Copy


Bekijk de webversie

Groen doet goed Utrecht

Beste lezer,
De lente is in zicht en er valt voor kinderen weer genoeg te ontdekken in de natuur: vogeltjes die nestjes bouwen en boomknoppen die langzaam veranderen in blaadjes. In alle gemeenten zijn de afgelopen tijd kinderen op pad geweest in het groen en er komen weer allerlei activiteiten aan! In deze update lees je de laatste Groen doet Goed nieuwtjes. Veel leesplezier!

Mirjam Maasdam over Groen doet goed

Vorig jaar in november was ik bij het succesvolle Groen doet goed Herfstfeest in Castellum Hoge Woerd. Een moderne interpretatie van een Romeins fort, zeggen ze daar zelf. Kinderen kunnen er meedoen aan natuuractiviteiten of op ontdekkingsreis gaan in stadstuin, fort of wallen. Mij deed die plek me terugdenken aan het speelplezier dat je had als kind. Buitenspelen zou het hoogtepunt van speelplezier moeten zijn, maar dat spreekt tegenwoordig voor veel kinderen niet meer vanzelf. Terwijl het zo belangrijk is: bewegen is gezond en spelenderwijs leren kinderen over planten en dieren. Daarom is Groen doet goed zo’n belangrijk programma.
Vorig jaar deden meer dan elfduizend kinderen en hun ouders mee aan een Groen doet goed-activiteit. Dit jaar worden het er vast nog meer, want ook de gemeenten De Ronde Venen en Vijfheerenlanden hebben zich aangesloten.
In deze nieuwsbrief wordt een aantal kinderactiviteiten voor dit jaar gepresenteerd. Later dit jaar moeten we ook een knoop doorhakken over de toekomst van Groen doet goed. IVN gaat nog voor de zomer de afgelopen vier jaren evalueren. De voortekenen voor het programma van dit jaar zijn in elk geval gunstig: wat zijn er veel verschillende en leuke dingen te beleven in de natuur! Ik wens iedereen en vooral alle kinderen veel plezier!

Mirjam Maasdam,
Gedeputeerde Natuur & Landschap

Voorjaar bij het Natuurkwartier!

Meer dan 700 kinderen hebben gedurende drie dagen in de voorjaarsvakantie mee gedaan aan de activiteiten in het Natuurkwartier Nieuwegein. De jongste kinderen deden de speurtocht kabouterfeest: kabouter Gein had zich verslapen en de kinderen konden de kabouter helpen om op tijd zijn verjaardagsfeest te vieren in het bos. Voor de oudere kinderen was er de speurtocht Reintje de Vos: een spannende tocht met natuurbelevingsopdrachten gebaseerd op het verhaal van de Vos van Reinaerde. Ook konden kinderen bij het kampvuur zitten om popcorn of appels te poffen of mee doen aan het bouwen van hutten. Binnen konden de kinderen voorjaarstakken maken, braakballen pluizen en vogelnestjes maken van klei, takken en mos.

Groen doet goed activiteiten in Houten 

In Houten is voor 2019 weer een mooi Groen doet goed programma bedacht. Zo zal er in juni weer een grote Groen doet goed Buitendag plaatsvinden, deze keer bij Boerderij Slagmaat, waar de afgelopen jaren leuke Groen doet goed activiteiten gedaan zijn zoals de aanleg van een blote-voeten-pad, boerenbootcamp en de activiteit Speuren en Graven. Daarnaast zijn er weer een aantal vertrouwde activiteiten zoals Wildplukken, Spelen in het Groen en allerlei leuke activiteiten met de groene clowns Fluit & Kruid. Nieuwe activiteiten in 2019 zijn onder andere het ontwikkelen van een Nature-Escape-room, mobiele educatieve routes en een survivalroute bij het NME-centrum.
Voor meer informatie kijk op de facebookpagina of neem contact op met koen.helling@houten.nl

Elke week 'speelbos’ nu ook in Zeist-West

Op woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie vond het eerste ‘speelbos’ plaats in Zeist-West. Op het Couwenhovense veld kwamen 12 kinderen af op deze buitenactiviteit, georganiseerd en begeleid door twee buurtsportcoaches van Sportief Zeist.
Vanaf nu is er elke week een speelbosactiviteit, waarbij lekker bewegen centraal staat, maar waar ook aandacht zal zijn voor natuurbeleving. Aan de omgeving zal het niet liggen: er is bijvoorbeeld water om slootje te vissen binnen handbereik.

Move Mates Groen in De Ronde Venen

Dinsdag 5 maart ging het programma Move Mates Groen van start bij Kids College in Wilnis. Move Mates bestaat al langer, waarbij kinderen van groep 7 worden opgeleid tot schoolpleincoach. Nieuw is echter dat in 2019 dankzij Groen doet goed ook groene activiteiten worden toegevoegd op alle scholen die met Move Mates werken. Centraal staan tien natuurthema’s waarbij een bewegingsspel of belevingsactiviteit wordt bedacht. De kinderen van Kids College hadden hiervoor zelf ook al ideeën, deze inspiratie is van harte welkom! Er zijn ook plannen om de schoolpleincoaches in te zetten bij natuuractiviteiten van NME-centrum De Woudreus in het Speelwoud. Op deze manier zullen kinderen meer buiten komen om te bewegen én natuurervaringen op te doen.
Aan het project werken diverse partijen mee: Team Sportservice, Kids College, adviseur Ineke Bams, NME-centrum De Woudreus, buurtbewoners en het opbouwwerk van Tympaan-De Baat.

Natuuractiviteiten op Landgoed Bredius

Het NME-Centrum InBredius op Landgoed Bredius is een mooie plek voor bewoners uit Woerden en omstreken om buiten te zijn. Op zondag- en woensdagmiddag is InBredius geopend voor bezoekers. Naast de expositie die bezocht kan worden, kunnen kinderen  – onder begeleiding van hun (groot)ouders – een natuurkwartiertje doen. Om een bezoek aan het centrum en het omliggende landgoed aantrekkelijker te maken, worden er op 8 zondagmiddagen in 2019 extra natuureducatieve en -recreatieve activiteiten aangeboden aan kinderen en hun ouders. Deze positieve ervaringen nodigen uit om het landgoed (en andere natuurgebieden) daarna vaker te bezoeken en zelfstandig te beleven.

Utrechtse buitenactiviteiten in 2019

In Utrecht worden in 2019 weer volop buitenactiviteiten georganiseerd waar kinderen bijzondere natuurervaringen kunnen opdoen. Onze partners zijn NatuurWijs, Staatsbosbeheer, Avonturenclubs, speelbos Zuilen, het Vogelnest, speeltuin Noordse Park en Utrecht Natuurlijk.
Nieuw is dat het Over-de-brugfeest meedoet met ons programma: dit is een grootse activiteitenmiddag in het Gagelbos, grenzend aan de wijk Overvecht. Het Modderlab is één van de succesnummers. Hier werken kinderen in een restaurant waar modder het hoofdingrediënt is: in de bereiding, in de presentatie en in het smullen. Kinderen hebben vlug de smaak te pakken en zijn dan niet meer te stoppen! 

Over Groen doet goed

De afgelopen drie jaar hebben al meer dan 20.000 kinderen en ouders via Groen doet goed kennis gemaakt met de natuur in hun omgeving. Wij laten hen de natuur ontdekken, waardoor zij gezonder en gelukkiger opgroeien. Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen in Utrecht de natuur binnen en buiten de stad vaker gaan beleven.

© Copyright IVN 2019
Afmelden voor deze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

      


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN · Plantage Middenlaan 2c · Amsterdam, Noord-Holland 1018 DD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp