Copy
In deze update van Groen doet goed leest u over alle actuele ontwikkelingen omtrent Groen doet goed in de provincie Utrecht.
Problemen met het lezen van deze update? Bekijk dan de online versie.
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten en alle terreinbeherende organisaties in Utrecht, en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. Samen zorgen we ervoor dat kinderen tussen 4 en 12 in de grote steden de natuur binnen en buiten de stad vaker gaan beleven.
 

Inhoud van deze update

Nieuwsbrief #1

Groen doet goed Utrecht startte op 14 januari 2015 met de bestuurlijke conferentie. Sindsdien is er veel gebeurd. We beloofden aan Yassine en Zineb om zoveel mogelijk kinderen in de provincie Utrecht een unieke natuurbeleving dichtbij huis te bezorgen. De eerste stap was het aanstellen van lokale trekkers die per gemeenten een plan van aanpak gaan opstellen. De lokale trekkers van gemeenten Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Woerden, Utrecht en Zeist zijn bekend. In Veenendaal onderzoeken we nog wie dit op zich gaat nemen.

In deze nieuwsbrief aandacht voor de 1e trekkersbijeenkomst, de lokale trekkers, een interview met Margot Stolk (wethouder Woerden) en een aantal nieuwsberichten uit Zuid-Holland. 

Interview met Margot Stolk: "Leer kinderen de verborgen groene parels van Woerden"

Margot Stolk in het kort?
Sinds 27 mei 2014 ben ik wethouder van de gemeente Woerden. Mij portefeuilles zijn sport, recreatie, toerisme, evenementen, afval en reiniging, verkeer en vervoer, dierenwelzijn, interactie burger overheid en volkshuisvesting.

 

Eerst even checken… Komt u zelf veel in het groen en zo ja, waar gaat u dan graag heen?
In deze functie kom je helaas niet zoveel toe aan in het groen zijn. Gelukkig is Woerden de hoofdstad van het groene hart en kom ik ook geregeld in het mooie groene buitengebied. Ik vind de gebieden buiten de steden, dus op het platteland, erg mooi en heerlijk rustgevend.

De gemeente Woerden is één van de deelnemers in het nieuwe project Groen doet Goed. Wat heeft u doen besluiten deel te nemen?
De reden om mee te doen aan Groen doet goed: kinderen buiten laten spelen lukt je alleen als je ook iets kunt bieden. Dat kan een fijne plek dicht bij huis zijn waar je veilig kunt spelen zonder allerlei belemmeringen. Dat kan om de hoek maar ook in het buitengebied. Ik zou het fijn vinden als kinderen kennis kunnen maken met alle verborgen groene parels die Woerden heeft. 

Op 20 maart sprak u met recreatieondernemers over Groen doet Goed. Wat waren hun reacties?
Recreatieondernemers zijn best enthousiast en betrokken, uiteraard bij hun eigen bedrijf maar ook om anderen ervan mee te laten genieten. Naast de bijeenkomst ben ik ook langs geweest bij de ondernemers. In juni ga ik de laatste bezoeken. Dan zie je ook de grote betrokkenheid bij de groene omgeving. Ik denk dat er leuke combinaties te maken zijn tussen scholen, natuur- en milieueducatie, recreatieondernemers, combinatiefunctionarissen en het programma Groen doet goed.
 
Wat is de grootste uitdaging, verwacht u, om Groen doet Goed Utrecht tot een succes te maken?
De grootste uitdaging is om echt daadwerkelijk aan de slag te gaan. Iedereen wil wel. Nu verbinden en er samen tegenaan gaan. De neuzen staan de goede kant op.

Foto: www.beleefwoerden.com

Lokale bezoeken: aan de slag


Na de eerste trekkersbijeenkomst op het provinciehuis zijn Daan Bleichrodt en Koen Baart op bezoek geweest bij alle trekkers om de doelstelling en werkwijze van het programma Groen doet goed te verduidelijken.

Vruchtbare bijeenkomsten
Het waren vruchtbare bijeenkomsten waarin we een duidelijke koers bepaald hebben. De stip op de horizon bij alle betrokkenen is nu helder en dit zorgt voor veel ruimte bij het maken van een plan voor de uitvoeringsfase. Het is goed te zien dat elke gemeente haar eigen aanpak en werkwijze hanteert. De lokale startbijeenkomsten zijn zo vormgegeven dat bewoners, maatschappelijke partners, bedrijfsleven en TBO’ s kunnen participeren in de planvorming. Thema’s die vaak benoemd zijn tijdens de gesprekken: bewegen, beleving en voeding. Dit geeft Groen doet goed veel speelruimte en mogelijkheden om tot breed gedragen projectvoorstellen te komen richting de provincie Utrecht.
 
Utrecht en Nieuwegein van start
Twee gemeenten hebben al een lokale startbijeenkomst gepland. De bijeenkomst van de Gemeente Utrecht vindt plaats op dinsdag 23 juni van 13.30 tot 16.00 uur op ATV de Hoge Weide, aan de Groenewoudsedijk 60 in Utrecht. Uit de uitnodiging:

"Wie zijn er zoal op deze eerste bijeenkomst? De uitnodiging is verstuurd naar enthousiaste mensen van de natuurterreinen in en om de stad, ouders en directeuren van enkele scholen, jeugdgezondheidswerkers, sociaal makelaars, sociaal ondernemers, ondernemersvereniging en beweegmakelaars en enkele fondsen."
 
Gemeente Nieuwegein organiseert de lokale startbijeenkomst op vrijdag 12 juni. Meer informatie en programma wordt nog gecommuniceerd, maar de vaart zit er goed in.
 
We kijken uit naar het bijwonen van de eerste lokale startbijeenkomsten. Ook daar is betrokkenheid vanuit de Groen doet goed partners zeker welkom! 
 

2e Trekkersbijeenkomst: ervaringen uitwisselen

IVN begeleidt de lokale trekkers bij het opstellen van het plan van aanpak. De lokale trekkers kunnen daarnaast ook vooral veel van elkaar leren. Dit is dan ook de reden dat we tot het einde van het jaar een aantal uitwisselbijeenkomsten organiseren voor de lokale trekkers. We bespreken de voortgang, knelpunten en wisselen ervaringen en leuke voorbeelden uit. Dinsdag 2 juni van 14.00 tot 16.00 uur is de 2e Trekkersbijeenkomst. De locatie is het provinciaal kantoor van IVN Utrecht, Kanaalweg 19H in Utrecht. 

Met vragen over deze bijeenkomst kun je terecht bij Koen Baart.

Inspiratie uit Zuid-Holland 
Kijk voor meer info www.groendoetgoed.com/gemeenten


Rotterdam: met website De Stad Uit
Het project De Stad Uit biedt excursies voor schoolklassen en kinderen met hun ouders naar het Rotterdams platteland. Hierdoor ervaren kinderen en hun ouders uit stenige wijken weer wat spelen in de natuur is en dit draagt bij aan hun ontwikkeling. Kinderen krijgen een natuurervaring om niet te vergeten zoals struinen door de duinen, sporten, klimmen en klauteren in het bos en slootje springen.
Kijk op www.destaduit.info

Deze website en huisstijl is ontwikkeld door reclamebureau Enchilada. Dit bureau wil de website en de huisstijl beschikbaar stellen voor het hele project. Wil je met deze huisstijl aan de gang en je activiteiten aankondigen via deze website? Dat kan voor € 499 per gemeente. Als je dit wilt, neem dan contact op met Koen Baart.

Schiedam: Opening natuurspeelroute Schiedam
Op 31 mei opent Schiedam fase 2 van het Groen doet goed project. Gemeente Schiedam verbindt de stad letterlijk met het buitengebied. Stap 1 was de aanleg en opening van een natuurspeelplaats in een stenige wijk in Schiedam. Op 31 mei wordt deze speelplek verbonden met een speelpolder in de Buytenhout (buiten de stad) met een natuurbelevingspad. Op deze manier kunnen kinderen veilig van de ene naar de andere speelplek en onderweg leren van de natuur. Wil je dit met eigen ogen zien? Dat kan, meld je dan aan via link in bijgevoegde link.
Samenwerking Groen doet goed en Donald Duck
Op 11 september 2015 verschijnt de Groen doet goed Donald Duck in Zuid-Holland. We verspreiden 100.000 tailor-made Donald Ducks en 10.000 leerposters in tien gemeenten. Daarnaast krijgen we van Sanoma 3 advertenties in Donald Duck cadeau, omdat ze het doel van Groen doet goed heel belangrijk vinden. Ze stellen ook voor 100.000 kinderen de Donald Duck quiz app gratis beschikbaar.

Spread the word!

Nieuws verspreidt zich het snelst via enthousiaste deelnemers. Je kunt bekendheid werven voor Groen doet goed, door interesse te delen met collega's en vrienden. IVN Utrecht werkt aan een website waar de informatie over Groen doet goed Utrecht te vinden is. In de opstartfase kun je verwijzen naar deze link. Volg het Twitteraccount @Groendoetgoed voor de laatste nieuwtjes en groene tips.

Website Z-H
Website Z-H
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Je ontvangt deze update omdat je interesse hebt getoond in Groen doet goed. Krijg je de update doorgestuurd? Je kan je hier rechtstreeks aanmelden. Geen interesse meer? Dan kan je je hier afmelden
Neem voor vragen contact op met Daan Bleichrodt, projectleider Groen doet goed (d.bleichrodt@ivn.nl). 

Email Marketing Powered by Mailchimp