplannen

De afspraken die aan het eind van de bijeenkomst werden gemaakt, varieerden van proefproject Cool Nature tot projectplan '50 dingen'. Voor de vervolgbijeenkomst werd afgesproken dat iedereen een nieuwe partner meeneemt die zich voor Groen doet Goed hart/d wil maken. Het belooft een sterk programma te worden, door veel verschillende partijen gedragen.

Voorbeeld uit Zuid-Holland: Donald Duck beleeft de natuur

Op 23 september 2015 verschijnt de Groen doet goed Donald Duck, de eerste schets van de kaft is af. In Zuid-Holland krijgen 100.000 kinderen deze Donald Duck en een paar 100 scholen krijgen Donald Duck lesposters met weetjes over de natuur en informatie over 12 natuurgebieden in de provincie.

Alle kinderen krijgen ook een code om gratis de Donald Duck quiz app down te loaden (normaal € 2). Sanoma maakt een speciale Donald Duck natuurquiz over Zuid-Holland die kinderen via de tablet en smartphone kunnen spelen. Groen doet goed mag ook drie keer gratis adverteren in de Donald Duck (oplage 260.000). Met dit partnership slagen we erin om 100.000 kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de natuur.

AGENDA


22 september

Van 14:00 tot 16:30 uur Trekkersbijeenkomst in Utrecht. 

Website Z-H
Website Z-H
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Je ontvangt deze update omdat je interesse hebt getoond in Groen doet goed. Krijg je de update doorgestuurd? Je kan je hier rechtstreeks aanmelden. Geen interesse meer? Dan kan je je hier afmelden
Neem voor vragen contact op met Daan Bleichrodt, projectleider Groen doet goed (d.bleichrodt@ivn.nl). 

Email Marketing Powered by Mailchimp